Tryliktasis Vilnius Mama Jazz festivalis - keturios paros išskirtinės muzikos

Muzikos gerbėjai Lietuvoje jau netrukus turės progą išvysti tarptautinį pripažinimą visame pasaulyje pelniusius džiazo atlikėjus. Nuo lapkričio 13 dienos keturias paras vilniečius bei miesto svečius į pasimatymus su žymiausiais pasaulio atlikėjais kvies tryliktasis Vilnius Mama Jazz`14 festivalis. Šių metų programoje – ne tik įspūdingų žvaigždžių pasirodymai, bet ir kiaurą parą veiksiančios naktinės džiazo sesijos, kurių ištvermingiausiems dalyviams bus pasiūlyti ir džiazo pusryčiai. Festivalio programos pasirodymai vyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Lietuvos Rusų dramos teatre ir muzikos klube „Tamsta“. Be tradicinių dieninių ir vakarinių koncertų pagrindinėje festivalio scenoje, lapkričio 15 – 16 dienomis nuo vidurdienio Lietuvos nacionalinio dramos teatro fojė specialiai festivaliui bus pastatyta scena – „Džiazo fojė“, kurioje vyks koncertai, veiks naktinis jam session, o Meistriškumo pamokas ves džiazo meistrai iš viso pasaulio. Festivalio renginiai, kurie vyks lapkričio 15–16 dienomis Lietuvos nacionalinio dramos teatro fojė – nemokami.

Šiemet Vilnių lankys net penki išskirtinio pripažinimo sulaukę muzikantai: JAV džiazo elitu laikomi Terence‘as Blanchardas, Steve‘as Colemanas, Markas Turneris, grupė „Kneebody“, Gregas Osbis. Atlikėjai Lietuvos publikai pristatys naujausius muzikinius projektus bei džiazu kvies mėgautis keturias dienas ir naktis – be sustojimo.

T. BLANCHARD: džiazo gerbėjus priversime pamėgti ritmenbliuzą ir atvirkščiai Vienas ryškiausių šių metų Vilnius Mama Jazz`14 svečių – tai iš JAV atvykstantis 52-erių trimitininkas, aranžuotojas, kompozitorius, kelių džiazo grupių lyderis Terence‘as Blanchardas, jis Vilniuje pristatys savo naujausią muzikinį projektą. Sostinės gyventojai bei svečiai bus vieni pirmųjų naujausios T. Blanchardo kūrybos vertintojų, mat albumo premjera JAV numatoma tik kitų metų pavasarį.

Penkias „Grammy“ statulėles pelnęs autorius savo programą vadina projektu, tyrinėjančiu įvairias muzikos erdves. Dėmesio centre išlieka džiazas, tačiau šio atlikėjo muzikoje galima tikėtis išgirsti ir bliuzo, ritmenbliuzo, fanko, fusion elementų. „Džiazo gerbėjus priversime pamėgti ritmenbliuzą, ir atvirkščiai“, – žada T. Blanchardas.

Gerai žinomas atlikėjas savo muzikinę karjerą pradėjo vos penkerių. Iš Naujojo Orleano kilęs berniukas grojo pianinu, vėliau susidomėjo ir trimitu. Sulaukęs 18-kos T. Blanchardas jau grojo žymaus džiazmeno Lionelio Hamptono orkestre, o dar po poros metų prisijungė prie Arto Blakey grupės „Jazz Messengers“. Muzikantas per savo karjerą yra išleidęs daugiau nei 20 pasaulinį pripažinimą pelniusių albumų.

Geriausias muzikantas, kurio negirdėjote „Geriausias džiazo muzikantas, kurio negirdėjote“, – taip amerikiečių saksofonistą Marką Turnerį prieš keliolika metų apibūdino leidinys „The New York Times“. Išskirtinis instrumento skambesys, puikus gebėjimas improvizuoti, neįprastas požiūris į kompoziciją – muzikos kritikai drąsiai teigia, kad šių dienų džiazo pasaulyje M. Turneris yra vienas originaliausių.

Pažinties su mūsų sostinės publika proga M. Turneris į Viliaus Mama Jazz`14 festivalį atveža šių metų rugsėjį džiazo pasaulį sudrebinusį naujausią savo albumą „Lathe Of Heaven“. Tai pirmasis muzikanto darbas po trylikos metų pertraukos, šį albumą M. Turneris išleido kaip grupės lyderis. Naujam darbui pristatyti rengiama koncertų serija JAV ir 11 pasirodymų Europoje. Vieno jų laukiama Vilniuje.

Nuo mažens muzikavęs M. Turneris saksofonu susižavėjo tik baigdamas vidurinę mokyklą. Vėliau atlikėjas mokslus tęsė prestižiniame Berklio muzikos koledže, o vietą po saule greitai rado ir didžiajame Niujorke.

Žmogaus anatomija pagal S. Colemano muziką Savo muziką amerikiečių saksofonininkas, kompozitorius ir pedagogas Steve‘as Colemanas vadina tiesiog „spontaniška kūryba“ ir vengia termino „džiazas”. Nepaisant to, jam ploja viso pasaulio džiazo gerbėjai.

Prisimindamas savąjį muziko kelią, pradėtą dar 1978-aisiais Niujorke, S. Colemanas teigia visą gyvenimą ieškąs geresnių būdų muzikoje išreikšti savo mintis. „Nukeliavau labai toli, kad pamatyčiau, kaip žmonės per muziką pasakoja savo istorijas. Noriu tiesiog žiūrėti į kalną ir pagroti kalną. Arba pažiūrėti į bitės skrydžio trajektoriją ir ją pagroti,“ – savo tikslus atskleidžia autorius.

S. Colemaną įkvepia gamtos ir Visatos dėsniai, kiekvienam savo albumui jis pasirenka vis kitą temą. Pavyzdžiui, nuo praėjusio dešimtmečio vidurio jo muzika pasakojo apie astronomiją, o naujausias albumas, pernai išleistas „Functional Arrhythmias“, kalba apie žmogaus kūne vykstančius procesus, jų ir muzikos sąsajas.

Tad pirmą kartą istorijoje vilniečių publika turės galimybę išgirsti muziką, reflektuojančią nervų, kraujotakos, kvėpavimo ir kitų sistemų ryšį.

Džiazo scenos Radiohead

„Kneebody“ – tai penkių, studijų metais susipažinusių bičiulių grupė. Visi jie mokėsi Istmano muzikos mokykloje Ročesterio mieste, vėliau, persikraustę į Los Andželą, įkūrė grupę, kuri muzikos ekspertų neretai yra pavadinama „džiazo scenos Radiohead”.

Grupės nariai Vilniuje lankysis pirmą kartą. Tad vilniečiai turės unikalią progą susipažinti su jaudinančią, energingą, ritmingą, savita mintimi pagrįstą muziką grojančia grupe, kuri priklauso JAV jaunojo džiazo elitui.

Nuo improvizacinio džiazo iki roko ir hiphopo – viso šito ir dar daug, ko tikrai nesitikėjote, koncerte Vilniuje kvies paragauti „Kneebody“. „Sakykime tiesiai – nė viena šiuo metu koncertuojanti grupė negali jums pasiūlyti to, ką siūlo „Kneebody“, – rašo „Los Angeles Times“.

Šveicarų trio su saksofono virtuozu

Dar vienas festivalio organizatorių siūlomas netikėtumas – tai vienos svarbiausių dabartinio džiazo figūrų saksofonininko Grego Osbio muzikinis projektas kartu su šveicarų trio „Vein“.

Dar 2008-aisiais „Vein“ pirmą sykį surengė koncertų turą su G. Osbiu. Pernai šis bendradarbiavimas atgimė. Šį rudenį į koncertų grafiką įrašyti vos penki bendri jų pasirodymai, o vienas jų, Lietuvos melomanų džiaugsmui, numatytas Vilniuje. Didžiąją koncerto dalį sudarys originalūs šių muzikantų kūriniai.

Vakarų žiniasklaida G. Osbio ir „Vein“ projektą vadina kone dievišku. „Viskas, ką Gregas yra patyręs per savo karjerą, puikiai aprėpia trio „Vein“. Šveicarai meta jam iššūkį, bet tuo pačiu metu yra ir geriausi partneriai“, – po vieno bendro šių atlikėjų koncerto rašė vokiečių spauda.

54-erių saksofonininkas iš JAV G. Osbis jau daugiau nei tris dešimtmečius siautėja Niujorko džiazo scenose. Muzikantas visada pasižymėjo originaliu mąstymu, nepakantumu kūrybiniams suvaržymams ir alkiu netikėtiems projektams.

Lietuviai nenusileis užsieniečiams

Išskirtinę programą šių metų festivaliui žada ir visame pasaulyje žinomas Lietuvos būgnininkas, perkusininkas bei kompozitorius – Vladimiras Tarasovas. Būtent čia jis pristatys naujausią savo projektą „Gobelenas“, kurį atliks kartu su septyniolika Lietuvos džiazo elitui priskiriamų muzikų.

„Muzikantų bendravimas scenoje – tai kaip rankų darbo gobelenas, kur kiekvienas atlikėjas žino piešinį ir įpina savo muzikinį siūlą į bendrą kompoziciją, taip suteikdamas malonumą klausyti ir stebėti, kaip prieš jus kuriamas gobelenas iš garsų“, – projektą nupasakoja pats jo lyderis.

Rusijoje gimęs V. Tarasovas dar 1968-aisiais persikraustė į Lietuvą ir tapo viena ryškiausių mūsų šalies džiazo figūrų. Tarptautinį pripažinimą muzikantui atnešė veikla trio „GTČ“ – su Viačeslavu Ganelinu ir Vladimiru Čekasinu. Grupės istorijoje – ir pirmasis Lietuvoje išleistas džiazo albumas „Con Anima“. Pasibaigus trio veiklai, muzikantas viso pasaulio gerbėjus ir toliau stebina vis naujais projektais – susijusias ir su džiazu, ir su akademine muzika.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64937401sec.