Reklāma
Savaitgalį žadamą karštymetį išgyvensime lengviau, jei
rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrimus. Ir nors lietuviški
šaltibarščiai nepabos niekada, trys laisvos dienos ir per 30 laipsnių šilumos
lipantys termometrų stulpeliai – puiki proga išmėginti svečiose šalyse vasarą
gaminamus tradicinius patiekalus, kurie vėsina.
Graikai gaivinasi
padažu
Graikijos bei jos salų virtuvei būdingas didelis šaltųjų
užkandžių, vadinamų meze, pasirinkimas. „Vienas iš jų – dzadzikis – gaivus agurkais kvepiantis padažas,
kuris dar vadinamas trintiniu, - pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus
„Tez Tour“ Rezervacijų
ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Laima Kazlauskaitė. -
Tai bene populiariausias ir ypač lengvai pagaminamas graikiškas padažas, o jo
sudedamosios dalys neatsiejamos nuo graikiškos virtuvės: alyvuogių aliejus,
actas ir graikiškas jogurtas, paskanintas agurkais, krapais ir įvairiais
pikantiškais prieskoniais“.
Agurkai priskiriami prie naudingų produktų, mat net 96
procentais yra sudaryti iš organizmą vėsinančio vandens. Šis padažas gali būti
puikus pagardas prie mėsos patiekalų arba patiekiamas su šviežia duonele kaip
gaivus vasariškas užkandis.
Karštai
vasaros dienai - ispaniška sriuba
Pasirodo, pasaulio virtuvėje šaltibarščiais gali didžiuotis
ne tik lietuviai. Gardi alternatyva - saulėtoje Ispanijoje gaminama gaspačo
sriuba. Kadangi gaspačo sudėtis gali varijuoti pagal sezoną, nuotaiką ar
šaldytuvo turinį ir yra daugybė šios sriubos receptų, ji įtinka daugeliui.
Populiariausia - raudonos spalvos šalta pomidorų sriuba, nors tradicinėje
ispaniškoje virtuvėje ruošiama ir balta gaspačo su džiovintais vaisiais arba
žalia - su prieskoniais. Sriuba patiekiama šalta, o kad būtų dar gaivesnė,
dažnai atvėsinama ledo kubeliais. Jei jaučiate salsvą patiekalo skonį,
greičiausiai jis nuo įmaišytų žemuogių arba meliono kubelių. Tikra egzotika!
Bulgariški
šaltibarščiai - gurmanams
Tie, kas ilsėjosi Bulgarijoje, pvz., Auksinių kopų
kurorte, neleis sumeluoti: nors šalies virtuvė gana paprasta, tačiau daugelis
turistų pastebi skanius ir šviežius šios šalies patiekalus. Nacionalinė virtuvė
yra slaviška, šiek tiek maišyta su kitų šalių virtuvių bruožais, tad patiekalai
atpažįstami ir lietuviškam skoniui. Vienas iš jų - tarator sriuba - lietuviškų
šaltibarščių giminaitė. Šios sriubos spalva ir skonis toli gražu neprimena
lietuviško patiekalo, kadangi yra ruošiama iš jogurto, agurkų, česnako ir
aliejaus, retkarčiais pagardinama graikiškais riešutais, todėl labiau tinka
gurmaniškam skoniui.
Turkų atgaiva - jogurtas
„Tez Tour“ atstovė pastebėjo, jog Bulgariškai virtuvei
gana artima ir bendrų bruožų turinti - Turkijos virtuvė, - visų laikų
populiariausia atostogų žemė tarp
poilsiautojų iš Lietuvos. „Nors turkai labiausiai garsėja kebabais ir įvairias
mėsos patiekalais, tačiau geriausias jų atsigaivinimo būdas vasarą – airano
gėrimas. Tai jogurto, vandens ir druskos mišinys, šiek tiek panašus į kefyrą,
tačiau kur kas naudingesnis, turintis daugiau maistingųjų savybių. Dažnai
airanas įvardijamas kaip ilgaamžiškumo paslaptis. Karštais vasaros mėnesiais
atšaldytas airanas geriamas kaip gaivinamasis gėrimas“, - sakė L. Kazlauskaitė.
Italija
didžiuojasi ne tik ledais
Italai turi ne vieną „ledinį“ desertą, kuriuo tiek
vietiniai, tiek turistai gaivinasi karštą vasaros dieną. Šalis labiausiai
garsėja naminiais ledais ir šerbetais, tačiau yra ir kitas, mažiau kam žinomas
puikus gaivinantis desertas – semifredo (išvertus iš italų kalbos semifreddo
reiškia pusiau šaldytas). Tai labiau į šaldytus putėsius nei į ledus panašus skanėstas,
pagamintas maišant plikytą kremą su plakta grietinėle ir po to užšaldant. Dėl
savo konsistencijos priskiriamas per vidurį tarp ledų ir pyragaičių.
Gaminimas paprastas, nereikalaujantis kepimo ar virimo, kas ypač aktualu
karštomis vasaros dienomis, - tereikia kelias valandas palikti šaldytuve.
RECEPTAS
Gaivi
ispaniška gaspačo sriuba
Jums reikės:
Pomidorų, 7 vnt.
Paprikos, 1 vnt.
Svogūno, 0,5 galvos
Agurko, 1 vnt.
Bazilikų, 1 v. š.
Daržovių sultinio , 1 l
Alyvuogių aliejaus, 1 v. š.
Balzaminio acto, 1 v. š.
Druskos, pipirų pagal skonį
Kaip
gaminti:
Nuplikykite pomidorus ir nulupkite odelę. Visas daržoves
supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaišykite visus ingredientus ir
sumalkite virtuviniu kombainu. Gautą masę pagardinkite druska, pipirais ir
pasirinktais prieskoniais. Palikite keletą valandų pastovėti šaldytuve kad
atvėstų. Skanaus!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.