Velykėlės Žaliūkių malūnininko sodyboje

2014 m. balandžio 27 d., sekmadienį, 12 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks simbolinis šventinio Velykų laikotarpio užbaigimas – Velykėlės. Programoje: Velykės apsilankymas, margučių ridenimas, daužavimo varžybos, margučių marginimas, sočios kiaušinienės skanavimas, smagios rungtynės, šokiai, liaudiški žaidimai, supynės, prizai ir siurprizai. Dalyvauja Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai: „Abrūsėlis“, „Gasužis“, „Čiutulis“. Renginys nemokamas.

Šventinį Velykų laikotarpį tradiciškai užbaigia Atvelykio šventė. Velykų dieną visi daužia numargintus kiaušinius, juos ridena, supasi sūpynėse, o per Atvelykį šiomis linksmybėmis labiausiai džiaugiasi vaikai. Todėl kai kur Lietuvoje Atvelykio sekmadienis Vaikų Velykomis ar Velykėlėmis vadinamas.

Prisimenant senuosius papročius, iki Velykėlių būtinai reikia aplankyti krikšto vaikus, apdovanoti juos margučiais. Tie, kurie nespėjo to padaryti per Velykų savaitę, turi puikią progą susitikti, pabūti drauge ir pasilinksminti Žaliūkių malūnininko sodyboje. Sekmadienį mažųjų lankytojų čia lauks gausybė pramogų. Atsinešę nudažytus margučius (anksčiau kaime dažydavo visus kiaušinius, kuriuos per savaitę nuo Velykų sudėjo vištos), mažieji juos ridens, tarpusavyje varžysis, bandydami pažadinti ilgai miegojusią žemę. Nuo senų laikų tikima, kad numarginti kiaušiniai, riedėdami per žemę, pažadina žalčius ir gyvates, o šie, šliauždami, savo pilveliais kutena ir prikelia įvairias žolytes.

Šventėje vyks ir gražiausių margučių rinkimai, norintys galės pabandyti dekoruoti medinius kiaušinius senoviškais margučių ornamentais. Laikantis senųjų papročių, mažieji šventės dalyviai galės suptis sūpynėse. Manoma, kad kuo aukščiau išsisupsi, tuo linksmesnis būsi, net visus metus galvos neskaudės. Seni žmonės sakydavo, kad tuomet derlius bus geresnis: ir javai greičiau sužaliuos, ir linai ilgesni užaugs. Kiekvienas galės išbandyti jėgas įvairiose liaudiškose varžytuvėse, žaidimuose, paragauti svarbiausio šios šventės patiekalo – Atvelykio kiaušinienės ir ką tik ant laužo išvirtos kvapnios žolelių arbatos. Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai dainuos, šoks, kvies visus įsijungti į liaudišką ratelį ir drauge budinti žemę.

Šventėje pasirodys ir svarbiausia viešnia – Velykė, kitaip dar Velykų bobute vadinama. Mažai kas ją matė, mažai kas žino, kaip ji atrodo. Kai kas girdėjo, kad ji panaši į didelį paukštį ir pati deda kiaušinius, kiti mano, kad ji panaši į raganą, ir todėl vaikams nesirodo, kad neišgąsdintų. Velykų bobutė apdovanoja tuos, kurie buvo labai geri prieš Velykas. Žaliūkių malūnininko sodyboje apsilankiusi Velykė taip pat nepašykštės dovanų ir mažiems, ir dideliems.

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.78852296sec.