Šiauliečiai kviečiami vyti žiemą Užgavėnių šventėje po malūno sparnais

2016 m. vasario 6 d., šeštadienį, nuo 12 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks tradicinė šventė „Užgavėnės prie Žaliūkių vėjo malūno“. Palydėdami pamažu besitraukiančią žiemą visi kviečiami linksmintis, šokti ir dainuoti, paragauti blynų ir šiupinio, pokštauti kartu su persirengėliais. Įėjimas nemokamas.

 

Visų laukiamoje žiemos pabaigos šventėje pasirodys geriausi Šiaulių miesto folkloro kolektyvai, kurie kurs šventinę nuotaiką atlikdami tradicines Užgavėnių dainas, kviesdami šokti. Ne pirmą kartą šiai kalendorinei šventei susiburs ir lankytojus savo linksmybėmis bei išradingumu stebins Šiaulių profesinio rengimo centro vienadienė Užgavėnių kapelija skambiu pavadinimu „Morės išlydėtuvės“, vadovaujama Jurgitos Aldukevičiūtės-Janauskienės ir Ilonos Valčiukienės.

Užgavėnės – viena archajiškiausių lietuvių kalendorinių švenčių, kurioje daug liaudiško teatro elementų. Dalyvaujantys šiame susibūrime stengiasi būti neatpažinti, todėl slepiasi po kaukėmis, nes taip galima linksmiau ir drąsiau juokauti, pokštauti, žaisti. Kiekvienais metais daugėja šiauliečių, kurie ateidami į šventę neužmiršta pasipuošti, atsineša savo kūrybos kaukes ar atitinkamai apsirengia, taip prisidėdami prie bendro šventės nuotaikos kūrimo. Šiemet užmiršusiems kaukę ar nespėjusiems jos pasigaminti pagelbėti žada muziejininkai. Pirmieji 250 lankytojų, atėję be kaukių, gaus jas čia pat prie Žaliūkių malūnininko sodybos vartų. Žinoma, mainais į linksmą dainą, šokį, pokštą ar anekdotą.

2016-uosius metus LR Seimas paskelbė vietos bendruomenių metais, todėl Užgavėnių šventė puiki proga susiburti netoli Žaliūkių malūnininko sodybos esančioms Šiaulių miesto mikrorajonų bendruomenėms. Tikimasi, kad šventėje pirmą kartą dalyvaus Dainų mikrorajono bendruomenė ir Lieporių bendruomenės centras, kurie suburs ir blynų kepėjų komandas. Kaip ir kasmet šventėje dalyvaus ir Šiaulių rajono Žaliūkių kaimo bendruomenė su kuria muziejus bendradarbiauja nuo pat Žaliūkių malūnininko sodybos veiklos pradžios. Įdomus faktas, kad Žaliūkių vėjo malūnas 1875 m. buvo pastatytas tuometiniame Žaliūkių kaime.

Visi šventės lankytojai galės paragauti vietos bendruomenių ir miesto ugdymo įstaigų komandų kepamų blynų, vyks linksmiausios blyninės rinkimai, o nugalėtojų komanda bus apdovanota – galės nemokamai apsilankyti pasirinktame Žaliūkių malūnininko sodyboje vykstančiame edukaciniame užsiėmime. Kadangi senoliai sako „Kas blynų per Užgavėnes bus neragavę, tai tas pats kaip dūšią velniui atidavę“, blynų kepėjai turės pasistengti – iškepti ne vieną keptuvę blynų ir įrodyti, kad jų kepiniai patys gardžiausi.

Šventėje būtina paskanauti ir pagrindinio Užgavėnių valgio – šiupinio – pagal senolių receptus verdamo su kiaulės uodega ir prisiminti, kad Gavėnios išvakarėse reikia ypač sočiai pavalgyti – jei ne 12, tai nors 7 kartus. Kaip ir kasmet, veiks Žaliūkių malūnininko sodyboje įsikūręs Užgavėnių turgelis, kur šventės dalyviai galės nusipirkti lauktuvių.

Atėjusieji taip pat bus kviečiami prisišaukti laimę, nes tik Žaliūkių malūnininko sodyboje yra muziejininkų atrastas ir tik pernai plačiajai visuomenei pristatytas laimės katilas. Kiekvienas, sugalvojęs norą ir pridėjęs ranką prie šimtmečius menančio laimės katilo krašto, sulauks slapčiausių svajonių išsipildymo.

Šventėje skambės žiemos pasmerkimo oraciją, o po jos bus galima išvysti nenorinčios pasitraukti žiemos – Lašininio – kovą su žmonių išsiilgtu pavasariu – Kanapiniu. Vakarop visų linksmybių įkarštyje ateis ilgai lauktas metas, kai su giesmėmis palydėsime ir ant kaitraus laužo sudeginsime Morę – visiems atsibodusią ir įkyrėjusią žiemos dvasią.

Rengėjai: Šiaulių miesto savivaldybė ir Šiaulių „Aušros“ muziejus, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67193007sec.