Kad slidinėjimas teiktų tik malonumą: kaip išsirinkti aprangą, šalmą ir akinius

Žiemai dosniai pažėrus sniego, žiemos sporto mėgėjai užtvindė slidinėjimo trasas. Profesionalai žino: kad galėtų saugiai mėgautis žiemos sporto malonumais, suteptų slidžių neužtenka. Mėgėjai tai kartais pamiršta. Slidinėjimo trasose vieną po kito galima skaičiuoti be šalmų, akinių, specialios aprangos besileidžiančius slidininkus. Internetinės parduotuvės Pigu.lt ekspertai pataria, kaip pasiruošti žiemos pramogoms, kad jos nesibaigtų traumų ir plaučių uždegimo gydymu.

„Šios žiemos pradžia buvo tikras žiemos sporto entuziastų kantrybės išbandymas. Kaip visi išsiilgo sniego ir tikrų žiemos malonumų, pamatėme tik įpusėjus žiemai. Sausį slindinėjimo aprangos, šalmų ir akinių pardavimas išaugo dukart, lyginant su gruodžiu. Džiugina tai, kad tarp populiariausių žiemos prekių šiais metais atsidūrė termo apatiniai tiek vyrams ir moterims, tiek vaikams. Tai rodo, kad gyventojai vis daugiau dėmesio skiria ne tik žiemos malonumams, bet ir rūpinimuisi sveikata bei patogumu“, - sako didžiausios internetinės parduotuvės rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.

Pasiruošimas slidinėjimui prasideda nuo apatinių

Norint slidinėjant nesukti galvos dėl prakaitavimo, šalčio ir vėjo, rekomenduojama tinkamą aprangą rinktis nuo apatinių. Aktyviai slidinėjant, net ir spaudžiant keliolikos laipsnių šalčiui, kūnas suprakaituoja. Netinkama apranga sulaiko audiniuose drėgmę, todėl galite greitai pasigauti rimtą peršalimą.

Jeigu daug laiko žiemą praleidžiate gryname ore, o slidinėti vykstate ne vienam nusileidimui nuo kalno, rinkitės termo apatinius. Jie leidžia odai kvėpuoti ir lengvai praleidžia drėgmę į viršutinius sluoksnius, todėl kūnas išlieka sausas. Termo apatiniai užtikrina, kad net ir itin aktyviai sportuodami, nesuprakaituosite ir nesušalsite.

Aprangą rinkitės pagal skaičius

Renkantis viršutinę slidinėjimo aprangą, svarbu rinktis ne tik patinkančią spalvą ar modelį, bet ir audinių savybes. Slidinėjimui skirta apranga turi gerai praleisti orą, saugoti nuo vėjo ir drėgmės. Speciali apranga apibūdinama dviem pagrindinėmis charakteristikomis - atsparumu vandeniui ir pralaidumu orui. Jas nusako specialūs matavimo vienetai, kurie nurodomi prie aprangos aprašymo.

Audinio atsparumas vandeniui matajuomas milimetrais. Žiemos sporto entuziastams rekomenduojama rinktis ne mažesnio nei 5000 mm atsparumo aprangą. Tai reiškia, kad audinys pradės leisti vandenį tik tada, kai ant jo uždėtas vamzdis bus pripildytas vandens iki 5000 mm aukščio. Kuo skaičius didesnis, tuo audinys atsparesnis vandeniui. 5000 mm audinio atsparumas leis mėgautis žiemos malonumais ir išlikti sausam net ir sningant ar krentant šlapdribai.

Audinio pralaidumas orui matuojamas gramais, tačiau dažniausiai prie skaičiaus žymimas trumpinys „mvp“ (ang. moisture vapour permeability - drėgmės garų pralaidumas). Ir čia galioja taisyklė - kuo skaičius didesnis, tuo geriau, t.y. tuo audinys daugiau gramų drėgmės garų (šiuo atveju - prakaito) praleidžia į išorę. Tai užtikrina kūno sausumą ir neleidžia sušalti. Aktyviam slidinėjimui geriausia rinktis aprangą, pasiūtą iš ne mažiau kaip 5000 mvp pralaidumą orui turinčio audinio.

Šalmas ir akiniai - būtini „aksesuarai“

Neretai slidininkai mėgėjai taip pasitiki savo sugebėjimais, kad net nuo sudėtingesnių trasų leidžiasi tik su kepure. Tačiau įvairios traumos – neretas slidinėjimo palydovas. Galvos traumos – vienos sunkiausių, todėl net ir patyrusiems slidininkams rekomenduojama nuo bet kokių trasų leistis dėvint šalmą.

Šalmų būna įvairių formų, dydžių, su įvairiomis technologijomis. Galima rinktis šalmą už keliasdešimt eurų, galima ir už pusantro šimto eurų. Šalmo kaina daugiausiai priklauso nuo to, kiek įvairių technologinių sprendimų į jį sudėta, t.y. kokia ventiliavimo sistema, koks pamušalas, kaip apsaugotos ausys, dirželių užsegimai ir pan. Tačiau ir pigesni bei mažiau tecnologijų turintys slidinėjimo šalmai atitinka visus kokybės ir saugumo garantus. Rinktis šalmą galima pagal poreikius ar jam numatytą skirti pinigų sumą.

Renkantis šalmą labai svarbu atkreipti dėmesį į jo dydį. Išsimatuokite galvos apimtį. Gauti centimetrai nurodys, kokio dydžio šalmą turėtumėte rinktis (dydžiai ir juos atitinkanti galvos apimtis būna nurodyti prie kiekvieno šalmo). Rinkitės tik jūsų galvos apimtį atitinkantį šalmo dydį, nes su mažesniu jausite diskomfortą ir galvos spaudimą, o didesnis nestabiliai laikysis ant galvos ir gali trukdyti slidinėti.

Slidinėjimo akiniai - taip pat labai svarbus slidininko „aksesuaras“. Jie apsaugo akis nuo vėjo, sniego, saulės akinimo. Nors slidinėjimo akiniai gali atrodyti visi panašūs, jų forma, tipas, stiklas skiriasi. Svarbu, kad akiniai tiktų prie šalmo formos. Nesuderinus akinių su šalmu, pastarojo stogelis gali spausti akinius ir jie nepatogiai priglus prie veido. Taip pat svarbu akinius priderinti prie veido formos, kad jie tinkamai priglustų, nespaustų ir nerasotų stiklai.

Kaip ir šalmai, akiniai gali turėti skirtingą kiekį technologinių sprendimų: ventiliavimo sistema, dirželio, stiklų tipas. Pigu.lt specialistai rekomenduoja rinktis akinius, kuriuose įdiegta apsauga nuo rasojimo, o stiklai nepraleidžia plataus spektro UV spindulių ir yra 3 kategorijos, t. y. tinkami slidinėti net ir saulėtą dieną. O tiems, kurie nešioja akinius, reikėtų atkreipti dėmesį, ar nusižiūrėti slidinėjimo akiniai gali būti nešiojami ant paprastų. Paprastai slidinėjimo akinių aprašyme tai būna nurodyta.

Pasirinkus tinkamą slidinėjimo aprangą, šalmą ir akinius, leisdamiesi nuo kalno galėsite nesukti galvos dėl vėjo, šalčio, akinamos saulės šviesos ar netikėtai prasidėjusio snygio.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.52916503sec.