Grikių šventė Alytuje

Sėjamasis arba valgomasis grikis – vienmetis augalas, priklausantis grikinių augalų šeimai. Manoma, kad šiai kultūrai jau daugiau kaip 2500 metų. Pirmieji jos židiniai radosi dabartinėje Šiaurės Indijos teritorijoje Himalajuose. Augaliniai archeologiniai radiniai rodo, kad Lietuvoje grikių kultūra plačiau paplito apie XII-XIII amžių. Grikiai bene geriausiai dera smėlingame Dzūkijos dirvožemyje. Todėl jie palikę ryškų pėdsaką daugelio senesnius laikus prisimenančio dzūko gyvenime...

Jau antri metai iš eilės Alytaus kraštotyros muziejus organizuoja „Grikių šventę“. „Grikių šventė“ skirta supažindinti ir priminti Alytaus miesto gyventojams ir svečiams apie tradicinės grikių augalinės kultūros svarbą Dzūkijos kraštui, jos reikšmę bei šiuolaikines grikių panaudojimo galimybes buityje, mene.
Šventės metu kviesime pasiklausyti „Grikių istorijų“, kurios padės sužinoti, kokį kelią nueina grikis, kol atsiduria ant mūsų stalo. Edukacinio užsiėmimo „Grikių istorijos“ metu galėsite ir patys išmėginti tradicinį grikio apdirbimą, paėmę į rankas spragilus ar pabandę įsukti girnas.
Su grikio nauda sveikatai supažindins Žolinių akademijos viceprezidento vaistininko – žolininko Mariaus Lasinsko ir Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Jovitos Katkauskaitės pranešimai. Idėjų, kokių patiekalų galima pasigaminti iš grikių, pasisemti bus proga iš kulinarinių atvirukų rinkinio „Grikio kelias“. Alytaus kraštotyros muziejaus parengtame rinkinyje bus pristatomi senieji grikinių patiekalų receptai, kurie puikiai pritaikomi ir šiandienai.
Kūrybinių dirbtuvių metu mažieji šventės dalyviai iš arčiau pažins grikį, darydami grikinius koliažus bei lipdydami grikio kruopą iš molio. Nugalėtojai bus apdovanojami diplomais ir „Grikės“ įsteigtais prizais šventės metu.
Šventėje dalyvausiantys verslininkai pristatys savo produkciją – nuo paprasčiausių grikių kruopų, dribsnių iki mažiau žinomo jų panaudojimo (grikių lukštų pagalvių, žaislų, čiužinių ir kt.).
Pernai metais smagiai prisiragavom grikių košės besiekdami masiškiausio košės valgymo rekordo, todėl šiemet kviesim daugiau pajudėti. Išbandyti jėgas baudgrikių metime, grikvaržybėse (estafetinės rungtys), pamąstyti dalyvaujant grikšaškių turnyre... Norintys dalyvauti grikvaržybėse (estafetinės rungtyse), subūrę komandą iš penkių narių registruokitės telefonu +370 607 81825.
Šventės metu skambės tradicinio ir šiuolaikinio improvizuoto folkloro grupių ir meno kolektyvų atliekama muzika: liaudiškos muzikos kapela „Punelė“, folkloro ansamblis iš Birštono „Raskila“, jaunimo folkloro entuziastų grupė „Prie progos“ bei folk-rock grupė „Kreizas“ iš Jurbarko.

RENGINYS NEMOKAMAS

Pagrindinis renginio rėmėjas - Alytaus miesto savivaldybė

Dalyvauti kviečiami ir prekybininkai. Informacija dėl leidimų ir vienkartinių licenzijų įsigijimo teikiama turto valdymo ir verslo skyriuje https://www.alytus.lt/prekyba-paslaugos bei telefonais (8 315) 55 141, (8 315) 55 115 prieš tai suderinus su šventės organizatoriumi – Alytaus kraštotyros muziejumi.
Norintys gauti daugiau informacijos prašome kreiptis į renginio organizatorę Mildą Viltrakytę tel. +370 607 81825 arba el. paštu [email protected] .

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.216995sec.