Ilgiausias pažintinis takas bus dar ilgesnis

Mūšos tyrelio pelkė – vienas išskirtinių Žagarės regioninio parko kraštovaizdžio elementų. Prieš trejetą metų atidarytas Mūšos tyrelio pažintinis takas įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą, kaip  ilgiausias pelkėje lentų takas, kurio ilgis 3605,87 m. Planuojama nutiesti dar daugiau kaip 2 km lentų tako. Tuomet takas taps žiediniu ir bus galima apeiti pelkėje tyvuliuojantį Miknaičių ežerą.  

Mūšos tyrelio telmologinis draustinis įsteigtas, siekiant išsaugoti Mūšos tyrelio aukštapelkės dalį ir apypelkio miškus. Šį sudėtingą gamtinį kompleksą sudaro didelė aukštapelkė, tarpinio tipo pelkės, žemapelkė, durpynai ir šlapi miškai.

Mūšos tyrelio pelkėje gausu paukščių: čia gyvena gervės, juodieji gandrai, šaukštasnapės antys ir kitos sparnuočių rūšys. Beveik šešių hektarų natūralų Miknaičių ežerą pamėgę migruojantys paukščiai. Ypač gausu želmeninių žąsų, kurių praskrenda tūkstančiai.

Šis ežeras unikalus tuo, kad prie jo gyvena labai retas ir saugomas drugelis – pelkinis satyras. Tai toliausiai į vakarus nutolęs pelkinio satyro paplitimo taškas Lietuvoje.

Mūšos tyrelio pelkės pažintinį taką jau pamėgo lankytojai ir gamtos mylėtojai. Tačiau apėję pusę ežero, jie turėdavo tuo pačiu taku grįžti atgalios. Įgyvendinant I-ąjį Mūšos tyrelio pažintinio tako įrengimo etapą buvo pastatytos 9 stotelės, supažindinančios su telmologiniu draustiniu ir čia esančiomis vertybėmis: aukštapelke, paukščiais, augalais, žinduoliais... Tako pradžioje buvo įrengta poilsiavietė su pavėsine, nuo jos lentų taku galima keliauti iki apžvalgos bokšto, skirto pelkės biologinės įvairovės stebėjimui. Toliau takas vingiuoja iki Tyrelio akmens ir grįžta atgal.    

Ir tik įgyvendinant naująjį projektą (Interreg V-A Latvijos-Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos 2014-2020 projektą „Dviračiu po Žiemgalą“ (Explore Zemgale by Bicycle) Nr. LLI-264), atsirado galimybė apjuosti Miknaičių ežerą Mūšos tyrelio pažintiniu taku.

Jau pradėti  šio tako II-ojo etapo įrengimo darbai. Kai bus nutiesta papildoma 2170 m ilgio lentų tako atkarpa, atsiras galimybė rytine Miknaičių ežero pakrante grįžti į pažintinio tako pradžią. Maršrutas lankytojams taps daug patrauklesnis. Pažintinį taką taip pat papildys dvi stotelės, supažindinsiančios su vabzdžiais ir NATURA 2000 teritorija draustinyje.

Mūšos tyrelio pelkės pažintinis takas tikrai taps ilgiausiu lentų takų Lietuvoje, kurio ilgis bus daugiau kaip 5775 metrai!

Pelkės užima daugiau kaip 6 procentus mūsų šalies ploto. Pelkės išvalo lietaus vandens toksines medžiagas, prieš tai, kai jis išteka į upes ir ežerus.

Jeigu norite pabūti itin švarioje aplinkoje, planuokitės aplankyti Mūšos tyrelio pelkę ir praeiti ilgiausiu lentų taku.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12013006sec.