Vištyčio regioniniame parke – ekspozicija apie kalvotąją Suvalkiją

Ar žinote, kad Suvalkijos lygumose yra vietovė, kurioje didžiulės kalvos dangų remia? Vištyčio apylinkėse, netoli garsiosios Romintos girios prigludęs Vištyčio regioninis parkas, kuriame saugomos aukštos stačiašlaitės kalvos, tarpgūbriuose telkšantys ežerai. Tai vertingiausia Sūduvos kalvyno kraštovaizdžio dalis. Šios ir kitos Vištyčio regioninio parko vertybės bei lankomos vietos pristatomos naujame lankytojų centre ir ekspozicijoje "Kalvotoji Suvalkija".

Vištyčio regioninis parkas – kalvotasis Suvalkijos lygumų kampelis. Lietuvos pakraštyje, tarp Lenkijos ir Rusijos įsispraudusio Vištyčio regioninio parko kraštovaizdį formavo labai aktyvūs ledo liežuviai paskutiniajame ledynmetyje. Ramiai praslinkę per visą Suvalkiją, suformavę beribes Suvalkijos lygumas, ties Vištyčiu jie taip įsisiautėjo, kad sustūmė pačią aukščiausią Lietuvoje Suvalkų moreninės aukštumos dalį – Pavištyčio–Dunojaus keterą.

Absoliučiai aukščiausios kalvos susispietusios pietinėje parko dalyje: Dunojaus kalnas (285 m), Janauka (282,9 m), Pavištyčio kalnas (282,4 m)... Reljefo peraukštėjimas siekia net 130 metrų. Vištyčio regioninio parko teritorijoje praeina takoskyra tarp Nemuno ir Priegliaus baseinų.

Tad nuo šiol Suvalkijos kalvas galima bus pamatyti ne tik už lango, bet ir lankytojų centro ekspozicijoje. Visur jus lydės ir cypsės vištytis, nes suvalkiečių tarme bet koks paukščiukas vadinamas vištyčiu…

Kalvos prasivers ir atskleis savo paslaptis ir įdomybes; suprasite, iš kur atsirado Vištyčio vardas, sutiksite vienaragį, pažarstysite grūdus, suskaičiuosite kalvas, išgirsite akmenų istorijas.

Juk esate girdėję apie didįjį Vištyčio akmenį ir skaidrųjį Vištyčio ežerą, kuris dėl savo dydžio ir ypatingai švaraus vandens kartais lyginamas su Baikalo ežeru. Vištyčio ežere tebegyvena sykai ir kitos retos žuvys.

Lankytojų centre, susipažinę - ką įdomaus galima pamatyti Vištyčio regioniname parke, galėsite savarankiškai arba su gamtos gidu keliauti po šią saugomą teritoriją.

Dviračių ir pėsčiųjų takai vingiuoja per Suvalkijos kalvas, pro mažus ir didesnius ežerėlius, pelkes, akmenų grupes, Didįjį Vištyčio akmenį, Šventąjį šaltinėlį, piliakalnius, kalvas su regyklomis. Nuo "Trijų ežerų regyklos" galima išvysti ne tik tris ežerus, bet pasigrožėti anapus Vištyčio ežero ošiančia Romintos giria.

Nederlingi, akmenuoti, dauboti Vištyčio apylinkių laukai nedžiugino dideliais derliais, todėl daugiatautis Vištytis nuo seno garsėjo kaip savotiškas amatų cechas. Iki šiol išlikę du unikalūs neįkainojami technikos paminklai – Vištyčio vėjo malūnas ir Vištyčio aliejinė.

Vištyčio regioninio parko lankytojų centro (Vytauto g. 8, Vištytis) atidarymas vyks lapkričio 6 d. 14 val. Lankytojus pasitiks ne tik interjerą puošiantys suvalkietiški tautiniai raštai, bet ir folkloro ansamblis "Šilojai". Kviečiame atvykti!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48519802sec.