Pirmieji turizmo sezoną atidaro dzūkai

Jau šį savaitgalį Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija kviečia į turizmo sezono atidarymą. Šiemet dzūkai siūlo didžiulę veiklų įvairovę - grikinės babkos ir duonos kepimą, tradicinę dūminę pirtį, plaukimą baidarėmis, pėdsekystės kursus, naktinę gervių apskaitą, ekskursijas į Čepkelius, savęs pažinimo gamtoje seminarą, Kiškio pyrago paieškas ir dar daug kitų potyrių.

 

Visas išvardintas veiklas vienija gamtos festivalis „Vidur girių“. Festivalis organizuojamas jau antrus metus. Jį Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijai įgyvendinti padeda Baltijos aplinkos forumo inicatyvinė grupė Gamtoje.org.

 

Festivalio formatas ne iš piršto laužtas, atitinka visus rimčiausių vasaros festivalių standartus: nakvynė palapinių miestelyje, įspūdinga koncertinė sudėtis (line-up’as) – ūbaujančios pelėdos, trimituojančios gervės, ošiantis miškas ir tekantis vanduo.

 

Pirmosios festivalio veiklos prasidės jau penktadienio vakarą. Specialioji programa Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu“ įtrauks į dar nepatirtus dzūkiškus nuotykius – grikinės babkos kepimą, naktinį pasivaikščiojimą Skroblaus vingiais, dūminės pirties kūrimą, pavasarinių bobausių paiešką. Šeštadienį veiklas gamtoje pradės gamtosaugininkas, žygeivis, vilkų draugas ir pėdsekystės žinovas Aivaras Jefanovas. Jis mokys pastebėti ir atpažinti gamtos pėdsakus, įskaityti jų pasakojamą istoriją. Sugrįžusius iš girių lankytojus pasitiks šurmuliuojantis vietos ūkininkų turgus ir amatininkų dirbtuvės. Kol tėveliai žvalgysis ir bandys išsidrožti šaukštą, mažieji gamtininkai galės dalyvauti žygyje į „Meškos šikną“, Kiškio pyrago paieškose ir kiaušinių ridenime. Vėliau lankytojų lauks pasirengimo naktinei gervių apskaitai instruktažas  - supažindinimas su apskaitos principais ir taisyklėmis, naudojimosi kompasu instrukcijos bei patarimai, kaip tinkamai įsikurti stovykloje, šiltai ir saugiai praleisti naktį, nepramiegoti bundančios gamtos. Vakarėjant visi bus išskirstyti į stebėjimo punktus, sėdėdami prie spragsinčios ugnies gardžiuosis dzūkiškais skanumynais ir klausysis traškančios, cypsinčios ir klegančios gyvybės. Po nepaprasto rytinio potyrio klausantis gervių, dalyviai rinksis Marcinkonių lankytojų centre ir ragaudami sultinį su pyragaičiais, aptars nakties įspūdžius. Festivalio programą pabaigs ekskursija didžiausios Lietuvos aukštapelkės – Čepkelių raisto – pažintiniu taku bei unikalus savęs pažinimo gamtoje seminaras, kurį ves psichologijos projesionalai „Kitokie projektai“ ekspertai.

 

Festivalio bilietas į pagrindinius renginius – 10 EUR. Registracija būtina, vietų skaičius ribotas. „Šis festivalis turi atnešti bent šiek tiek naudos ir vietos bendruomenei. Būtų piktavališka tiesiog pasinaudoti vietos vertybėmis ir išvykti palikus daugių daugiausiai tik šiukšles. Todėl vietos produkcijos vartojimas tampa esminiu festivalio bruožu, o simbolinis mokestis – padėka už skirtą laiką ir entuziazmą organizuojant šventę,“ – teigia Baltijos aplinkos forumo specialistai. Dalyvių skaičius ribojamas dėl neigiamo poveikio aplinkai kontrolės.

 

Festivalio organizatoriai į šventę ragina keliauti atsakingai – traukiniu arba dviračiu. Renginio draugai AB „Lietuvos geležinkeliai“ su renginio skrajute vyksiančius kryptimi Vilnius – Marcinkonys ir atgal, balandžio 10-12 dienomis veš taikydami 20 proc. nuolaidą. Traukinys – patogi aplinkosauginė keliavimo priemonė, padedanti mažinti mūsų klimatui pavojingo CO2 išmetimų kiekį. Aktyvaus poilsio ekstremalus į festivalį balandžio 11 d. kviečiame minti dviračiais. Jų lauks dzūkiškas Kiškio pyragas.

 

„Tiek festivaliu, tiek kitomis Gamtoje.org iniciatyvomis siekiame padėti žmonėms patirti gamtą, joje įsibūti, suvokti jos svarbą ir savo vietą joje. Sakydami patirti ir įsibūti, mes kalbame apie gamtos pažinimą neskubant, lėtai ją atrandant, pažįstant, prisijaukinant. Ar atsimenate, kaip Mažasis princas lapę bandė prisijaukinti? Čia viskas labai panašiai - norint suprasti gamtos ciklus, reikia parymoti miško aikštelėje, paliesti samanas ar grublėtą medžio kamieną, paragauti žemuogių, šaltalankių, šermukšnių ir būtinai pauostyti gamtą įvairias metų laikais,” – teigia Baltijos aplinkos forumo komunikacijos specialistė Rita Norvaišaitė.

 

Organizatoriai kviečia aktyviai dalyvauti festivalio patyrimuose ir užmegsti ryšį su mus supančia gamta.

 

Visa informacija apie festivalį – www.gamtoje.org

Renginio programa

Speciali programa „Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu“.

Registraciją į festivalį „Vidur girių“

Registracija į festivalio „Vidur girių“ specialią programą Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu“.

 

Iki susitikimo gamtoje!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40517998sec.