Velykė kviečia vaikus į Žaliūkių malūnininko sodybą

2015 m. balandžio 12 d. 12 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks šventinio Velykų laikotarpio užbaigimas – vaikų Velykėlės. Šventės dalyvius aplankys Velykų bobutė, bus galima ridenti margučius, varžytis gražiausių ir stipriausių margučių rinkimuose, skanauti sočios kiaušinienės, dalyvauti smagiose rungtyse, šokti, žaisti liaudiškus žaidimus, suptis sūpynėse.  Šventės rengėjai visus stebins prizais ir siurprizais. Dalyvaus Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai: „Abrūsėlis“, „Čiutulis“, „Gasužis“. Renginys nemokamas.

Praėjus savaitei po Velykų šventinis laikotarpis pabaigiamas gražia vaikų švente – Atvelykiu, kuris dar vadinamas Vaikų Velykomis, Velykėlėmis, Velykikėmis. Jei Velykų dieną visi, nuo paties jauniausio iki seniausio, daužia įvairiaspalvius margučius, juos ridena, tai per Velykėles kiaušinius daužti ir ridenti gali tik vaikai.

Per Atvelykį vėl galima džiaugtis margučiais, kiškio pyragais, Velykų bobutės dovanėlėmis. Būtina pasimatyti su giminėmis, jeigu dėl kažkokių priežasčių nesimatėte per Velykas, aplankyti krikšto vaikus, apdovanoti juos margučiais. Tie krikšto tėvai ir giminės, kurie nespėjo to padaryti per Velykų savaitę, turi puikią progą susitikti ir linksmintis drauge su vaikais Žaliūkių malūnininko sodyboje.

Susirinkę į šventę po malūno sparnais sulauks ir svarbiausios Atvelykio viešnios – Velykų bobutės. Mažai kas ją matė, mažai kas žino, kaip ji atrodo, todėl ne valia praleisti progos savo akimis ją pamatyti ir sužinoti, ar tiesą apie ją žmonės šneka. Senoliai sako, kad tarp kalnų ir girių tyvuliuoja didelis ežeras, kuriame yra sala, o joje puikus dvaras, o tame dvare nepaprasto grožio rūmuose su devyniomis dukromis gyvena Velykų bobutė. Ji turi devynis tūkstančius vištų, dedančių nepaprasto grožio kiaušinius. Ir Velykė, ir jos dukros yra labai geros širdies, todėl visus gerus vaikus apdovanoja nuostabiaisiais kiaušiniais. Dar kalbama, kad ji atvažiuoja ratukais, kurie pakinkyti zuikučiais ir vežasi margučius ar iš tešlos iškeptus gaidžiukus, kuriais vaišina tik gerus vaikučius.

Sekmadienį mažųjų lankytojų lauks ne tik Velykė, bet ir gausybė visokių linksmybių. Atsinešę nudažytus margučius ridensime juos specialiai tam padarytu loveliu. Rinksime gražiausius, didžiausius, mažiausius ir stipriausius pačių vaikų, jų mamų ir močiučių margintus kiaušinius, žaisime liaudiškus žaidimus, kiekvienas galės išbandyti jėgas įvairiose liaudiškose varžytuvėse ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose. Laikydamiesi senoviškų papročių, kaip ir kiekvienais metais, supsimės sūpynėse, nes manoma, kad kuo aukščiau išsisupsi, tuo linksmesnis ir sveikesnis būsi visus ateinančius metus. Kviesime paragauti lauke ant krosnies keptos Atvelykio kiaušinienės – svarbiausio tradicinio šios šventės patiekalo.

Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai visus, apsilankiusius šventėje, kvies drauge dainuoti, šokti, įsijungti į liaudišką ratelį, pasidžiaugti gražių šventinių tradicijų gausa ir vėl, kaip ir kiekvieną pavasarį, drauge šventiškai budinti žemę.

 

Šventės organizatorė – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba. Draugas – ŽUB „Ginkūnų paukštynas“.

 

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59820819sec.