Didžiausio pasaulio dienraščio anglų kalba žurnalisto viešnagė Šiaulių "Aušros" muziejuje

2014 m. liepos 20 d. Šiaulių „Aušros“ muziejuje lankėsi didžiausio pasaulyje dienraščio anglų k. „The Times of India“ žurnalistas Kounteya Sinha. Kelionėje po Lietuvą žurnalistą lydi Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Indijos Respublikoje Laimonas Talat-Kelpša.

Į kasmetinį ambasadorių suvažiavimą, vykusį liepos 16 d. Vilniuje, atvykęs Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Indijos Respublikoje Laimonas Talat-Kelpša, paviešėti Lietuvoje ir susipažinti su mūsų kraštu pakvietė Indijos dienraščio „The Times of India“ anglų kalba žurnalistą Kounteyą Sinhą. Svečias jau parengė keletą straipsnių apie Lietuvą. Labiausiai jį domina tiesioginiai Lietuvos ir Indijos ryšiai. Dėl to kelionės maršrute atsirado ir „Aušros“ muziejus, kur saugomas Šiauliuose gyvenusio ir kūrusio architekto, poeto, vertėjo Vytauto Jono Nistelio (1922–1986) kūrybinis palikimas, siejamas su vienu garsiausių Indijos poetų, vadinamu Indijos tautos sąžine – Rabindranatu Tagore (1861–1941).

V. J. Nistelis Šiauliuose su pertraukomis dirbo nuo 1950 m. iki mirties. Projektavo naujus miesto kvartalus, parengė tuomečių kino teatro „Tiesa“, Šiaulių rajono vykdomojo komiteto rekonstrukcijos projektus, suprojektavo Didždvario gimnazijos priestatą, privačių namų, suplanavo Kuršėnų, Linkuvos, Šeduvos, Rokiškio, Pandėlio, Obelių, Pakruojo centrus.

Studijuodamas ir dirbdamas visą laisvalaikį skyrė užsienio kalboms ir filosofijai. Buvo poliglotas, iš dešimties užsienio kalbų vertė ir pats kūrė poeziją. Nuo 1944 m. susidomėjo Indijos poeto R. Tagorės kūryba, pradėjo ją versti. 1972 m. išėjo R. Tagorės „Lyrika“, versta V. Nistelio. Rinkinį sudaro 4 dalys: „Sodininkas“, „Jaunatis“, „Vaisių rinkimas“ ir bene garsiausia bei pasaulinę šlovę ir pripažinimą pelniusi „Gitandžali“, kurioje aiškinama Aukščiausioji tiesa ir už kurią R. Tagorei 1913 m. paskirta Nobelio premija. Vertimai pakartotinai publikuoti 2000 m. „Pasaulinės literatūros bibliotekos“ serijos knygoje: Rabindranatas Tagorė „Poezija. Proza“ ir 2005–2007 m. išleistuose suvenyrinio pobūdžio R. Tagorės poezijos rinkiniuose.

Svečius priėmė „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė, kuri supažindino su muziejuje saugomais V. J. Nistelio R. Tagorės poezijos vertimų rankraščiais, mašinraščiais, laiškais, knygomis. Susitikime dalyvavo V. J. Nistelio sutuoktinė architektė Apolonija Nistelienė iš Kauno ir literatūrologė Dalia Striogaitė (Šiauliai). A. Nistelienė pasakojo apie velionio sutuoktinio literatūrinę veiklą, kuo jį sudomino R. Tagorės kūryba. D. Striogaitė, redagavusi keletą V. J. Nistelio poezijos rinkinių, kalbėjo apie jo poeziją ir vertimus. Žurnalistą K. Sinha domino V. Nistelio gyvenimo aplinkybės, poezijos vertimų ypatumai. Artimiausiu laiku straipsnis apie V. Nistelį, jo susidomėjimą R. Tagorės poezija ir filosofija, vertimus bus publikuotas dienraštyje „The Times of India“ (http://timesofindia.indiatimes.com/).

V. Šiukščienė svečius supažindino su Chaimo Frenkelio vilos ekspozicija, su ambasadoriumi L. Talat-Kelpša aptarė bendradarbiavimo galimybes, tarėsi dėl parodų iš Indijos eksponavimo „Aušros“ muziejuje.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė tel. (8 41) 52 43 98; 8 672 2 11 52.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58931613sec.