Svarbiausi aviacijos įvykiai 2011-aisiais ir prognozės 2012 m.

Aviacijos tendencijos 2011-aisiais

Augo kuro kainos. Gruodžio pradžioje reaktyvinio kuro kaina sudarė beveik 125 JAV dolerių už barelį – tai 20 proc. daugiau nei prieš metus. Išaugusi kuro kaina viso pasaulio avialinijoms reiškė papildomus 60 milijardų JAV dolerių kaštų. Pabrangęs kuras ir lėtas ekonomikos atsigavimas sumažino Europos oro bendrovių pelnus.

Tęsėsi oro bendrovių jungimasis. Dėl didėjančių kaštų ir masto ekonomijos oro bendrovės toliau konsoliduojasi. Kaip pavyzdžius galima paminėti „Southwest“/ „AirTran“ Jungtinėse Amerikos Valstijoje, „Cimber“/ „CityAirline“/ „Skyways“ Šiaurės Europoje ir „Aerosvit“/ „Dniproavia“/ „Donbassaero“ Rytų Europoje.

Susidūrė su sunkumais. Dėl augančių išlaidų ir santykinai silpnų rinkų avialinijos tapo pažeidžiamesnės. Viena iš didžiausių JAV oro bendrovių „American Airlines“ paprašė apsaugos pagal JAV Bankroto kodekso 11 skyrių (leidžiančio vykdyti reorganizaciją), Rusijos pigių skrydžių vežėjas „Avianova“ nutraukė skrydžius, o Indijos „Kingfisher“ ir „Spicejet“ susidūrė su rimtais sunkumais.

Oro uostai ruošėsi augimui ateityje. Atsižvelgiant į aviacijos svarbą ekonomikos augimui ir infrastruktūros pajėgumus aptarnauti ateityje augsiančius keleivių srautus, buvo tęsiami oro uostų infrastruktūros projektai. Netrukus keliaujantiesiems bus atidaryti kelių didžiųjų oro uostų infrastruktūros projektai – vieni tokių Dohoje, Katare, ir Berlyne, Vokietijoje. Rygos oro uostas infrastruktūros plėtrai skyrė beveik 200 mln. eurų (690,56 mln. litų).

Revoliucingos lėktuvo technologijos tampa realybe. Šiais metais keleivius pradėjo skraidinti naujasis „Boeing 787 Dreamliner“ – lėktuvą eksploatuoti pradėjo japonų vežėjas ANA. Lėktuvas pasižymi revoliucingu dizainu, o avialinijos, siekdamos reaguoti į augančias išlaidas, įvertins jo efektyvumą.

Didžiuliai užsakymai moderniems orlaiviams. Modernūs ir efektyviau kurą naudojantys lėktuvai yra gera žinia tiek aplinkai, tiek avialinijoms, taupančioms išlaidas ir siekiančioms pasiūlyti kaip įmanoma prieinamesnes keleiviams skrydžių bilietų kainas. Šiemet „AirAsia“ atliko didžiausią užsakymą kompanijai „Airbus“, užsakydama naująjį orlaivį „A320neo“, o „Southwest“ užsakė 150 lėktuvų „Boeing 737Max“ („B737“ grupės lėktuvas su naujuoju varikliu) – tai brangiausias kompanijos „Boeing“ užsakymas.

Agresyvūs rinkos naujokai. Kai kuriose rinkose pasirodė veržliai nusiteikę aviacijos naujokai, tokie kaip „Scoot“ – naujoji kompanijos „Singapore Airlines“ pigių skrydžių oro bendrovė ar „Flybe“ Baltijos ir Šiaurės regione. Nors tai gera žinia keliaujantiesiems, mažoms regioninėms avialinijoms, turinčioms kelis lėktuvus, tai apsunkina veiklą – jos turi dairytis kitų verslo nišų, pavyzdžiui, įvesti jungiamuosius skrydžius tranzitiniams keleiviams.

Aviacijos prognozės 2012-iems

 

Eurozonos krizė susilpnins kelionių rinką. Dabartinė eurozonos krizė vartotojus vers dvejoti dėl kelionių ateinančiaisiais metais, tad tikimasi skrydžių bilietų užsakymų mažėjimo. Eurozonos krizė taip pat pabrangina dolerį, o tai neigiamai veikia Europos avialinijas, kurios didelę dalį sąskaitų moka doleriais.

Augs papildomos pajamos. Oro bendrovės visame pasaulyje ieškos būdų, kaip papildomai padidinti savo pajamas ir taip kompensuoti išlaidų augimą. Vartotojams bus siūloma daugybė naujų paslaugų – nuo mokamo interneto skrydžių metu iki tokių eksperimentų kaip nekilnojamojo turto pardavimas.

Paslaugos individualizavimas ir lojalumo programos. Avialinijos bus aktyvesnės, siekdamos naudos iš didelį partnerių ratą apimančių lojalumo programų. Skirtingai nei dabartinės programos, paprastai siūlančios tik nuolaidas skrydžiams, daug partnerių vienijančios lojalumo programos pateiks įžvalgesnių paslaugų ir prekių pasiūlymų. Pirkėjų elgsena ir įsigijimų istorija leis segmentuoti vartotojus ir teikti labiau individualizuotus pasiūlymus. Oro bendrovės, turėdamos lojalumo programas ir pasitelkdamos socialinius tinklus, galės keleiviams pasiūlyti, pavyzdžiui, skrydį, kurį rinkosi draugas, ar žuvies restoraną, jei matė, kad keleivis lojalumo programoje dalyvaujančiame prekybos centre pirko žuvies.

Tęsis lėktuvų parkų atnaujinimai. Aukštos kuro kainos toliau skatins avialinijas peržiūrėti savo lėktuvų parkus ir įsigyti lėktuvų su naujos kartos varikliais.

Mokesčiai taps didesne našta keleiviams. Valstybės mato daugiau galimybių savo biudžetus papildyti oro keleivių sąskaita. 2012 metais bus pristatyta Emisijų prekybos schema, kai kuriose šalyse bus įvesti nauji saugumo mokesčiai.

„Air Baltic Corporation“ (airBaltic) yra uždara akcinė bendrovė, įkurta 1995 metais. Pagrindinis oro bendrovės akcininkas – Latvijos valstybė, valdanti 99,8 proc. akcijų. Šiuo metu „airBaltic“ lėktuvų parką sudaro 34 lėktuvai: šeši „Boeing 737-500“, aštuoni „Boeing 737-300“, du „Boeing 757-200“, dešimt „Fokker 50“ lėktuvų ir aštuoni „Bombardier Q400 NextGen“. „airBaltic” siūlo tiesioginius skrydžius iš trijų Baltijos šalių sostinių: Vilniaus, Rygos ir Talino. 2010 m. oro bendrovei „airBaltic“ įteiktas specialus pasaulinio apdovanojimo „The Budgies World Low Cost Airline Awards“prizas, kuriuo pripažinti „airBaltic“ kaip hibridinės oro bendrovės pasiekimai. „airBaltic“ taip pat pelnė 2009/2010 metų oro bendrovės vardą (Gold Award), kurį suteikė Europos regioninių oro bendrovių asociacija. „airBaltic“ gavo ir pasaulinį apdovanojimą už verslo restruktūrizavimą – „Phoenix Award 2010“.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.04133797sec.