Rimantui Vaitkui įteiktas “Tekančios saulės ordino su aukso spinduliais ir juosta” apdovanojimas

2015 m. gegužės 22 d. 11 val. Japonijos ambasadorės Kazuko Shiraishi rezidencijoje Vilniuje

Rimantui Vaitkui buvo įteiktas “Tekančios saulės ordinas su aukso spinduliais ir juosta” už jo nuopelnus skatinant tarpusavio supratimą bei ekonominių ir technologinių ryšių mainus tarp Japonijos ir Lietuvos.

 

Apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo R.Vaitkaus šeimos nariai, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, energetikos ministras Rokas Masiulis, Seimo Pirmininkės pavaduotojas Algirdas Sysas, seimo nariai, Lietuvos-Japonijos draugystės asociacijos ir Japonijoje studijavusių Alumni asociacijos nariai, Hitachi Ltd. korporacijos atstovai iš Japonijos.

 

Š.m. birželio mėnesį kadenciją Lietuvoje baigianti Japonijos ambasadorė Kazuko Shiraishi pasveikino Rimantą Vaitkų prisimindama jo nuopelnus skatinant ir puoselėjant Lietuvos - Japonijos draugystę. Ambasadorė padėkojo už asmenines R. Vaitkaus pastangas padedant skleisti Japonijos kultūrą, remiant įvairias su tuo susijusias iniciatyvas bei džiaugėsi nepamainoma pagalba sodinant Chiune Sugiharos sakurų parką. „Šio parko dėka japoniška vyšnia tarp lietuvių greitai išpopuliarėjo kaip “sakura”, - savo kalboje sakė ambasadorė. Ambasadorė tikisi, kad prieš 20 metų R.Vaitkaus įkurta Lietuvos - Japonijos draugystės asociacija bei 2011 m. įkurta Japonijoje studijavusiųjų alumni asociacija padės gilinti dvišalius ryšius tarp valstybių, skatinti ekonominius ir technologinius mainus.

 

Tekančios saulės ordino su aukso spinduliais ir juosta įteikimo ceremonijos metu R. Vaitkus teigė esantis sujaudintas garbingu apdovanojimu ir prisiminė savo studijų patirtį bei gyvenimą Japonijoje. R.Vaitkus buvo pirmasis Lietuvoje gavęs Japonijos Vyriausybės stipendiją ir išvykęs studijuoti į Japoniją, kur 1990 – aisiais sutiko kovo 11 – ąją. „Išvykau į ten neseniai pasibaigus pirmojo Lietuvos Sąjūdžio suvažiavimui. Kovo 11 – ąją sutikau Japonijos nacionalinio transliuotojo NHK televizijos studijoje, kai anksti ryte mus pasiekė vakarinės „Panoramos“ įrašas, skelbiantis apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę. Turėjau galimybę pasakoti apie mūsų siekius ir laimėjimus. Nuo pat pradžių, būdamas vienas iš kelių lietuvių, turėjau tamprius ryšius su svarbiais žiniasklaidos kanalais (...) Nepriklausomos Lietuvos piliečiu tapau dirbdamas mokslinį darbą Japonijoje„ - kalbėjo fiziko išsilavinimą turintis R.Vaitkus. Vaitkus dėkojo Japonijoje sutiktiems žmonėms, be kurių, anot jo, ši svarbi ceremonija nebūtų įvykusi. Išreiškęs padėką Japonijos ambasadorei Kazuko Shiraishi už jos darbą Lietuvoje, R.Vaitkus užsibrėžė tikslą toliau skatinti Japonijos ir Lietuvos ryšius. „Esu pasiryžęs ir toliau skirti savo žinias ir nuoširdų darbą dar geresniam Japonijos ir Lietuvos savitarpio supratimui“, - savo kalbą baigė R.Vaitkus.

 

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir energetikos ministras rokas Masiulis taip pat pasveikino R.Vaitkų ir išreiškė padėką už jo indėlį stiprinant Lietuvos ir Japonijos santykius.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šio ordino apdovanojimo detalės:

 

1.                  Ordino gavėjo vardas, pavardė / pareigos

Rimantas VAITKUS (58 m.)  

Lietuvos – Japonijos draugystės asociacijos prezidentas

Japonijoje studijavusių Alumni asociacijos prezidentas

Buvęs Visagino atominės elektrinės vadovas

 

2.                  Nuopelnų aprašymas:

 

(1) Tarpusavio santykių tarp Lietuvos ir Japonijos skatinimas būnant Lietuvos – Japonijos draugystės asociacijos bei Japonijoje studijavusių Alumni asociacijos prezidentu.

 

Rimantas Vaitkus prisidėjo prie japoniškų vyšnių – sakurų – sodinimo visoje Lietuvoje. 2008 m. po derybų su Vilniaus miesto meru, R.Vaitkus gavo leidimą pavadinti sakuromis apsodintą erdvę “Chiune Sugihara sakurų parko” vardu. Šio parko dėka, japoniška vyšnia tarp lietuvių greitai išpopuliarėjo kaip “sakura”.

 

Rimantas Vaitkus organizuoja daugybę įvairių su Japonija susijusių renginių. Jis rengia ne tik kultūrinius ir ekonominius renginius, bet ir inicijuoja seminarus, susijusius su Japonijos diplomatine politika ir tokiu būdu padeda skleisti Japonijos politiką.

 

2007 m. Japonijos Imperatoriaus ir Imperatorienės vizito Lietuvoje metu R.Vaitkus, būdamas gerai pažįstamas su Japonija, vaidino svarbų vaidmenį ir dirbo Lietuvos Vyriausybės patarėju su Japonija susijusiems reikalams. Taip R.Vaitkus prisidėjo prie sėkmingo Imperatoriaus ir Imperatorienės apsilankymo Lietuvoje.

 

R.Vaitkus įkūrė Japonijoje studijavusių Alumni asociaciją ir tokiu būdu skatino žmonių, susipažinusių su Japonija, tarpusavio bendravimą.

 

 

(2) Ekonominių ir technologinių mainų tarp Japonijos ir Lietuvos skatinimas

 

R.Vaitkus skatina ekonominius ir technologinius mainus tarp Japonijos ir Lietuvos jau nuo 1995 – ųjų metų. 1999 – 2001 metais, būdamas Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos viceministru, R.Vaitkus  stiprino Lietuvos dvišalius ekonominius santykius su Japonija. Be to, R.Vaitkus prisidėjo prie Japonijos informacinių technologijų ir dizaino kompanijos atėjimo į Lietuvą ir rūpinosi sklandžiu kompanijos įsikūrimu.

 

(3) Japoniškos virtuvės pristatymas ir parama japonams

 

1994 m. R.Vaitkus atidarė pirmąjį Lietuvoje japoniškų patiekalų restoraną ir supažindino lietuvius su japoniška virtuve. Kadangi tuo metu Japonijos ambasada Lietuvoje dar nebuvo įkurta, R.Vaitkus suteikė galimybę  rengti japonų susiėjimus šiame restorane.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4821291sec.