10 netikėtumų apie Šiaulius

Šiauliai turi kuo didžiuotis ir nustebinti. Ne, pas mus nerasite pilių (na, tik tas laukinio kapitalizmo laikų), sraunių upių ar aukščiausių pastatų. Šiauliuose rasite senas tradicijas, raudonus padus ir žmones, kuriais nenustojame didžiuotis.


1.  Ar žinote, kad Šiaulių bulvaras, brodvėjus, Vilniaus gatvės pėstiesiems skirta atkarpa yra pirmoji tokia Lietuvoje ir trečioji Europoje? Kad į Šiaulius vyko Maskvos grietinėlė konsultuotis, kaip ir anoje sostinėje Maskvoje turėti tokią gatvę? Nuo 1976 m. išlikusios gatvės puošmenos, meniniai akcentai ir paslaptis saugantis grindinys daro Šiaulių bulvarą, ne alėją, išskirtiniu.

2.  Ar žinote, kad Šiauliuose veikia seniausia Lietuvoje įmonė? „Gubernijos“ alaus darykla veikia net nuo 1665 m., šiemet bus minimas 355 veiklos jubiliejus! Beje, šis bravoras yra vienas seniausių Europoje. Saldžiausias miesto fabrikas „Rūta“ yra seniausiai Lietuvoje veikianti konditerijos įmonė. Išlaikytos tradicijos, atkurti senieji skoniai, ištyrinėti receptai ir slapti ingredientai – šių fabrikų sėkmės paslaptis. Šokolado muziejus veikia pilnu pajėgumu ir visi su nekantrumu laukia, kada lankytojams bus atverti „Gubernijos“ rūsiai, bei edukacijai pritaikytos patalpos.

3. Ar žinote, kad Šiauliuose yra gaidys, kuris net 14 kalbų gali pasveikinti jus atvykusius į Šiaulius? Pagrindinių gatvių – Tilžės ir Vilniaus – sankirtoje jau kelias dešimtis metų laiką skaičiuojantis „Gaidžio“ laikrodis ne tik dukart (12 ir 18 val.) parodys poligloto žinias, bet dar ir užgros melodiją „Tu ateik į pasimatymą“. Juk tai pagrindinė miestelėnų susitikimo vieta, prie miesto laikrodžio „Gaidys“ susitinka visas miestas.

4. Ar žinote, kad Šiaulių Juliaus Janonio gimnaziją baigė net 4 1918 m. Nepriklausomybės Akto signatarai: Mykolas Biržiška, Steponas Kairys, Jonas Vileišis, Alfonsas Petrulis. Šių asmenybių atminimui atidengtos dailininko Vaidoto Janulio sukurtos atminimo lentos ir atidarytas jų vardu pavadintas kabinetas, o į gimnazijos tvorelę įkomponuotas meninis akcentas su signatarų parašais. Nepraeikite pro šalį, stabtelėkite.

5. Ar žinote, kad Šiauliuose vieno kambario sienoms išklijuoti panaudota net 1000 eurų? Ne, jums nepasivaideno. Įrengiant paminklą lietuviškai valiutai litui Centų kambarį būtent tiek ir buvo sunaudota. Vienas tūkstantis eurų arba 57 tūks. 130 monetų, kurių bendra vertė – 3463 litai 69 centai. Kambaryje yra ir sostas, ir Lietuvos žemėlapis.

6. Ar žinote, kad Šiauliuose yra paveikslas, kuriame pavaizduoti net 42 katinai? Tai Austrijos menininko Karlo  Kalerio paveikslo reprodukcija„Mano žmonos mylimieji“ 1891 m., kurį jis nutapė to meto milijonierei, katinų mylėtojai Keitei Džonson. Keitė savo vasarnamio viloje augino daugybę kačių, sklido kalbos, jog per visa savo gyvenimą ji turėjo jų apie 350, paveiksle nutapytos 42 katės. Muziejų puošia šio paveikslo reprodukcija, o originalą, kuris yra tris kartus didesnis ir sveria 103 kg, yra įsigiję privatūs kolekcininkai, kurie jį nuolat eksponuoja įvairiuose muziejuose. Surasti visus pavaizduotus katinus užtrunka, bet Vandos Kavaliauskienės katinų muziejaus darbuotojos kantrios, palauks, kol surasite visus katinukus. Tuo tarpu, jums apie kojas glaustysis kažkuris iš 6 muziejuje gyvenančių katinų. Gal net pats direktorius.

7. Ar žinote, kad būtent Šiauliuose buvo gaminti pirmieji raudonpadžiai batai. Ir visai ne Kristianas Labutinas juos kūrė, o prieš visą šimtą metų Šiauliuose didžiulę odos imperiją sukūręs Chaimas Frenkelis. Raudonas batų padų atspalvis atsirasdavo dėl iš Afrikos atvežtos mongovės žievės, kuri naudota odos rauginimui. Anuomet odos rauginimui įprasta buvo naudoti eglių žievė, o garsusis verslininkas ieškojo vis naujesnių ir geresnių priemonių odos išdirbimui. Šiauliuose iki pat šiol gaminami batai, tiesa, ne raudonpadžiai, auga „Batų medis“, o menininko Martyno Gaubo „Mano batai“ vis pasimatuojami bulvaro praeivių.

8. Ar žinote, kad Šiauliuose yra net trys ežerai ir upė po žeme? Miesto centre telkšo Talkša, į šiaurę nuo jos Ginkūnų ežeras, o kurortiniame miesto pakraštyje, Rėkyvoje, – dešimtas pagal dydį Lietuvoje Rėkyvos ežeras. Pastarojo paplūdimys smėlėtas, šalia veikia restoranas. Centrinis ežeras populiarus ištisus metus. O upė po žeme – tai Rūdės upelis, jo vieta bulvare pažymėta fontanu.

9. Ar žinote, kad Šiauliuose yra didžiausia Lietuvoje gyvūno skulptūra? Ji sveria beveik 7 tonas, skulptūros ilgis – apie 15 metrų, plieninė „širdis“ 1,20 m aukščio ir 0,90 m pločio. Taip, šie duomenys Geležinės lapės. Ji karts nuo karto pasunkėja, kai jaunavedžiai užkabina kokią spyną, tada palengvėja, kai spynas skulptūros autorius Vilius Puronas, nurenka.

10. Ar žinote, kad Šiauliai – pasaulio bamba? Ir tai labai aktualu šiandien, kai keliauti nėra galimybių. Įsivaizduokite, Šiauliuose yra Bruklinas, Akropolis, Paryžius, Sachalinas, Kamčiatka, Kaukazas. Sukurta ekskursija „Šiauliai – pasaulio bamba?“ nepraranda susidomėjimo ir supažindina su pasauliu viename, Saulės, mieste.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42885184sec.