Estiški Velykų žaidimai: žalias kiaušinis tam, kuris nemyli

Šv. Velykų margutis Estijoje – ne tik vaisingumo ir gamtos nubudimo simbolis, tačiau ir meilės laiškas. Jo ankstyvą Velykų rytą tikėkis tiek nuo mylimojo, tiek ir nuo slapto gerbėjo. Tačiau, jei per metus ką nors stipriai nuvylei – nepamiršk turėti atsarginės servetėlės, nes vietoje įprasto kietai virto margučio tau gali atitekti žalias.

Margutis be lukšto

Estai dažo ne tik kiaušinio lukštą, bet ir kiaušinio baltymą. Tam jie dažniausiai naudoja burokėlių sultis – jose marinuoja nuluptą kiaušinį nuo 30 minučių iki 10 valandų, priklausomai nuo to, kokio intensyvumo spalvą nori išgauti. Panašiu principu galima pagaminti ir marmurinių kiaušinių. Norint išmarginti baltymą tereikia į burokėlių sultis pamerkti virtą kaiušinį sutrupintu lukštu. Vietoje burokėlių sulčių taip pat galima naudoti sojos padažą, arbatžolių ar ciberžolės nuovirus.

Užkoduoti linkėjimai

Estai niekada nepradeda marginti kiaušinio, nenusprendę, kam jis bus skirtas. Jie tiki, kad kartu su margučiu žmogui dovanojamos pozityvios mintys, linkėjimai, galintys padėti įveikti bėdas ar net pasveikti. Kiaušinio lukšte išraižyti trikampiai, kvadratai ir kitos geometrinės figūros, tikima, padeda sustiprinti charakterį, įgauti tvirtumo ir moko atsakomybės. Gėlių žiedais marginti kiaušiniai – priešingai, pažadina jautrumą ir romantiškus jausmus. Estijoje magišku skaičiumi laikomas septynetas, todėl per Velykas gauti 7 kiaušinius iš skirtingų žmonių laikoma didžiule laime. Margučiais keičiamasi ne tik namuose, bet ir su kaimynais ar draugais.

Įsimylėjėliai dalijasi vienu margučiu

Niekas Estijoje nešvenčia Velykų taip gražiai kaip tyriausius jausmus vienas kitam puoselėjantys žmonės. Jie mylimajam skirtą kiaušinį margina iš anksto ir įteikia saulei tekant užlipę ant aukščiausios apylinkės kalvos. Sakoma, kad Velykų rytą saulė šoka. Šio reginio laukdami įsimylėjėliai apsikeičia ne tik linkėjimais, bučiniais, bet ir margučiais. Kiekvieną jų jie valgo perpus, tikėdamiesi amžinos meilės ir laimės.

Žalio kiaušinio pokštas

Estai prieš Velykas stengiasi susitaikyti ir pamiršti per metus patirtas skriaudas. Tačiau, jei kam nors per metus nusikaltai – nenustebk Velykų rytą dovanų gavęs žalią kiaušinį. Dažniausiai estai dovanoja margintus, tačiau nevirtus kiaušinius tiems, kurie meluoja ar nesilaiko duoto pažado. Jei gavai tokį kiaušinį, negali supykti, o verčiau pagalvok, kieno turi atsiprašyti. Žaliu kiaušiniu estai vieni kitiems linki ir teigiamų permainų.

Margutis įspėja apie neištikimybę

Nuo seniausių laikų merginos per Velykas traukia malkų skiedras – jei į glėbį patenka jų porinis skaičius, reiškia mergina šiemet susiras antrąją pusę. Susituokusieji mėgsta kitą žaidimą – ieško kiaušinio oro duobutės – jei ji ant šono, juokaujama, kad ir žmogus, kuriam toks kiaušinis atiteko, nueis „į šoną“.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4262991sec.