Susiburti kviečia tradicinė vasaros šventė – Žolinė

2015 m. rugpjūčio mėn. 15 d., šeštadienį, 17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks tradicinė Žolinės vakaronė. Susirinkusieji prie Žaliūkių malūno galės smagiai ir turiningai praleisti laiką pagal Žolinės šventimo tradicijas, pabūti su giminaičiais, draugais, senais ir naujais pažįstamais, aplankyti žolynų turgelį, paragauti kvapnios žolelių arbatos ir šviežios naujojo derliaus ruginės duonos, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, pasimėgauti liaudiška muzika, dainomis, šokiais. Šventėje po malūno sparnais dalyvaus Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos folkloro ansamblis „Gerviki“ (vad. Jovita Lubienė) ir Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija” folkloro ansamblis „Salduvė” (vadovai Violeta Daknienė  ir Darius Daknys).

 

Žaliūkių malūnininko sodyboje švenčiama Žolinė – gražiausia ir turtingiausia vasaros šventė, įprasminanti tam tikrą valstiečių gyvenimo etapą ir simbolizuojanti naują derlių. Liaudies išmintis byloja – „Kas per Žolinę neviešės, tas visą gyvenimą laimės neturės“, todėl baigiantis rugiapjūtei tradiciškai prie stalo susirinkdavo visa giminė. Tą dieną pirmą kartą ragaujama šviežiai kepta, ką tik nupjautų ir iškultų naujojo derliaus rugių duona. Apsilankę Žolinės šventėje taip pat galės pasivaišinti malūnininko troboje kepta šviežia Žaliūkių duonele.

Kiekvienas nuskintas augalas turi savo reikšmę, todėl susirinkusieji sužinos, ką reikia sudėti į žolynų puokštę, kad visi ateinantys metai būtų sėkmingi ir galės susikomplektuoti savo „sėkmės puokštę“.

 Visoje Lietuvoje buvo paprotys Žolinės dieną pinti lauko gėlių vainikus, kuriuose būtinai turėjo būti javų varpos, ir neštis puokštę lauko ar darželio gėlių pašventinti į bažnyčią. Žolynai saugo namus nuo nelaimių, piktųjų dvasių, ligų ir gaisro. Pašventinta ir sudžiovinta žolynų puokštė laikoma prie šventųjų paveikslų ar kitoje garbingoje namų vietoje. Jų dedama statant naują namą, jais smilkomi namai prieš audrą ar sunegalavus gyvuliui, sveikatai stiprinti užplikoma ir geriama žolinės puokštėje surinktų žolelių arbata. Apsilankę Žaliūkių malūnininko sodyboje galės paragauti tik šią dieną verdamos gardžios ir kvapnios arbatos iš septynių vaistingų žolynų.

Gerą nuotaiką garantuos Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija” folkloro ansamblis „Salduvė” (vadovai Violeta Daknienė  ir Darius Daknys). Už puikius kūrybinius pasiekimus šiam ansambliui 2008 m. buvo paskirta geriausio Lietuvos miesto folkloro ansamblio nominacija ir įteiktas apdovanojimas – „Aukso paukštė“. Žaliūkių malūnininko sodybos lankytojai jau ne kartą linksmai ir turiningai leido laiką klausydamiesi „Salduvė“ atliekamų liaudies dainų, širdingų romansų, sukosi su ansamblio dalyviais rateliuose ir smagių liaudiškų šokių sūkuryje.

Tautosakos lobiais dalinsis Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos folkloro ansamblis „Gerviki“, kurio vadovė Jovita Lubienė žino gausybę senųjų Žolinės papročių, tad pasidalins savo žiniomis  ir kvies ne tik pasižiūrėti ir pasiklausyti, bet ir patiems būti aktyviais šventės dalyviais.

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais per Žolinę Šiaulių universiteto Botanikos sode (Paitaičių g. 4, Šiauliai) veikia parodos iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių. Šiais metais lankytojų lauks paroda „Lazda turi du galu“, kurioje galėsite pamatyti, kokiomis įvairiomis ir gražiomis lazdomis ir lazdelėmis pasiramsčiuodavo mūsų senoliai.

Šventės bilieto kaina – 0,50 Eur, vaikams iki 7 metų šventė nemokama.

Organizatorė – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba. Rėmėjos: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

 

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.59391499sec.