Chaimo Frenkelio viloje Lino Zubės rankose atgijo lėlės

2015 m. liepos 16 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyko trečiasis XII tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys – „Lino lėlių“ teatro spektaklis „Lietuviška pasaka apie tris seseris“. Lėlių vaidinimo, paremto lietuvių liaudies pasakos motyvais, skirto vaikams ir visai šeimai aktorius, režisierius, dailininkas ir idėjos sumanytojas – Linas Zubė, kompozitorius – Algirdas Zigmantas.

Chaimo Frenkelio vilos kino salėje „Kapitol“ susirinkę mažieji žiūrovai ir suaugusieji išvydo pastelinių spalvų, minimalistines, iš faneros kurtas lėles, kurių subtilumas spinduliavo žavesiu ir leido žiūrovams savo vaizduotėje jas suvokti ir nuspalvinti pasirinktomis spalvomis. Tarsi žaisdamas su savo personažais L. Zubė juos atgaivino ir kūrė teatrą, artimą vaiko pasauliui.

Aktorius neslepia, kad įkvėpimo semiasi lietuvių liaudies pasakose ir pasirodymų metu kalba apie kitokį, nestandartinį žmogų, vienų vadinamą kvailiu, kitų – išminčiumi. Tokią pasaką išvydo ir Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio dalyviai – „Lietuviška pasaka apie tris seseris“ pasakoja istoriją apie trečią vienos šeimos merginą, vadinamą kvailute, nes yra kitokia, matanti pasaulį ne taip kaip seserys. „Žmonės neturėtų bijoti būti trečiais, nes jie nestandartiniai, įvairūs, kūrybiški ir sėkmingi“, – šypsosi lėlininkas.

L. Zubės vaidinamos pasakos yra simboliškos – jose daiktai, personažai ir jų veiksmai turi gilesnę prasmę nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. „Kartais pradėdamas statyti pasaką suprantu, kad joje yra paslėpta daug daugiau, – pastebi aktorius. – Kai šis spektaklis buvo pastatytas, tik tada supratau, kas yra karalius, ką reiškia karaliaus šulinys. Pasakos turi simbolines reikšmes, kurias reikia įžvelgti.“

Aktoriaus pasirodymai išsiskiria savo subtilumu – jie tinka ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Mažieji žiūrovai krykštauja matydami skraidančias lėles, o vyresni žmonės gali įžvelgti paslėptą pasakų prasmę. „Siužetas veikia vaiko pasąmonę, vienaip pasaką jis supras būdamas 5-erių, kitaip būdamas 25-erių. Aš noriu, kad vaikai pamatytų lietuviškos pasakos sielą, nes pasakos yra tikroji išmintis apie pasaulį, jose pasakyta daug daugiau nei paviršinis siužetas“, – tikina atlikėjas.

Šis spektaklis yra „Lino lėlių“ teatro projekto „Teatras be nuotolio“ dalis. Spektaklio sklaidą remia Lietuvos kultūros taryba.

Viso festivalio metu vilos parke eksponuojamos žinomo skulptoriaus, dėstytojo, šiuolaikinio meno kūrėjo Algimanto Šlapiko metalo ir granito skulptūros, kurias galima apžiūrėti iki rugsėjo 27 d.

Kiti festivalio renginiai vyks liepos 23, rugpjūčio 5, 13, 19, 26 dienomis. Bilietus į festivalio renginius galima įsigyti „Ticket market“ ir Chaimo Frenkelio vilos kasose. Bilietų kaina: 7 ir 8 Eur.

Pagrindinės rėmėjos: LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Partnerė – LRT klasika. Partnerė Šiauliuose bilietų platintoja „Ticket Market“. Pagrindiniai informaciniai rėmėjai – „Šiauliai plius“ žiniasklaidos grupė: Šiaulių regiono televizija „Splius“, savaitraštis „Šiauliai plius“, naujienų portalas „Etaplius“. Informaciniai rėmėjai: JCDecaux Lietuva, dienraštis „Šiaulių kraštas“, UAB „Saulės radijas“, UAB „Šiaulių apskrities televizija“, VšĮ „Šiaulių turizmo informacijos centras“. Rėmėjai: „BTA Insurance Company“ SE filialas Lietuvoje , UAB „Sabalin“, UAB „Televizijos ir ryšio sistemos“, Arvydo Mockaus labdaros ir paramos fondas, AB spaustuvė „Titnagas“. Draugai: VšĮ „Kristupo festivalis“, Gėlių ir dovanų salonas „Dabija“, Chaimo Frenkelio vilos restoranas, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos informacijos centras, JAV ambasada Lietuvoje, Šiaulių kultūros centras, Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, Valstybinis Šiaulių kamerinis choras „Polifonija“.

 

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus l. e. ryšių su visuomene skyriaus vedėjos pareigas Asta Žemrietaitė, tel. (8 41) 43 36 80.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8521049sec.