Apie Lietuvos ir pasaulinę vargonų kultūrą

Ar reikia Lietuvos vargonininkams puoselėti lietuvišką vargonų muziką? O gal klausytojams užtektų plataus klasikinio vargonų repertuaro lobyno, kuris apima septynis šimtmečius?

 

Kaip pasakojo VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius, kiekvienos šalies muzikų pareiga yra puoselėti ir skleisti savo šalies vargonų kultūrą praktikuojantis, atliekant, demonstruojant, pasakojant ir rašant apie iki mūsų dienų išlikusius vargonų muzikos kūrinius.

 

„Nenoriu pasakyti, jog reikia ignoruoti klasikinį vargonų repertuarą – niekada to nedariau, bet mes įvairiomis formomis ir progomis galime parodyti pasauliui, kaip Lietuvos vargonų kultūra atrodo platesniame europiniame ir pasauliniame kontekste, kokios įtakos ją formavo ir kaip ji evoliucionavo. Juk ji atsirado ne tuščioje vietoje ir niekada nebuvo sustingusi,“ – mano nei savo šalies, nei pasaulinio vargonų lobyno neužmirštantis muzikas.

 

„Mano manymu, geriausiai vargonininkai gali pažinti savo šalies vargonų meną patys kurdami, patys tapdami atradėjais ir ieškotojais, patys patirdami tas pačias kančias ir džiaugsmus, kuriuos patyrė Naujalis, Čiurlionis ir kiti mūsų kultūrai nusipelnę praeities ir dabarties kompozitoriai,“ – pasakojo ir pats vargonų muziką kuriantis vargonininkas.

 

„Kas kitas, jeigu ne vargonininkai turėtų groti ir kurti Lietuvos vargonų muziką? Jeigu mes to nedarysime – niekas kitas to nesiims. Šiandienos technologijos ir interneto galimybės, kaip niekada anksčiau sudaro neįtikėtinas sąlygas kūrėjams būti ko arčiau savo klausytojų, skleisti savo kūrybą tiems, kam jos giliai reikia ir jausti atgalinį ryšį,“ – mano V. Pinkevičius.

 

„Tiems, kurie dvejoja ar mano, kad kūrybos teikiamas džiaugsmas yra skirtas ne jiems, o kažkam kitam, galiu tvirtai pasakyti, kad tai - tik mūsų įsitikinimas, kurį galime pakeisti. Kūryba įvairiausiomis formomis yra skirta kiekvienam žmogui. Tuo mes juk ir skiriamės nuo kitų gyvų būtybių žemėje. Kūrybos pradžia visada būna kukli, o žmogus turi nebijoti ilgai klaidžioti klystkeliais, kol kažką vertingo atranda. Klaidos – būtina šio proceso dalis,“ – tikino muzikas.

„Dabar yra tiek daug galimybių – mes galime parodyti Lietuvos kultūrą pasauliui, o Lietuvos žmonėms atverti pasaulinio vargonų meno duris, galime ir pasaulyje skleisti pasaulinę vargonų kultūrą, o Lietuvoje – Lietuvos kompozitorių kūrybą. Kai tiek daug kelių – reikia pasirinkti vieną, kuris yra arčiausiai širdies ir kasdien juo eiti,“ – mano V. Pinkevičius.

Vargonų muzikos mylėtojai, kurie nori gyvai išgirsti XVII-XXI a. Lietuvos vargonų muzikos panoramą, yra kviečiami į V. Pinkevičiaus koncertą šį šeštadienį, rugpjūčio 23 d. 18 val. į VU Šv. Jonų bažnyčią. Programoje skambės XVII a. anonimo, J.Naujalio, M.K.Čiurlionio ir V.Pinkevičiaus kūriniai. Koncertas yra skirtas Baltijos kelio 25-mečiui.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42972898sec.