Mėlynes rinkime rankomis, o ne šukomis

Įsibėgėja mėlynių uogų rinkimo sezonas. Nors Dzūkijos miškuose šiais metais mėlynojai nušalo dėl vėlyvų šalnų, tačiau Aukštaitijoje jau prasidėjo mėlynių rinkimo sezonas. Kaip informavo Sirvėtos regioninio parko direkcija, daugėja uogautojų, kurie tikėdamiesi greitesnio ir didesnio uždarbio, mėlynes renka draudžiamu įrankiu - „šukomis“.

Uogaudami tokiais įrankiais, nesąžiningi uogautojai ilgam laikui suniokoja mėlynių puskrūmius. „Šukomis“ nudraskomi lapai, ūgliai, nutraukiamos šaknys, dažnai išraunamas ir visas krūmelis. Dėl tokio barbariško elgesio kelis metus „nušukuotuose“ mėlynojuose uogos nebedera arba jų derlius būna labai menkas.

Mažėja laukinės gyvūnijos mitybiniai ištekliai. Uogienojai yra buveinė daugeliui rūšių, ypač vabzdžių.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM praneša, kad nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose bus tikrinama, kaip uogaujama. Nesąžiningiems uogautojams bus surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir konfiskuoti įrankiai.

Už pažeidimus priklausomai nuo jų pobūdžio gali būti skiriama nuo 100 iki 1000 litų administracinė bauda. Lietuvos teisės aktai („Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka") draudžia renkant uogas - rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones.

Raginame uogautojus tinkamai uogauti ne tik jautriose gamtos teritorijose – nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, bet ir visuose miškuose.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43671107sec.