VI-osios Lietuvos tekstilės meno bienalės paroda „TEXTILĖ X”

2014-10-24, penktadienis, 17:00, Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija, J.Basanavičiaus 45, Kėdainiai VI-OJI LIETUVOS TEKSTILĖS BIENALĖ 2014 „TEKSTILĖ X“

VI-osios Lietuvos tekstilės bienalės „TEKSTILĖ X“ tikslas - atspindėti lietuvių tekstilės mene vyraujančias tendencijas, tekstilės meno tradicijas, dabartinius ieškojimus, kartų kaitos niuansus; išleisti ir pristatyti parodos katalogą, prisidėsiantį prie tekstilės meno populiarinimo ir sklaidos.

Bienalės koncepcija slepia intrigą – kokia dabartinė Lietuvos tekstilė, jos raidos kryptys, profesinių interesų laukas, puoselėjamos tradicijos, atstovaujamos kartos? Bienalės rengėjai kelia uždavinį pristatyti tekstilę plačiame kultūros lauke, jie orientuojasi ne tik į meniškai brandžios kolekcijos sukomplektavimą, bet visų pirma – į meninį tyrimą, į procesų ir apraiškų stebėseną, galėsiančią padėti atsakyti į klausimą – ar stovime vietoje, ar keičiamės, kokius naujus pavidalus įgauna dabartinių tekstilininkų saviraiškos būdai, kokios idėjos vyrauja? Paroda pristato visuomenei dabartinę lietuvių tekstilę su jos ribomis ir užribiais, skirtingais žvilgsniais į kultūrinį ir istorinį paveldą, masinę kultūrą, tradicijas ir inovacijas, kūrinio techniškąjį aspektą. Nors iš potencialių parodos dalyvių pirmiausia laukiama „tikro“ tekstilės meno, paroda atvira inovatyviems ieškojimams, naujų technologijų ir technikų raiškai.

Tikimasi, kad paroda paskatins visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu lietuvių tekstilės menu. Projektas pirmiausia orientuotas į kultūrinę ir menu besidominčią visuomenės dalį, ne tik menininkus, bet ir kultūrinių poreikių turinčius, kritiškai mąstančius Lietuvos piliečius, moksleivius ir aukštųjų mokyklų studentus, kadangi kultūriniai poreikiai formuojasi ankstyvame amžiuje.

Dar prieš 10–15 m. stebinusi kardinaliais pokyčiais lietuvių tekstilė ir toliau lieka viena dinamiškiausiai besiplėtojančių lietuvių meninės veiklos sričių, kurios atstovai sėkmingai dalyvauja konkursinėse tarptautinėse parodose, traukia kitų šalių parodų kuratorių dėmesį. Tačiau vyraujant konceptualioms parodoms, dažnai į jas nepatenka ryškios asmenybės, o menotyrininkams pritrūksta medžiagos susidaryti išsamesnį dabartinį tekstilės vaizdą. Šią spragą ir žada užpildyti projektas, orientuotas į plačią šiuolaikinės tekstilės panoramą.

Projektas tęstinis, prasidėjęs 2004 metais. Jį nuo pat pradžios rengia ta pati vykdytojų grupė: kuratorės Žydrė Ridulytė, Eglė Ganda Bogdanienė, menotyrininkė Lijana Natalevičienė, koordinatorė Ilona Janušauskienė ir ARKOS galerijos kolektyvas. Įgyvendinant projektą, remiamasi ilgamečiu jo rengėjų komandos įdirbiu ir patyrimu. Rengėjų sukaupti įgūdžiai, organizuojant ankstesnes respublikines tekstilės (2004, 2006, 2008, 2010, 2012) ir tarptautines tekstilės miniatiūrų (2005, 2007, 2009, 2011, 2013) bienales Vilniuje, bendradarbiavimo su LDS galerija „Arka“ tradicijos, palaikomi ryšiai su iškiliausiais Lietuvos tekstilininkais ir jauniausios kartos tekstilininkų skatinimas įsijungti į parodinį gyvenimą užtikrina bienalės sėkmę ir tradicijų gyvybingumą.

Šioje parodoje dalyvauja virš trisdešimt menininkų, kurių darbuose atsiskleidžia skirtingi žvilgsniai į egzistencijos problemas, tautinį ir istorinį paveldą, masinę kultūrą.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51797605sec.