Chaimo Frenkelio viloje skambėjo poezijos ir muzikos improvizacijos

2015 m. liepos 23 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyko XII tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys – žodžio ir muzikos improvizacijos „Tylos sodai“. Pasirodymą šiuolaikinės lietuvių poezijos motyvais surengė aktorė, scenarijaus autorė ir režisierė Birutė Mar (Marcinkevičiūtė), birbynininkas Egidijus Ališauskas, gitaristas ir garso režisierius Valdas Narkevičius.

Ketvirtadienio vakarą Chaimo Frenkelio viloje susirinkę šiauliečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti kartu pabūti kūrybinėje erdvėje ir pasinerti į savitą žodžių ir garsų meditaciją.  Programoje „Tylos sodai“ susipynė poezijos ir muzikos improvizacijos pagal J. Marcinkevičiaus, D. Kajoko, J. Strielkūno, R. Katinaitės-Lumpeckienės, R. Danio bei pačios aktorės Birutės Mar eiles. Atlikėja pripažįsta, kad nuskambėję jos kūriniai yra asmeniškiausia „Tylos sodų“ dalis, o kai kurie eilėraščiai yra fragmentai iš kitų poetės pasirodymų, pavyzdžiui „Anapus tylos“ ar „Traukininiai žmonės“.

„Pati kuriu, todėl žinau, kad viskas ateina iš tylos, po ja slypi tikrieji žodžiai ir muzika“, – pasirodymo pavadinimą komentuoja Birutė Mar ir prisimena istoriją, kai draugės dukra pakvietė mamą eiti į sodą paklausyti tylos – kaip šnara medžiai, žydi gėlės. Šis pasakojimas, atskleidžiantis vaikišką pastabumą, ir tylos skambesys įkvėpė atlikėjus savo pasirodymą pavadinti „Tylos sodai“.

Aktorė atskleidžia, kad nors ji sukūrė scenarijų ir visi, pasirodantys scenoje, žino eilėraščius ir pasirodymo eigą, viskas, kas vyksta tarp jų, yra improvizacijos. Gyvas atlikimas pasižymi tuo, kad kiekvieną kartą viskas būna kitaip, todėl klausytojas, stebėdamas tą patį pasirodymą antrą kartą, gali išgirsti naujų dalykų, o suvokti poezijai, dažnai ir neužtenka išgirsti vieną kartą.

„Žmogus meną, kūrybą priima vibracijų lygmenyje, kitoje būsenoje ir tai tampa tarsi meditacija“, – pastebi atlikėja. Kaskart pasirodydama aktorė nežino kaip viskas vyks, daug priklauso nuo žiūrovų nusiteikimo, tačiau užsimezgus vienovei su susirinkusiais viskas pasikeičia ir vien dėl tos būsenos norisi žengti į sceną.

„Poezija yra tai, kas nepasakoma žodžiais, ką jauti viduje ir dažniausiai negali niekam pasakyti, net sau. Tai giluminiai dalykai. Man – tai stebuklas“, – šypsosi B. Mar.

Birutė Mar kuria poeziją, prozą vaikams, pjeses, libretus operoms, yra išleidusi septynias knygas. Aktorės kūryboje svarbią vietą užima individualios raiškos eksperimentiniai projektai ir monospektakliai, apjungiantys teatrą, muziką, poeziją, šokį, savaip interpretuojantys asmenines patirtis, įvairių kultūrų  įtaką.

Kūrėja žinoma kaip viena įdomiausių poezijos interpretatorių Lietuvoje, apdovanota festivalio „Poezijos pavasaris“ prizu kaip geriausia aktorė-skaitovė. Birutės Mar monospetakliai  („Žodžiai smėlyje“, „Meilužis“, „Poetė“, „Antigonė“, „Unė“)   yra pelnę daug tarptautinių apdovanojimų.

Kiti XII Tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginiai vyks rugpjūčio 5, 13, 19, 26 dienomis. Bilietus į festivalio renginius galima įsigyti „Ticket market“ ir Chaimo Frenkelio vilos kasose. Bilietų kaina: 7 ir 8 Eur.

Pagrindinės rėmėjos: LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Partnerė – LRT klasika. Partnerė Šiauliuose bilietų platintoja „Ticket Market“. Pagrindiniai informaciniai rėmėjai – „Šiauliai plius“ žiniasklaidos grupė: Šiaulių regiono televizija „Splius“, savaitraštis „Šiauliai plius“, naujienų portalas „Etaplius“. Informaciniai rėmėjai: JCDecaux Lietuva, dienraštis „Šiaulių kraštas“, UAB „Saulės radijas“, UAB „Šiaulių apskrities televizija“, VšĮ „Šiaulių turizmo informacijos centras“. Rėmėjai: „BTA Insurance Company“ SE filialas Lietuvoje , UAB „Sabalin“, UAB „Televizijos ir ryšio sistemos“, Arvydo Mockaus labdaros ir paramos fondas, AB spaustuvė „Titnagas“. Draugai: VšĮ „Kristupo festivalis“, Gėlių ir dovanų salonas „Dabija“, Chaimo Frenkelio vilos restoranas, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos informacijos centras, JAV ambasada Lietuvoje, Šiaulių kultūros centras, Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, Valstybinis Šiaulių kamerinis choras „Polifonija“.

 

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus l. e. ryšių su visuomene skyriaus vedėjos pareigas Asta Žemrietaitė, tel. (8 41) 43 36 80.

 

 

PROGRAMA

 

Rugpjūčio 5 d. 19 val.

MUZIKINIS GRUZIJOS PEIZAŽAS

ANSAMBLIS „CHVENEBUREBI“ (GRUZIJA)

Tradicinės Gruzijos dainos ir šokiai

 

George Gobejishvili (meno vadovas, vokalas, folkloriniai instrumentai), Solomon Gobejishvili (vadovas, vokalas, folkloriniai instrumentai), George Sakhokia (vokalas, folkloriniai instrumentai, šokis), Bachuki Mukbaniani (vokalas, šokis), David Zurabiani (vokalas, folkloriniai instrumentai, šokis), Vladimer Chaladze (vokalas, folkloriniai instrumentai, šokis)

 

Koncertas vyks Chaimo Frenkelio vilos parke. Trukmė – 1.20 val.

Bilieto kaina – 8 Eur, su nuolaida – 7 Eur*.

 

 

Rugpjūčio 13 d. 19 val.

Sielos muzika – FADO – PORTUGALIJOS BRANGAKMENIS

Nepamirštamos portugališkos melodijos

 

Mara Pedro (vokalas), Mário Henriques (portugališkoji gitara), Bruno Brás (fado gitara)

 

Koncertas vyks Chaimo Frenkelio vilos parke. Trukmė – 1.20 val.

Bilieto kaina – 8 Eur, su nuolaida – 7 Eur*.

 

 

PREMJERA!

Rugpjūčio 19 d. 19 val.

TEATRALIZUOTOS ISTORIJOS PAGAL E. T. A. Hofmano pasakĄ „Spragtukas ir pelių karalius“ IR M. Musorgskio siuitą „Parodos paveikslėliai“

Neįtikėtinos, o gal pramanytos muzikos ir žodžio istorijos visai šeimai

 

Rolandas Kazlas (inscenizacijos autorius, režisierius ir aktorius)

Instrumentinis ansamblis: Justas Šervenikas (fortepijonas), Andrius Rekašius (mušamieji), Rimvydas Savickas (klarnetas), Paulius Gefenas (fleita), Rokas Vaitkevičius (violončelė), Agnė Cinauskaitė (altas)

 

Spektaklis vyks Chaimo Frenkelio vilos parke. Trukmė – 1.30 val.

Bilieto kaina – 8 Eur, su nuolaida – 7 Eur*.

 

 

Rugpjūčio 26 d. 19 val.

Festivalio uždarymAS

Muzikos spektaklis „Operetė kitaip“

Linksma, nuotaikinga, emocionali XIX a. muzika, nuspalvinta šmaikščiais dialogais ir arijomis

 

Liudas Mikalauskas (bosas), Egidijus Bavikinas (tenoras), Eglė Janauskaitė (fleita)

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras

Meno vadovas ir dirigentas Egidijus Miknius

 

Koncertas vyks Chaimo Frenkelio vilos parke. Trukmė – 1.30 val.

Bilieto kaina – 8 Eur, su nuolaida – 7 Eur*.

 

 

 

 

Liepos 6 d. – rugsėjo 27 d.

Algimanto Šlapiko METALO IR GRANITO SKULPTŪRŲ PARODA

 

Paroda eksponuojama Chaimo Frenkelio vilos parke.

 

 

 

Renginių vedėja – Raimonda Sližienė.

 

Renginiai vyks Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje ir parke (Vilniaus g. 74, Šiauliai).

 

Bilietus galima įsigyti „Ticket Market“ ir Chaimo Frenkelio vilos kasose.

 

Darbo laikas: II–V 10–18 val., III 10–19 val., IV–V 10–18 val., VI–VII 11–17 val.

 

*Nuolaidos taikomos moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems. Vaikams iki 6 metų, neužimantiems sėdimos vietos, įėjimas nemokamas.

 

Per festivalio renginius veiks Chaimo Frenkelio vilos restoranas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53460693sec.