Chaimo Frenkelio palikuonių viešnagė šiaulių «Aušros» muziejuje

2014 m. rugsėjo 17–18 d. Šiauliuose lankėsi žymaus žydų pramonininko Chaimo Frenkelio (1851–1920) proanūkiai Roy Rosenstein (Prancūzija–JAV), Robert ir Peter Woog bei proproanūkiai Todd Shivers ir Carl Woog (JAV). Trečiadienį svečiai susitiko su Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriumi Raimundu Balza, apžiūrėjo jų prosenelio statytą, dabar „Aušros“ muziejui priklausiančią, Chaimo Frenkelio vilą. Ketvirtadienį jie apžiūrėjo Ch. Frenkelio statytus fabriką ir sinagogą. Svečiai dalyvavo Chaimo Frenkelio paminklo (skulptorius Romas Kvintas, architektas Alvidas Songaila) atidengimo iškilmėse bei skaitė pranešimus Šiaulių pramonininkų asociacijos 25-mečio proga organizuotoje konferencijoje „Regiono pramonė globaliai“.

Ch. Frenkelis – vienas iš sėkmingiausių visų laikų Lietuvos verslininkų, išgarsinęs XX amžiaus pradžios Šiaulius kaip pasaulinį odų apdirbimo centrą. Ch. Frenkelis, jo žmona Dora (Dvoira), verslą sėkmingai tęsęs sūnus Jokūbas su žmona Roza garsėjo kaip dosnūs mecenatai ir filantropai. Jie rėmė miesto žydų bendruomenę ir aktyviai dalyvavo jos veikloje, rūpinosi senelių ir ligonių priežiūra, šelpė švietimą, kultūros įstaigas, labdaros draugijas. Iki šių dienų išlikusi Chaimo Frenkelio vila ir fabrikas, Frenkelių šeimos lėšomis pastatytos Talmud Toros mokykla, sinagoga, senelių prieglauda, žydų ligoninė yra svarbus Šiaulių architektūros paveldas.

Garbingi svečiai į Lietuvą pakviesti iškilminga – Ch. Frenkelio paminklo, kaip paminklo visų laikų pramonininkams, dirbusiems ir dirbantiems Šiaulių labui, atidengimo – proga.

Ch. Frenkelio proanūkiai – tai jo sūnaus Jokūbo dukterų Emi ir Ninos Frenkel – sūnūs. E. Frenkel sūnus Roy Rosenstein – profesorius, dėstantis nuo antikinės iki šiuolaikinės literatūros JAV ir Europos universitetuose, Šiauliuose lankėsi jau ne pirmą kartą. Broliai Woog – N. Frenkel sūnūs. Peter Woog –telekomunikacijų inžinierius, verslininkas, Robert – tarptautinių telekomunikacijų projektų vadovas. Abu Šiauliuose ir Lietuvoje lankėsi pirmąjį kartą. Viešėdami mieste, kuriame jų prosenelis gyveno ir sėkmingai plėtojo verslą, R. Rosenstein, broliai R. ir P. Woog naudojosi proga kiek įmanoma daugiau sužinoti apie savo giminės istoriją. „Aušros“ muziejaus direktoriaus R. Balzos vedamos ekskursijos metu svečius domino ne tik prosenelio statyta vila, ten saugomi muziejiniai eksponatai, bet ir iššūkiai, kuriuos teks drauge patirti, norint padidinti Chaimo Frenkelio vilos galimybes, žinomumą ir svarbą.

Pramonininko proanūkiai ypatingai domėjosi vilos patalpomis, kur anuomet buvo įrengta Frenkelių šeimos virtuvė, rūsys, šeimos gyvenamieji kambariai, palėpėje buvę muzikos kambariai ir pan., keliantys šeimai daug sentimentų. R. Rosenstein labai domisi giminės istorija, tvarko archyvus. Jis teiravosi, kokie „Aušros“ muziejaus ateities planai plėtojant vilos ekspozicijas, kokios galimybės jose skirti daugiau dėmesio Šiaulių žydų bendruomenei ir Holokaustui.

R. Rosenstein ir T. Shivers bendravo su Šiaulių miesto garbės piliete Gražbyle Venclauskaite, kuri pažinojo Jokūbą Frenkelį ir turėjo ką papasakoti jo anūkui bei proanūkiui.

Broliai Woog – inžinieriai, tad su didžiuliu užsidegimu apžiūrėjo prosenelio statytą fabriką, norėjo kuo daugiau sužinoti apie ten naudotas technologijas. Svečiai aplankė ir Ch. Frenkelio statytą sinagogą, R. Rosenstein, T. Shivers ir C. Woog dalyvavo Šiaulių geto likvidavimo 70-mečio minėjime.

Viešnagė Šiauliuose ir Chaimo Frenkelio viloje svečiams paliko neišdildomų įspūdžių. „Aušros“ muziejaus ir ateityje palaikys ryšius su Ch. Frenkelio giminės atstovais.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, tel. (8 41) 52 43 90.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.09744406sec.