Lietuviai tradicinį šventinį stalą mielai iškeistų į kelionę

Tyrimų bendrovės „Berent“ atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas parodė, kad jei tik turėtų galimybę, 65 proc. lietuvių didžiąsias metų šventes mielai sutiktų svetimoje šalyje. Lietuviai prisipažino, kad norėtų ne tik pakeisti aplinką, bet ir pasimėgauti kitų šalių šventinėmis tradicijomis.

„Kiekvienais metais Lietuvoje atsiranda vis daugiau šventiniu laikotarpiu planuojančių atostogas užsienyje. Dauguma jų pageidauja kelionių, prasidedančių 2-ąją Kalėdų dieną, kad Kūčių vakarą ir kalėdinį rytą galėtų praleisti kartu su artimaisiais, o prieš Kalėdas išvyksta tie, kurie keliauja kartu su vaikais. Visai kitokią reikšmę mūsų tautiečiams turi Naujieji metai. Daugiausia kelionių planuojama būtent Naujųjų metų sutikimui“, – pastebi egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė Gabrielė Štaraitė.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei 50 proc. apklaustųjų per šventes norėtų keliauti Europoje, 30 proc. susigundytų galimybe nuvykti į egzotiškus kraštus: tolimas Azijos šalis, Lotynų Ameriką ar Pietų Afriką. Dar 11 proc. keliautų į Šiaurės Ameriką. Kokią kelionių kryptį besirinktų, lietuviams svarbiausia – patirti naujų įspūdžių. Net 75 proc. prisipažino, kad viešėdami svetimoje šalyje Kalėdas ar Naujuosius metus švęstų tik pagal vietines tos šalies tradicijas, 13 proc. iš viso atsisakytų švęsti ir tik 7 proc. išlaikytų įprastas lietuviškas tradicijas.

Pagrindinė norinčiųjų keliauti sąlygą – galimybė vykti į kelionę su visa šeima. 29 proc. apklaustųjų nurodė, kad per šventes keliauti sutiktų tik tokiu atveju, jeigu kartu keliautų sutuoktinis ir vaikai, dar 15 proc. norėtų, kad su jais vyktų visas būrys artimiausių giminaičių (sutuoktinis, vaikai, tėvai, seserys ar broliai).
Deja, tyrimas atskleidė, kad norinčių keliauti žmonių skaičius prasilenkia su realia kelionių statistika – tik 18 proc. apklaustųjų nors kartą šventiniu laikotarpiu buvo išvykę atostogauti svetur, 50 proc. to padaryti neleidžia finansinės galimybės, dar beveik 30 proc. šventinių kelionių atsisako, nes neturi sąlygų keliauti su visa šeima.

Pasak G. Štaraitės, šventinės kelionės visada būna brangesnės nei analogiškos, tik vykstančios kitu metu, tačiau labai didelio kainų skirtumo būtų galima išvengti, jei jos būtų planuojamos iš anksto. „Lietuviai dar nėra įpratę planuoti savo atostogų, tad dėl kalėdinių bei naujametinių kelionių organizavimo dažniausiai kreipiamasi spalio–lapkričio mėnesiais, kai skrydžių ir viešbučių kainos jau būna dvigubai ar net trigubai didesnės. Norint sutaupyti, skrydžius vėliausiai reikėtų užsisakyti likus 4–5 mėnesiams iki švenčių, o tinkamiausias laikas planuoti ateinančias šventes – iš karto po Naujųjų.“

Kelionių organizatorės nuomone, per keletą ateinančių metų žmonių, švenčiančių didžiąsias metų šventes užsienyje, tik daugės, nes pamažu gerėjant ekonominei situacijai, vis daugiau žmonių turės galimybę įsigyti norimas keliones ir į jas vykti su visa šeima. Taip pat tikėtina, kad išliks tendencija keliauti iš karto po Kalėdų ir svetur sutikti Naujuosius metus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12832808sec.