Hienos bučinio dėka Afrikos miestas pateko į pasaulio kultūros paveldo sąrašą

Mitai yra tokia pati reikšminga Etiopijos miesto Hararo, įtraukto į pasaulio kultūros paveldo sąrašą, dalis kaip vingiuotos gatvelės arba prieskoniais kvepiantys turgeliai. Ir senieji mitai pasakoja, kad Hararoje taiką užtikrina hienos, kadaise sudariusios sutartį su miesto pagrindiniu emyru. Hienų maitinimas, laikant tarp dantų medinę lazdelę, ant kurios užvertas kupranugario mėsos gabalas, – tai Etiopijos rytinės dalies šventojo miesto senųjų apeigos, kuriose gali sudalyvauti ir turistai.

Kai 16 amžiuje buvo pastatyta miesto gynybinė siena, senąją legendą perpasakoją Spiegel.de, hienos nebegalėjo patekti į miestą ir pasivaišinti žmonių maisto atliekomis, todėl vis dažniau pasitaikius pirmai progai puldavo miestiečius. Siekdamas apsaugoti Hararą nuo hienų, emyras sudarė sutartį su hienų karaliumi, kad miesto sienoje šalia didžiųjų vartų bus įrengta keletas mažų vartelių hienoms ir kartą per metus – Naujųjų metų dieną miestiečiai maitins hienas tradicine grūdų koše, sočiai pagardintą sviestu. Atėjęs į vaišes, hienų karalius lydyto sviesto veidrodyje pamato savo atvaizdą ir po to kviečia pasivaišinti kitas hienas.

Nuo to laiko plėšrūnai miestiečių nebepuola, tačiau po skanesnį kąsnelį iš miestelėnų stalo joms atitenka ne tik per šventes. Daugelis Hararo mėsininkų vakare, darbo dienos pabaigoje už keletą eurų siūlo turistams pramogą – ten pat gatvės pakraštyje etiopiečių tradiciniu  būdu, laikant burnoje medinę lazdelę su kupranugario mėsos likučiais, užtikrinti miestui taiką ir toliau. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.677562sec.