Rygoje veikia Lietuvos tūkstantmečio paroda

Sausio 9 d., penktadienį, 15 val. Rygoje, Latvijos karo muziejuje (Latvijas Kara muzejs), buvo atidaryta Lietuvos tūkstantmečio programos paroda Lietuva: kultūra ir istorija (veiks iki sausio 25 d.).


Kilnojamąją parodą parengė Lietuvos dailės muziejus, bendradarbiaudamas su Užsienio reikalų ministerija. Ji aprėpia mūsų valstybės raidos tūkstantmetę istoriją, išryškina pagrindinius politinius įvykius ir iliustruoja juos to meto ryškiausiais kultūros akcentais. Parodos atidarymą rengia Lietuvos ambasada Latvijoje bei Lietuvos dailės muziejus ir Latvijos karo muziejus. Ją atidarys Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ir Lietuvos Respublikos kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, parodą rengiančių muziejų vadovai.


Lietuvos dailės muziejaus parengtoje parodoje latvių kalba lankytojas atras išsamų vaizdingą tūkstančio metų trukmės pasakojimą apie Lietuvą, susipažins su svarbiausiais Lietuvos istorijos įvykiais, kultūriniais procesais. Parodos ekspozicija yra išdėstyta 30 modernių plokštumų, prie kurių rodomi ir video filmai apie Lietuvą. Centrinė parodos dalis išryškina pagrindines Lietuvos istorijos epochas – senąją Lietuvos valstybę, pradedant XI amžiumi ir baigiant jos sunaikinimu XVIII a. pabaigoje, carinės Rusijos okupacijos laikotarpį, nepriklausomos Lietuvos Respublikos 1918–1940 metų tarpsnį, penkiasdešimtmetį (1940–1990) trukusių okupacijų periodą ir savo nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos (iki įstojimo į euroatlantines organizacijas – Europos Sąjunga ir NATO) istoriją.


Vienas pagrindinių šios parodos tikslų – ne tik pristatyti Lietuvos valstybės istoriją bei kultūrą, bet ir skleisti informaciją užsienyje apie Lietuvos tūkstantmečio jubiliejų. Lietuvos, kaip senos ir garbingos šalies, turinčios gilias valstybingumo šaknis bei siekiančios jau tūkstantį metų, įvaizdį atspindi ir parodą lydintis informacinis leidinys latvių kalba, kuriame lankytojai atras pagrindinę parodos stendų informaciją.


Paroda yra pažintinio ir šviečiamojo pobūdžio, skirta ne tik Lietuvos valstybės istorijai ir kultūrai pristatyti, bet ir sužadinti susidomėjimą mūsų šalimi, ypač švenčiant Lietuvos tūkstantmečio jubiliejų, o Vilniuje vykstant Europos kultūros sostinės renginiams.


Lietuvos tūkstantmečio programos parodos „Lietuva: kultūra ir istorija“ angliškoji versija, 2008 m. jau parodyta Suomijoje ir Estijoje, 2009–2010 m. bus eksponuojama kitose Europos valstybėse, Šiaurės Amerikoje, Japonijoje, Izraelyje (kuratorius Mindaugas Šapoka), o antrasis parodos komplektas latvių, rusų, lenkų, vokiečių, baltarusių, ukrainiečių kalbomis (kuratorius Vytautas Volungevičius), 2008 m. jau parodytas Moldovoje, 2009–2010 m. bus eksponuojamas kaimyninėse šalyse: Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Vokietijoje.

Informaciją apie parodą Rygoje teikia jos kuratorius istorikas Vytautas Volungevičius (mob. tel. 8 676 85375).


Virtuali parodos versija paskelbta Lietuvos dailės muziejaus svetainėje www.ldm.lt.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65768409sec.