Žaliūkių malūnininko sodyboje vaikai susipažino su piemenėlių vargais ir pramogomis

Gegužės 12 dieną Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos centras pristatė naują edukacinį užsiėmimą „Piemenėlių vargai ir pramogos“. Kerdžiaus ragas pakvietė piemenėlius susiburti Žaliūkių malūnininko sodyboje, kur pirmieji edukacinį užsiėmimą išbandė Šiaulių Gegužių progimnazijos antrokai.

Kerdžiumi tapęs Etnografijos skyriaus muziejininkas Julius Vainorius vaikams papasakojo, kad ganydami gyvulius piemenėliai daug laiko praleisdavo gamtoje, todėl gerai ją pažindavo. Buvo išradingi – muzikos instrumentus sugebėdavo pasigaminti  iš to, ką rasdavo: medžio žievės, šakelės, šiaudo ar net pienės kotelio.

Skudučiai buvo dirbami iš builio, garšvos, nendrės ar iš medžio. Skudučiais mėgdavo groti ne tik piemenėliai, bet ir jaunimas – muzika skambėdavo lauke, einant į darbus, talkose, naktigonėje, jaunimo pasilinksminimuose.

Išbandę skudučius antrokai pūtė birbynes, kurias kerdžius jiems čia pat padarė  iš šiaudo, nendrės ar medžio, pamėgdžiojo paukščių balsus, raliavo. Visiems patiko tošelė,  vadinamoji lakštingala, gaminama iš plonos beržo tošies, džiugino lumzdeliai, švilpynės.

Senajame kaime, anot muziejininko Juliaus Vainoriaus, piemenėliai prasimanydavo pramogų ir žaidimų. Ypač, jeigu jų vyresnysis kerdžius sugebėdavo piemenėlius suburti. Ganydami vaikai  pasidarydavo ne tik muzikos instrumentų, bet ir išmokdavo vyti botagus, iš vytelių ir meldų pindavo krepšius.

Jeigu būdavo šalta, piemenėliai šildydavosi prie žarijų kibiro, kurį nešiodavosi su savimi, o jei nušaldavo kojas – stodavosi į šiltą karvės „blyną“. Labiausiai piemenėlius sušildydavo judrūs žaidimai. Vieną tokį piemenų žaidimą – „Muštuką“ išbandė ir edukacijos dalyviai.

Vaikai pūtė rago trimitą – piemenų instrumentą, kuriuo kviesdavo į sueigas. Dar didesnį įspūdį visiems paliko kerdžiaus trimitas, pagamintas iš didokos medžio šakos. Prieš tapdama kerdžiaus trimitu šaka buvo perskelt pusiau ir išskobta. Abi išskobtos dalys sudėtos kartu ir stipriai surištos. Kerdžiaus trimitas – signalinis įrankis, kuriuo raginama gyvulius išginti ar parginti, laiku melžti.

Pažaidę piemenų žaidimus, mažieji ragavo lauže keptų bulvių su lupenomis. Šiame edukaciniame užsiėmime piemenėlių vargai buvo nedideli, o pramogos ir žaidimai – smagūs.

 

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. (8 41) 52 43 94.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50853682sec.