Suitų kultūra įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros vertybių sąrašą

Kultūros ministras: Suitų kultūra įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros vertybių sąrašą.

2009 m. spalio 1 d. UNESCO Tarpvyriausybinis komitetas 4. sesijoje nusprendė, kad suitų kultūrą reikia įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros vertybių sąrašą.

Kultūros ministras Ints Dālderis patvirtino, kad Latvija rimtai ir atsakingai dalyvauja UNESCO projekte ir išlaiko aktyvią poziciją tarptautinėse diskusijose apie nematerialųjį kultūros paveldą, tuo pačiu atnaujina Latvijos vyriausybės vidaus kultūrinių problemų išsprendimo perspektyvas.

„ Kad išliktų suitu bendruomenė, reikia įtraukti visas kultūrinės vertės pajėgas ir ieškoti sprendimų dėl jų išsaugojimo ir tolesnio gyvavimo. Pagalbos galima ieškoti tiek Latvijoje, tiek pasaulyje. Prie šio projekto darbuojasi įvairios valstybės, savivaldos institucijos, mokslinės tyrimų įstaigos. Visa tai duoda labai greitus rezultatus. Džiugu, kad domimasi suitu kultūrine veikla, tradicijomis - Alsungas muzikos mokykla pradėjo mokymo programą „Tradicinės liaudies muzikos instrumentų žaidimai“. Alsungos vidurinėje mokykloje 5 - 7 klasių mokiniai mokosi „Suitų mokslo“. Tai reiškia, kad tradicijos nebus užmirštos. Esu įsitikinęs, kad šis bendradarbiavimo pavyzdys skatina kiekvieną įvertinti kultūrines vertybes,“ sako Ints Dālderis.

„Suitu įtraukimas į UNESCO nematerialaus kultūros vertybių sąrašą yra tarptautinis patvirtinimas, kad reikia saugoti kultūros paveldą. Suitu kultūra yra aktyvios kultūrinės vertės, ją privalome saugoti ateities kartoms,“ sako Latvijos nacionalinės UNESCO komisijos (LNK) Dagnija Baltina generalinis sekretorius, kuris taip pat dalyvavo UNESCO Tarpvyriausybiniame komitete.

Komitetas nusprendė, kad remiantis kandidatų į informacijos prašymą, suitu kultūra atitinka būtinus kriterijus ir ją galima įtraukti į skubios pagalbos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, nes:

  • Daugelis šioje katalikų liuteronų aplinkoje išsaugojo suitu kultūrą dėl unikalaus kultūrinio paveldo bei religiniu būdingų savybių. Numatyta dviejų tūkstančių žmonių įvertinti identitetą.
  • Nors suitu ritualai ir tradicijos vis dar vaidina svarbų vaidmenį bendruomenės gyvenime, tačiau jų išlikimui gresia pavojus. Iš dalies tai vyksta dėl ekonominių priežasčių, grėsme tampa pati suitu bendruomenės gyvybingumo istorinė teritorija, sumažėjusi galimybių ir išteklių paveldo praktika. Beje, šis paveldas nėra laikomas pakankamai patraukliu.
  • Naujausios gelbėjimo priemonės apima tokią veiklą, kaip antai etninės kultūros centro „Suiti“ susikūrimas ir bendruomenės interneto portalo sukūrimas. Kuriamas gelbėjimo priemonių planas, pagal kurį Bendrija turi parengti, kartu su atsakingomis institucijomis, tam tikrą gelbėjimo ratą. Čia įtraukiamas apskričių mokymo įvedimas mokyklose, atskirų ritualų atgaivinimas, tradicinių žinių mokymas.
  • Yra pateikiama pakankamai dokumentų, karie įrodyto, jog trys suitu savivaldybės, taip pat aktyvi suitu kultūros organizacija (Suitu regiono etninės kultūros centras) davė savo sutikimą, ir visiškai pritaria šiai kandidatūrai.
  • 2008 m. valstybė buvo įtraukta į svarbiausią Latvijos nematerialaus kultūros vertybių sąrašą.

Daugiau informacijos:

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00223 http://www.unesco.lv/lat/index/news/all_news/news1254387266.html

Suitu kultūros paveldo matoma dalis yra tarmė, kuri išliko moterų dainavime, Katalikų bažnyčioje, dokumentuose užfiksuotų vestuvių tradicijose, ypač liaudies drabužiuose, kurių gamyba yra perimama iš kartos į kartą.

Asociacija „Etninės kultūros centras „Suiti““ parengė paraišką. Ją sudaro aprašomoji dalis, kurioje planuojama detaliai aprašyti kaip bus bandoma per ateinančius ketverius metus gelbėti suitu kultūrą. Pateikiama suitu kultūros nuotraukos ir dešimt minučių ilgio videofilmas.

Papildoma informacija:

Liene Krīvena UNESCO LNK konsultantas, tel.: 29109268

Grigorijs Rosentāls, asociacijos „Etninės kultūros centro „Suiti““ valdybos pirmininkas, tel. 29196396;

Ilga Leimane, valdybos pirmininko pavaduotoja, etnografinio ansamblio „Alsungas suitu žmonos“ vadovas, tel. 29.538.267

Šaltiniai internete: www.suitunovads.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77393389sec.