Žalsvasis šaltinis bus naujai pritaikytas lankymui

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, vykdydama projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“, planuoja naujai pritaikyti lankymui unikalųjį Žalsvąjį šaltinį, esantį Pasvalyje. Žalsvasis šaltinis – giliausias Lietuvos urvas, kurio gylis -  apie 20 metrų. Tai valstybės saugomas gamtos paveldo objektas.
Kairiajame Lėvens upės krante esantis Žalsvasis šaltinis ištryško apie 1960 metus atsivėrusioje smegduobėje. Iš jos ištekančio šaltinio dugnas padengtas žalsvo atspalvio nuosėdomis, suteikiančioms šaltinio vandeniui žalsvą atspalvį. Tad dėl savo gražios spalvos ir pavadintas Žalsvuoju šaltiniu.
Šaltinis palaiko pastovią urve esančio vandens temperatūrą, todėl jis niekada neužšąla. Vanduo skaidrus, šaltas, turi sieros vandenilio kvapą.
Smegduobės, iš kurios išteka šaltinis, šonuose matosi pavieniai gipso ir dolomito gabalai. Urvas prasideda giliu šuliniu, kuris susidūrus su akmenų ir nuolaužų krūva skyla dviem kryptimis – į „Saulėtąją“ ir „Aenigma“  (lot. paslaptis)  sales.
Pasakojama, kad šaltinio atsivėrimo metu ten buvo svirnelis, į kurį vieną naktį netikėtai pradėjo plūsti vanduo. Žmonės, norėdami sustabdyti vandenį, vertė akmenis į duobę, bet duobės užverti nepavyko.
Urvas, kuris paviršiuje siekia 5 metrų plotį, aptvertas akmenine tvorele saugančia neatsargius lankytojus. Tačiau pastaruoju metu vanduo apardė šaltinio krantus ir buvo nuspręsta šį unikalų šaltinį, kuris įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą „Factum“ kaip giliausias Lietuvos urvas, tvarkyti ir pritaikyti lankymui.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76533699sec.