Įspūdingųjų ugnikalnių įsiveržimai sukėlė turistinius karus

Visai neseniai išsiveržęs ugnikalnis sukėlė tikrą chaosą tarp keliautojų - lėktuvai negalėjo skristi, o keliautojai turėjo vykti autobusais ar mašinomis. Viso to kaltininkas - islandų vulkanas.

Ejafjadlajokudlio (Eyjafjallajökull)) vulkanas žmoniems priminė, kad pasaulyje yra daugiau kaip 550 veikiančių ugnikalnių. Jie kelia baimę, bet tuo pačiu ir žavi savo grožiu bei magiškai pritraukia daug turistų.

Islandų ugnikalnis parodė, kad Žemė yra labai nestabili ir kinta. Panašūs įvykiai gali atsitikti ir kitur. Pavyzdžiui, grėsmę kelia ugnikalniai Etna ir Strombolis (Italijoje). Dauguma pasaulio ugnikalnių yra įsikūrę netoli Ramiojo vandenyno. Vakarų Ramiojo vandenyno salų teritorijoje sutelkta 45% visų pasaulio ugnikalnių. Vulkaninės uolėnos prasiveržia iš žemės gelmių su 1000-1300 laipsnių karščiu ir kartu su dujomis ir pelenais išmeta pasauliui neapsakomai stiprią jėgą.

Tiesa, ugnikalniai dažniausiai yra nunuspėjami ir tai labai sunkina specialistų darbą. Prieš šimtą metų apskritai nebuvo galimybės tyrinėti ugnikalnių ir ugnikalnio nelaimių, pavyzdžiui, senovės Pompėjos žūtį lėmė 1883 m. Krakatau išsiveržimas arba 1902 metų Martinikos saloje Karibų jūros regione ugnikalnio Monpelje išsiveržimas.

Nepaisant to, žemės gelmės pritraukia ir žavi daug turistų. Internetinė svetainė zehn.de paskelbė dešimt geriausiųjų vulkaninių vietų pasaulyje. Štai penkios iš jų:

1. Nuo Pietų Islandijos viešbučio Hotel Ranga (www.hotelranga.is) atsiveria puikus vaizdas į Ejafjadlajokudlio ugnikalnį. Būtent pastarojo išsiveržimas visiškai savaitei paralyžiavo oro eismą Europoje.

2. Didžiausias ir aktyviausias Europos vulkanas yra Etna Sicilija (Italija). Tiesa, paskutinis išsiveržimas buvo pastebėtas 2008 m. gegužės mėn.

3. Capelinhos vulkanas Azorų saloje Faial. Paskutinis didelis išsiveržimas užfiksuotas 1957 metais, kai kelias savaites vulkanas spjaudėsi lava (iš viso rasta 30 milijonų tonų).

4. Vulkano Piton de la Fournaise vardas reiškia „deganti krosnis”. Jis įsikūręs Reuniono saloje, Prancūzijos užjūrio departamente, Indijos vandenyne. Vulkanas gana reguliarus - kas 18 mėnesių į orą išleidžia oro burbuliukus.Vulkano magma yra beveik pašalinta, todėl ugnikalnis vertinamas kaip pakankamai civilizuotas ugnikalnis. Plačiau apie vulkaną: http://www.fournaise.info/.

5. Rusijos šiaurėje randasi Kamchatkos pusiasalis ir Karimskij vulkanas. Visi Kamčiatkos pusiasalio ugnikalniai yra verti dėmesio.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17035699sec.