Atgimsta Liubavo dvaro baroko ansamblis

Liubavo dvaro sodybos, esančios Vilniaus rajone, baroko architektūros ansamblis atgimsta. Islandijos, Lichtenšteino ir Norvegijos pagal EEE finansinį mechanizmą ir Lietuvos Respublikos parama sudarė galimybes išsaugoti ir pritaikyti kultūros ir viešosioms reikmėms unikalius Lietuvos kultūros paveldo objektus – XVIII a. Liubavo dvaro sodybos oficiną ir oranžeriją. Pastatų restauracija jau įpusėjo, darbai vyksta pagal iš anksto numatytą grafiką.

Projektą vykdo viešoji įstaiga "Europos parkas", jos įkurtas krašto istorijos, kultūros ir technikos paveldo muziejus "Liubavas" dvaro vandens malūne veikia nuo 2011 metų. Oficinoje ir oranžerijoje bus įrengtos muziejinės ekspozicijos. Muziejus projektą vykdo kartu su partneriu iš Norvegijos kultūros paveldo institutu (NIKU), turinčiu didelę kultūros paveldo tyrimų patirtį bei kvalifikuotus specialistus ir ekspertus.

Projekto autorius ir vadovas Gintaras Karosas sako, kad vertingų baroko stiliaus pastatų restauracija pradėta pačiu laiku. Anot G. Karoso, galima drąsiai teigti, kad tik toliaregiška Europos ekonominės erdvės šalių finansinė parama išgelbėjo retą europiniame kontekste kultūros paveldo vertybę, kuri taps pažinimo šaltiniu ateinančioms kartoms.

Bus sutvarkyti ir muziejaus reikmėms pritaikyti du Liubavo dvaro sodybos centrinės reprezentacinės dalies pastatai. Taip pat projekto metu vykdomi mokomieji seminarai kultūros paveldo objektų savininkams, restauratoriams, paveldotvarkos specialistams. Praeitų metų rudenį įvykęs įvadinis seminaras sulaukė didelio susidomėjimo – dvigubai daugiau dalyvių nei planuota.

Netoli sostinės esantis Liubavo dvaras yra vienas seniausių Lietuvoje, jis susijęs su daugeliu pačių iškiliausių mūsų šalies istorijos asmenybių – Goštautais, Žygimantu Augustu, Radvila Ruduoju, Tiškevičiais, Slizieniais ir kt. XIX a. Liubavo dvare gyveno ir kūrė talentingas Lietuvos skulptorius filomatas ir filaretas Rapolas Slizienis (1804–1881).

2012 metais Liubavo dvaro malūnas-muziejus pripažintas vienu iš geriausių Europos kultūrinio paveldo išsaugojimo pavyzdžių. Už kokybišką pastato restauraciją buvo skirtas aukščiausias įvertinimas – Europos Sąjungos kultūros paveldo prizas ir "Europa Nostra" apdovanojimas.

2015 m. spalio 4 d., sekmadienį, 12 val. Liubavo dvaro sodyboje (Liubavo k., Vilniaus r.) įvyks projekto pažangą pristatantis renginys, kurio metu visi besidomintys galės apžiūrėti tvarkomus objektus, projekto vykdytojai pasidalins restauravimo patirtimi. Renginio metu taip pat numatoma ekskursija po Liubavo dvaro malūną-muziejų. Renginys nemokamas, maloniai kviečiame dalyvauti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.57579684sec.