Etnografinių regionų metais – išskirtinės lėlės tautiniais kostiumais

2015 m. rugsėjo 30 d. 17.00 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) atidaroma tautodailininkės Liucijos Kudžmienės paroda "Lėlės tautiniais kostiumais". Kūrybiškumu, naujomis idėjomis trykštanti L. Kudžmienė yra viena iš nedaugelio autorių kurianti linines lėles, kurioms pasiuva ir jas aprengia tradiciniais etnografinių regionų tautiniais kostiumais. Per dvejus metus autorės pasiūtomis lėlėmis žavisi ir Lietuvos, ir užsienio šalių parodų lankytojai.

Daug autorinių parodų Dzūkijos, Suvalkijos regionuose pristatanti L. Kudžmienė savo 25-ąją autorinę parodą rengia Klaipėdos krašte. L. Kudžmienė meilę rankdarbiams paveldėjo iš savo šeimos. "Pamenu, kaip teta stengdavosi jokio audinio ar susidėvėjusio drabužio neišmesti. Ji visada sugalvodavo, kaip ir kam būtų galima jį panaudoti: tai vežimo suolelį medžiaga aptraukdavo, tai arkliui apklotą nuo šalčio pasiūdavo", – pasakojo tautodailininkė. Kūrėjos, gimusios ir augusios Dūkiškių kaime (Alytaus r.), šeimoje moterys audė, siuvo, siuvinėjo, todėl ir Liucijai rankų darbo gaminiai tapo artima širdžiai veikla. Kūrybinis kelias prasidėjo nuo nėrimo vąšeliu, o vėliau moteris išbandė įvairias, su tekstile susijusias, technikas, kurių rezultatais tapo skirtingų rankdarbių parodos. Šiuo metu autorė drauge su kitais tautodailinikais yra sudalyvavusi ir savo darbus pristačiusi daugiau nei 200 parodų ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Estijoje, Lenkijoje, Japonijoje.

L. Kudžmienės vaikystė nebuvusi turtinga, tad lėlė jai buvo neišsipildžiusi svajonė. Tačiau dabar jos rankomis pasiūta lininių lėlių kolekcija autorei suteikia didžiulį džiaugsmą. Pirmoji tautodailinkės lėlė skirta Liucijos anūkei jau skaičiuoja trisdešimtuosius metus. Ši lėlė buvo skudurinukė, o prireikus ją atnaujinti gimė pirmoji tautiniais rūbais aprengta aukšaitė. Per daugelį metų tautodailininkės sukaupti audiniai, jų atraižos tapo rūbais lėlėms. Atidžiai išstudijavusi kiekvieno regiono tautinius kostiumus juos pasiuva, o prijuostes, liemenes, juostas, diržus pati išsiuvinėja, nuvelia veltines kepures vyrams ir pagamina tikras miniatiūrines vyžas.

Klaipėdos krašte dar nesisvečiavusios lėlės tautiniais kostiumais ir parodos organizatoriai tikisi klaipėdiečių ir miesto svečių dėmesio, nes didžiaakės 75 cm. ūgio lėlės tikrai žavios ir nepaprastos.

Paroda veiks iki spalio 27 d.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41418695sec.