Į kelionę po Lietuvą - su šaukštu!

Kodėl šaltibarščiai užsieniečiams sukelia asociacijas su radioaktyvumu? Kokia per delčią rauginta daržovė turi daugiau vitaminų nei šviežia? Koks kisieliaus, verdamo iš „šiaurietiškųjų citrinų“, receptas? Kodėl turistai iš Lietuvos raginami vežti raguotų lauktuvių? Ir kokia gi yra „dieta“ pagal lietuvius?

„Stebėdami pasaulines turizmo tendencijas matome, jog vis dažniau gastronominiai motyvai nulemia apsisprendimą aplankyti vieną ar kitą šalį. Tad susimąstėme, kaip šioje, tiesą sakant, nelygiavertėje konkurencinėje aplinkoje – greta italų, prancūzų, graikų, ispanų ir kitų savo gastronomija garsėjančių šalių, - galėtume atkreipti dėmesį į Lietuvą. Suvokėme, kad būtina iš naujo atrasti nacionalinį kulinarinį paveldą. Mūsų protėvių kulinarinę išmintį - žinojimą ką, su kuo ir kada valgyti, mitybos raciono sezoniškumą, maisto kiekį bei suderinamumą – apibūdinome šiuo metu visame pasaulyje aktualiu ir madingu terminu „dieta“ pagal lietuvius. Ir nuoširdžiai tikimės, jog šia dieta užsikrės patys lietuviai, nes kol nepatikėsime patys, kitus įtikint bus tikrai sudėtinga,“– pirmojo Lietuvos kulinarinio paveldo leidinio, skirto turistams, idėją pristato Valstybinio turizmo departamento Rinkodaros skyriaus vedėja Lauryna Tarvydienė.

Leidinyje pateikiami trijų autentiškų lietuviškų patiekalų receptai, rekomenduojamų valgomų lauktuvių namiškiams sąrašas po viešnagės Lietuvoje, pristatomos ir pagrindinės visų metų laikų kulinarinės šventės.

Leidinys “Lietuva. Paragauk! Pamilk!” bus išleistas 7 kalbomis.

Pagal 2012 m. paskelbtą Jungtinių Tautų analizę apie pasaulines gastronominio turizmo tendencijas, kulinarinis turizmas yra pastarųjų metų fenomenas, sparčiai vystęsis ir tapes nauju dinamiškiausiu ir kūrybiškiausiu turizmo rinkos segmentu. Vietos virtuvė daugeliui turistų tampa pagrindine atostogų patirtimi, padedančia pažinti šalies identitetą, bendruomenę, tradicijas. Pagal statistiką, maistui turistai išleidžia trečdalį atostogų pajamų. Didžiajai daugumai turistų (79 proc.) įdomiausi yra kulinariniai renginiai, 62 proc. – gastronominiai maršrutai ir kulinarinės pamokos, 53 proc. – vietos turgūs ir ūkininkai.

Valstybinio turizmo departamento organizuojamuose pažintiniuose turuose po Lietuvą dalyvaujantys užsienio žiniasklaidos atstovai visada pakviečiami į nacionalinio kulinarinio paveldo vakarienę, kurioje ne tik degustuoja, bet ir mokosi gaminti šaltibarščius, į turo programą dažnai įterpiama edukacinės duonos arba šakočio, grikinių blynų kepimo pamokos, ekskursija alaus, vyno keliais, sūrių degustacija. Šią vasarą Lietuvoje viešės Didžiosios Britanijos „Food and Travel“ žurnalo redaktorė su fotografu, kurie ruoš publikacija „Gurmanų keliais Lietuvoje“, taip pat JAV tinklaraščio „Food Paradise“ autoriai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 27.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46198797sec.