Rėmėjų indėlis kultūrai itin svarbus

Besibaigiantys 2014 metai Šiaulių „Aušros“ muziejui buvo įsimintini: sėkmingai suorganizuotas jau XI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis, ŠAM Edukacijos centre atidaryta „Amatų mokykla“, lankytojams pristatyta išskirtinė tarptautinė paroda iš mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos, baigta 5 metus trukusi Fotografijos muziejaus rekonstrukcija, netrūko kitų reikšmingų darbų.

Nemaža dalis muziejinės veiklos neįvyktų be rėmėjų pagalbos. Jų indėlis ypatingai svarbus organizuojant įvairius renginius, festivalius, pristatant parodas ar įsigyjant eksponatus. Per 2014 m. privačių rėmėjų paramą „Aušros“ muziejaus veikloms galima įvertinti beveik 66 tūkst. Lt.

Didžioji dalis kultūrinių procesų visame pasaulyje, tarp jų ir Lietuvoje, ir Šiauliuose, įgyvendinami tik mecenatų ir rėmėjų dėka. Bendra Europos sąjungos politika skatina viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, pasisako už aktyvų kultūros srities rėmimą privačiomis lėšomis. Šiemet Lietuvos kultūros tarybos parengtose ir LR kultūros ministro patvirtintose „Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairėse“ nurodoma, kad nemažiau kaip 20 procentų viso projekto įgyvendinimui reikalingos sumos turi būti padengta rėmėjų (partnerių) lėšomis. Tokiu būdu išreiškiama valstybės pozicija dėl aktyvaus kultūros institucijų veiklos rėmimo.

Jei ne rėmėjų pagalba, vargu ar šiauliečiai galėtų džiaugtis miesto vardą garsinančiu Tarptautiniu Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivaliu (40 proc. festivalio lėšų – privačios). „Aušros“ muziejus dėkingas pagrindiniams festivalio rėmėjams: „BTA Insurance Company“ SE filialui Lietuvoje, UAB „Sabalin“, AB spaustuvei „Titnagas“, Arvydo Mockaus labdaros ir paramos fondui, pagrindinei informacinei rėmėjai – „Šiauliai plius“ žiniasklaidos grupei ir kitoms įmonėms bei organizacijoms, palaikančioms kultūrinius procesus.

Šių metų pabaigoje „Aušros“ muziejaus iniciatyva atidaryta paroda „Karalienės Viktorijos laikų mada (1837–1901)“ iš A. Vasiljevo kolekcijos. Tai jau antroji kolekcininko paroda, eksponuojama Chaimo Frenkelio viloje. Dėl išties didelių finansinių resursų, reikalingų parodos draudimui, transportavimui, eksponavimui ir viešinimui be geranoriško rėmėjų indėlio muziejus negalėtų susidoroti. Parodos rėmėjo – Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ ir pagrindinės informacinės rėmėjos – „Šiauliai plius“ žiniasklaidos grupės pagalba įgalino pristatyti tai, ką mato pasaulio didmiesčių gyventojai. Pastaroji paroda buvo eksponuota Paryžiuje, Londone, Briuselyje, Stambule, Maskvoje, Sidnėjuje, Honkonge, Tokijuje, Santjage, Rygoje ir, gerokai papildyta naujausiais eksponatais, – Šiauliuose.

Muziejus labai dėkingas Dariaus Beconio įmonei, kuri šiemet padovanojo 5 mobilius medinius namelius, puikiai įsiliesiančius į Žaliūkių malūnininko sodybos aplinką, nuolat muziejaus iniciatyvas remia ir UAB „Jupojos statybinės medžiagos“.

„Aušros“ muziejaus mecenavimo tradicijos siekia dar prieškarį. Žymūs tuometinės visuomenės veikėjai bei organizacijos – Vladimiras Zubovas, Jokūbas Frenkelis, Kazimieras Venclauskis, Peliksas Bugailiškis, Šiaulių studentų draugija, advokatų, gydytojų organizacija, „Pieno centras“, „Lietūkis“ ir kt. – rėmė muziejų ne tik eksponatais, bet ir piniginėmis aukomis. Buvo steigiami specialūs fondai ne kartą pagelbėję išbristi iš sunkių krizių, suteikę galimybę įsigyti vertingų kolekcijų. Tęsiant tradicijas, 2006 m. „Aušros“ muziejuje įsteigtas Bičiulių klubas, jungiantis muziejaus globėjus, rėmėjus ir talkininkus. Pirmaisiais jo nariais tapo beveik šimtas muziejui nusipelniusių asmenų, įmonių, organizacijų, tarp jų ir Šiaulių miesto garbės pilietė Gražbylė Venclauskaitė, „Aušros“ muziejui padovanojusi savo tėvų Venclauskių namus.

Svarbu, kad šios mecenatystės tradicijos tęstųsi ir šiandien, o verslo sektorius suvoktų kultūros vertę visuomenei, patys save tapatintų su istorijos, kultūros paveldu ir jaustų poreikį remti jo išsaugojimą ateities kartoms.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. (8 41) 43 36 80.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4034729sec.