Atidaromas Anykščių perlas – Medžių lajų takas

Rugpjūčio 7 d. atidaromas unikalus Medžių lajų takas Anykščių regioniniame parke. Takas medžių viršūnėmis vingiuoja 300 metrų ir veda į 35 metrų aukščio bokštą, nuo kurio galima apžvelgti apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, pasivaikščioti tarp medžių lajų.

Medžių lajų takas Anykščių regioniniame parke buvo statomas pagal projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas. III etapas“, kurį inicijavo ir vykdė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Apllinkos ministerijos kartu su Anykščių regioninio parko direkcija. Projektui skirta 2,5 mln. eurų parama, kurios dėka ne tik įrengtas unikalus takas, bet sutvarkyta aplinka, pastatytas informacijos centras. Apžvalgos bokšte veikia keltuvas, kad Anykščų šileliu iš viršaus galėtų pasigrožėti ir neįgalūs lankytojai.

Takas prasideda netoli Puntuko akmens, lankytojams reikės užlipti ant kalvos, Medžių lajų takas nuo žemės pamažu kils iki 21 metro ties medžių laja.

Įdomus Medžių lajų tako architektūrinis sprendimas (architektai Arvydas Gudelis ir Andrius Dirsė). Apžvalgos bokšto architektūros motyvu pasirinkta aukštaitiška tautinė juosta, tad fasaduose dominuoja juostos motyvas.

Kad Anykščių regioniniame parke iškiltų toks unikalus statinys, statybininkai sunaudojo 395 tonų metalo ir 1,5 tūkstančio kubinių metrų betono.

Anykščių šilelyje vinguriuojantis Medžių lajų takas – vienintelis ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje. Artimiausi lajų takai įrengti Vokietijoje ir Austrijoje.

Pasak Anykščių regioninio parko direktoriaus Kęstučio Šerepkos, įrengus Medžių lajų taką, Anykščių šilelis taps dar patrauklesnis lankytojams. Aplankius garsųjį Puntuko akmenį, lankytojui bus įdomu pakilti naujuoju lajų taku. Informaciniuose stenduose pateikiama informacija apie Anykščių šilelyje augančius medžius, augalus ir gyvūnus.  Bus įdomu prisiminti Antano Baranausko apdainuotąjį Anykščių šilelį: „Miškan, būdavo, eini - tai net akį veria; Vat teip linksmina dūšią, ažu širdies tveria, Kad net, širdžiai apsalus, ne kartą dūmojai: ar miške aš čia stoviu, ar danguj, ar rojuj?!“

Kaip informavo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM, Medžių lajų tako lankymas bus nemokamas, išskyrus tuos atvejus, kai lankytojai pageidaus užsisakyti specialią pažintinę programą. Atvykstantiems į Anykščių regioninį parką bus siūloma įsigyti lankytojo bilietą. Bilieto kaina penkioms dienoms viename nacionaliniame ar regioniniame parke yra 1 euras. Galimybė įsigyti regioninio parko lankytojo bilietą ir prisidėti prie Anykščių regioninio parko vertybių puoselėjimo bei išsaugojimo bus ir prie Medžių lajų tako.

Medžių lajų tako atidarymo renginys vyks rugpjūčio 7 d. 15 val. Po sveikinimo kalbų ir smagaus koncerto, lankytojai bus kviečiami pasivaikščioti tarp medžių lajų, pajusti naujų potyrių, pažinti Anykščių regioninio parko kraštovaizdį ir gamtos vertybes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40383792sec.