Galėtum vienu ypu suvalgyti plytelę šokolado? Nuolat jauti saldumynų
„badą“? Kokios to priežastys? Ką daryti, kaip su tuo kovoti pataria Lieknėjimo
ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.
Stresas, psichologinės priežastys
„Saldumynų bado atsiradimą įtakoja trys pagrindinės priežastys.
Dažniausiai, tai stresas, psichologinės priežastys. Saldumynai suteikia
psichologinio komfortojausmą. Trumpuoju periodu keletas valandų po
saldumynų suvalgymo gliukozės šuoliukas kraujyjepadidina endorfino
(laimės hormono) kiekį, tad jaučiames geriau, todėl mums instinktyviai norisi
saldaus.Deja vėliau tenka už tai mokėti depresinėmis nuotaikomis, kai po
greito endorfino kiekio pakilimo, jis taip pat greitai nukrenta. Jei saldaus
prisivalgome vakare, tai pasekmes nuotaikai dažniausiai pajuntame ryte, o
vakare vėl kaip narkotinų norisi saldaus. Laimės šuoliukas trumpalaikis,
sukauptos kalorijos ilgalaikės“, – pasakoja Lieknėjimo ir sveikatingumo centro
mitybos specialistas Tomas Lenart.
Reklāma

Šiuo atveju išvengti saldumynų padėtų koks
nors prasiblaškymas. T. Lenart rekomenduoja išbandyti šiltą dušą, arba fizinį
krūvį (pasivaikščioti, prasibėgti,
nueiti į sporto salę). Taip pat naudinga meditacija. Rekomenduojama iš
anksto apgalvoti, kaip apsisaugoti nuo streso. Daromės jautresni stresui, kai
mums trūksta B grupės vitaminų, vitamino C, magnio, tad galima pagalvoti apie
šių maisto medžiagų papildymą.
Gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimas,
išalkimas
Kuo labiau išalkstame ir kraujyje nukrenta gliukozės kiekis, tuo daugiau ir
saldesnių produktų mums norisi.
„Tokiu atveju tiesiog reikia pavalgyti normalaus – tikro maisto. Tik tada, kai nebeesame
išbadėję jei dar yra poreikis galima suvalgyti šiek tiek saldaus ir iš karto
šiek tiek pasportuoti, arba pasivaikščioti lauke, tai ne tik padidins sotumo
jausmą, bet ir paspartins natūralią ir sveiką laimės hormono endorfino gamybą“,
– pataria Lieknėjimo ir sveikatingumo centro sveikos mitybos specialistas T.
Lenart.
Maisto medžiagų trūkumas
Lieknėjimo ir
sveikatiumo centro mitybos specialistas pasakojo, kad padidintą potraukį
saldumynams gali įtakoti ir maisto medžiagų trūkumas: „Kai
žmonės valgo mažai baltyminių produktų, dažnai padidėja noras valgyti saldaus, tai
dažna vegetarų, kurie nesubalansuoja mitybos problema. Tad svarbu, kad
mitybabūtų pilnavertė. Potraukį saldumynams taip pat mažina chromas ir
omega 3 riebiosios rūgštys“.
Blogiausiu
atveju...
Jei jau žmogus pasiryžo suvalgyti saldžiai, prisipirko
krūvą saldumynų ir prisėdo prie jų, vargu ar ką padarysi. Reikia išmokti tokiu
atveju pasiplanuoti ir saldumynų valgymą:
a) po ranka (namie) turėti tik ribotą jų kiekį;
b) valgyti kuo lėčiau, megaujantis, kuo lėčiau
valgysime saldumynus ir jie ilgiau pas mus bus burnoje (one keliaus iš
karto į skrandį), tuo mažesniu saldumynų kiekiu patenkinsime savo saldumo
poreikį.
Jokiu būdu saldumynų nevalgykite prie
televizoriaus, kompiuterio ar knygos, dėmesio nukreipimas
atbukina mūsų saldumo pojūtį ir pasitenkinimą,
tad suvalgome neadekvačiau daugiau saldumynų;
c) po nedidelio saldumynų kiekio geriausia
užkąsti normalaus maisto, kuris neleistų gliukozei
kraujyje greitai nukristi (arba dar geriau
normaliai pavalgyti prieš valgant saldžiai);
d) Pasiplanuoti pasivaikščionimą lauke (t.y.
fizinį krūvį).
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.