Organizmas į dietas reaguoja kaip į badmetį

Kasmet vis daugiau žmonių susiduria su antsvorio problema. Kovodami su antsvoriu daugelis susižavi dietomis, jų žadamu greitu rezultatu, kuriam nereikia didelių pastangų, tačiau retai susimąstoma apie dietų keliamą pavojų... Kokios grėsmės tyko žmonių, besilaikančių dietų, pasakoja Sveikatingumo ir sporto klubo „G7 Sportas“ sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Julius Gaižauskas.

„Dieta, žvelgiant iš platesnės perspektyvos, žmonėms, norintiems lieknėti sveikai ir išlaikyti optimalų svorį, nepasiteisina, nes tai kenkia svarbių hormonų ir fermentų veiklai. Tarkime, praleidus nors vieną valgymą, arba suvartojus per didelį angliavandenių kiekį, jūsų organizme gali vykti tam tikri pokyčiai, kurie apsunkins riebalų atsikratymo galimybę“, – teigia sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Julius Gaižauskas.

Dietos metu kūnas patiria didžiulį stresą. Organizmas mano, kad gresia pavojus, ir pasikartojantis stresas sukelia „yo – yo“ efektą, tarp aukšto ir žemo cukraus kiekio kraujyje visam organizmui keldamas dar didesnį stresą. Būtent dėl to žmogus nuolat jaučiasi pavargęs ir išsekęs.

Valgant nepakankamai maistinių medžiagų turintį maistą, organizmas suvokia, kad atėjo badas ir kilo išlikimui pavojus. Tuomet kūnas daro viską, kad tik išsigelbėtų, o išsigelbėjęs ir papildomą „gelbėjimosi ratą“ parūpina, kad ateityje nekiltų pavojus. Tai patvirtina ir „Lieknėjimo akademijoje“ vykdytas tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad moterys gavusios per mažai maistinių medžiagų, didelius apimčių mažėjimo rezultatus pasiekė rečiau. Geriausius lieknėjimo rezultatus pasiekė pakankamą maistinių medžiagų kiekį suvartojusios ir reguliariai besimaitinusios „Lieknėjimo akademijos“ dalyvės.


„Organizmui nesvarbu, kaip jūs atrodysite veidrodyje. Jam taip pat nesvarbu, į ką jūs norite būti panašūs. Žmogaus kūnui svarbiausia išgyventi, užsitikrinant, kad turite pakankamai atsargų (riebalų), besiartinančiam badmečiui, kuris taip niekada ir neateis, išgyventi“, – sako J. Gaižauskas.

Kiekvieną kartą nepavalgius, organizme padidėja už riebalų kaupimą atsakingų fermentų aktyvumas, beje, šis efektas kur kas aktyviau pasireiškia moterims nei pas vyrams.

Keičiant dietas, organizmas iš pasąmonės jaučia artėjantį maistinių medžiagų badą ir ilgainiui kūnas susigrąžina visą iki tol turėtą riebalinį audinį.

G7 Sportas“ sveikos gyvensenos ir mitybos specialisto teigimu, nesvarbu, kiek suvalgote – svarbiausia, ką valgote ir kada. Nereikia badauti arba savęs kitaip kankinti, kad sublogtumėte. Pakanka išmokti tinkamo požiūrio į maistą bei mitybą ir gražinsite savo kūnui harmoniją.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52726007sec.