Sėjos regione kuriamas Pirties muziejus [1]

Latvijoje, Sėjos regione, kuriamas ir vystomas "Pirties muziejus". Muziejaus tikslas populiarinti pirčių kultūrą Latvijoje, parodyti, kokia įvairi ir įdomi latviška pirtis. Projekto idėjos autorius Teodoras Karlsonas mano, kad pirtis nepagrįstai pamiršta ir reikia naujų pastangų jos reikšmingumui parodyti. Pirmasis "Pirties muziejus" Sėjos regione driekiasi palei Murjanų – Saulkrastų kelią. Jo infrastruktūra ir paruoša rūpinasi pirties mėgėjų grupė ir "Pirties muziejaus" idėjos autorius Teodoras Karlsonas. T.Karlsonas pamėgo pirtį jau nuo ankstyvos vaikystės. Jo dabartinis gyvenimas taipogi yra artimais susijęs su pirtimis – jis yra "Harvia" gamyklos (vieno didžiausių pirties krosnių gamintojų pasaulyje) atstovas Latvijoje. Manydami, kad Latvijoje pirties tradicijos ir ritualai yra primiršti, T.Karlsonas kartu su bendraminčiais pradėjo dirbti šioje sferoje ir rado tinkamą vietą Pirties muziejui, sutvarkė teritoriją.

"Atlikta daug svarbių dalykų – daug darbo padaryta tvarkant muziejaus teritoriją. Sutvarkytas kelias, stovėjimo aikštelės, iškastas tvenkinys, išplanuota teritorija, įvesta elektra," pasakoja T.Karlsonas.

"Dabar "Pirties muziejuje" jau galima apžiūrėti gerai išsilaikusią ir tinkamą naudoti 20 amžiaus pradžios pirtį, kurioje greitu laiku planuojame siūlyti lankytojams išbandyti senąsias pirties tradicijas. Pastatyta dar viena pirtelė, kuri dar neveikia, tačiau laikui bėgant planuojama, kad ir ją bus galima iškūrenti ir išbandyti," tęsia T.Karlsonsa. "Pirties muziejaus" idėjos autorius neslepia, kad įdėjų kurti pirties muziejų jis sėmėsi Suomijoje lankantis panaušaus pobūdžio muziejuje.

Kad būtų parodyta pirties svarba latvių istorijoje, muziejus įkūrė "Pirties muziejaus fondą", kuris rūpinsis ypatingu pirties muziejaus rengimu ir išlaikymu. Pirties muziejaus fondas planuoja pritraukti finansinių lėšų muziejaus rengimui ir tolimesniam vystymui, prašant finansinės paramos iš įvairių organizacijų ar privačių asmenų, ar kokiu kitu būdu. Norint įgyvendinti "Pirties muziejaus" objektų koncepciją, organizatoriai kviečiai atsiliepti pirties mėgėjus, kurie turi išsaugoję įdomių istorinių faktų apie pirtis, jos tradicijas, rakandus, ritualus ir pan. . Skambinti telefonu: 29459358.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Aridas 02/22/2009 17:44 tai kad ir Lietuvos pirties tradicijos labai senos, gaila mes dar nepribrendome turėti savo muziejų.....gal kada nors.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ballīte retro noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ | Skatīt vairāk
20 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56308007sec.