Liepos 6-ąją šiauliečiai atšventė unikaliai – Sugrįžo į Tarpukarį

Liepos 6 dieną Šiauliai šventė Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną. Jau nuo pietų Talkšos ežero pakrantėje vyko šventinis Liepos 6-osios minėjimas ir gyvą miesto istoriją pristatantis renginys „Smetoniškos Mindauginės“, nukėlęs šiauliečius ir miesto svečius į tarpukarį.


Gausiai susibūrę šiauliečiai Valstybės dieną pradėjo švęsti iškilmingu minėjimu, kuriame, Šiaulių kultūros centro jaunimo kameriniam chorui „Atžalynas“ giedant valstybės himną, Lietuvos Respublikos vėliavą iškėlė Lietuvos probacijos tarnybos Šiaulių regiono skyriaus darbuotojos Jadvyga Barauskienė ir Oksana Vyšniauskienė. Pasibaigus sveikinimų kalboms, minėjimą vainikavo muzikos grupė „The Ditties“, kuri renginio lankytojus užbūrė savo pozityvia nuotaika ir džiazo muzikos akordais.

Minėjimui pasibaigus, šventė Šiauliuose nesibaigė. Visą dieną Talkšos ežero pakrantėje sklandė tarpukario dvasia, nes čia veikė stilizuotas Šiaulių tarpukario miestelis, kurio pažintinėse-edukacinėse erdvėse buvo pristatomos kūrybinės veiklos ir smagios pramogos. Šventės lankytojai mielai fotografavosi tarpukario fotoateljė, mokėsi dailyraščio pradžios mokykloje, siuvimo, šakočio kepimo paslapčių.

Smalsiausieji lankytojai lankėsi klubo „Miško broliai“ tire ir susipažino su tarpukario karine technika bei ginklais, mokėsi šaukštų drožimo, mazgų rišimo ir kitų gudrybių kartu su Šiaulių skautų tuntu, domėjosi tarpukario kosmetika vaistinėje „Valerijonas“.

 Kūrybiškiausi šventės dalyviai lankėsi „Aukuro“ knygyne, kur Šiaulių rajono savivaldybės viešoji bibliotekos darbuotojai mokė pasigaminti knygų skirtukus, ženkliukus ir vėliavėles, o norintys atsipūsti ilsėjosi kino teatre „Kapitol“, kur žiūrėjo tarpukario filmus, bendravo su Šiaulių kino meno klubo nariais, sužinojo tarpukario kino istoriją.

Dažnas šiaulietis nepraėjo pro Šiaulių apygardos teismą ir griežtiems, bet teisingiems teisėjams davė iškilmingą priesaiką nagrinėjamoje byloje sąžiningai kalbėti tik tiesą. Daug lankytojų dėmesio susilaukė ir policijos nuovada, kurioje Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai nusikaltusius sodino į „tramdomąją kėdę“. Na, o skaniais kvapais ir skoniais viliojo bei tuščiomis namo negrįžti gundė kepykla, duonos, pieno produktų, žvakių krautuvėlės.

Daugeliui įspūdį kėlė ir ypatingą tarpukario dvasią kūrė linksmos, tikrus to laikmečio įvykius atspindinčios inscenizacijos. Šiauliečiams teko pabuvoti viešame Taikos teisėjo civilinės bylos svarstyme, pamatyti prezidento Antano Smetonos ir jo žmonos vizitą, sudalyvauti naujo preparato „Nervosinas“ pristatyme ir pamatyti kitus smagius, kasdieninio miesto gyvenimo nutikimus. Miestelio centre netrūko šurmulio – policijos pareigūnai gaudė vagis ir vykdė viešas bausmes, nukentėjusios ponios buvo raminamos raminamaisiais, o mergelės siūlė poroms įsigyti lauko puokštelių. Inscenizacijas kūrė Šiaulių kultūros centro teatro studija „Gūžta“ (meno vad. L. Jankauskaitė), Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatras „Durys“ (meno vad. V. Dargys), Šiaulių moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“ (mokyt. V. Dargys ir D. Dargienė).

Viso renginio metu šventišką atmosferą kūrė Šiaulių pučiamųjų orkestro kartu su solistais Juozu Janužu, Pijumi Kondrotu, Kristina Valčiukiene ir Liepa Jurgutavičiūte koncertas „Tarpukario dainos“, Akmenės rajono savivaldybės kultūros centro Akmenės filialo romansų atlikėjų grupė „Akmenės vyrai“, grupė „Home Jazz Band“ ir vokalistė Milda Stasaitytė, Joniškio kultūros centro romansų grupės „Ašalia“ bei Egidijaus Sipavičiaus ir Alytaus diksilendo koncertas „Mano širdis priklauso tau“.

Šventę šiauliečiai vainikavo kartu su Egidijumi Sipavičiumi giedodami „Tautišką giesmę“, kurią tradiciškai tuo pačiu metu gieda visa Lietuva.

Renginį organizavo Šiaulių kultūros centras. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60751295sec.