Kruizų maršrutai driekiasi ne tik jūromis

Kruizinės kelionės – vienas egzotiškiausių ir romantiškiausių kelionės būdų, leidžiantis suderinti tiek kokybišką poilsį, tiek ir turiningą pažintinę programą. Skaičiuojama, kad kruiziniais laivais kasmet keliauja daugiau kaip 20 milijonų žmonių. Kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė teigia, kad vis dažniau kruizus atranda ir lietuviai.

„Pasirinkus kruizą galima mėgautis itin kokybišku poilsiu – keičiasi šalys, miestai, o keliautojui nereikia sukti galvos nei dėl viešbučių ar pervežimų, nei dėl vietos pavalgyti ar pramogauti“, - sako kelionių ekspertė. Šiuolaikiniai kruiziniai laivai siūlo ne tik komfortiškas kajutes ir aukštos klasės restoranus, bet ir įvairiausias pramogas – nuo kino filmų ar spektaklių iki „Formulės 1“ ir skrydžio parašiutu simuliatorių.

Dunojumi, Jangdze bei Volga

Nors populiariausi išlieka kruizai po Karibų jūros salas (~37% visų kruizų) bei Viduržemio jūrą (~19%), pastebima, kad itin sparčiai populiarėja upių kruizai. „Šie kruizai vyksta keliolika kartų mažesniais laivais – dažniausiai kartu keliauja vos apie 100-200 žmonių, laive veikia tik 1 ar 2 restoranai, tad atmosfera daug labiau šeimyniška“, - atskleidžia Ž. Gavelienė.

„Nors upėmis keliaujančiuose laivuose pramogų mažiau, pažintinė programa daug intensyvesnė. Kasdien aplankomas vis kitas miestas, o ekskursijoms juose lieka daugiau laiko, nes laivai švartuojasi ne atokiuose uostuose, o miestų centruose. Upių kruizuose dažniausiai skanaujamas lankomų vietovių maistas, o specialiuose kursuose mokoma, kaip pasigaminti tradicinių vietos patiekalų“, - sako kelionių ekspertė.

Jos teigimu, Europoje itin populiarūs 1-2 savaičių trukmės kruizai nuo Amsterdamo iki Vienos (Reino ir Dunojaus upėmis, aplankant Kelną, Niurnbergą, Lincą), taip pat nuo Vienos iki Bukarešto (Dunojaus upe, aplankant Bratislavą, Budapeštą, Belgradą). Įdomus maršrutas driekiasi nuo Sankt Peterburgo iki Maskvos – plaukiama ne tik Nevos ir Volgos upėmis bei kanalais, bet ir Ladogos ir Onegos ežerais.

„Patrauklių galimybių keliauti upėmis yra ir kituose kontinentuose. Azijoje populiaru keliauti Mekongo upe, aplankant Kambodžą ir Vietnamą, Ajejervadžio upe Mianmare ar Jangdze Kinijoje. Pietų Amerikoje itin įdomus kruizas Amazonės upe, kartu aplankant Inkų imperijos istorines vietas “, - pasakoja „Estravel Vilnius“ vadovė.

Karvė kruiziniame laive

Kruizinių kelionių ištakos siekia XIX amžių – pirmoji kruizinė kelionė 1844 metais britų suorganizuota po Viduržemio jūrą. Vėliau pradėti organizuoti kruizai į Indiją, Artimuosius Rytus, Australiją bei Naująją Zelandiją. Įdomu, kad šiuo metu populiariausi kruizai po Karibus vykdomi tik nuo 1970 metų, o mūsų tautiečių savaitgalio išvykoms pamėgtos kelionės laivu po Baltijos jūrą – nuo 1977 metų.

“Kruizai užkariauja vis naujas kryptis. Populiarėja teminiai kruizai – pavyzdžiui, kelionės vyno keliais Prancūzijoje, Dunojumi ar Reinu. Taip pat vis platesnė ekspedicinių kruizų geografija. Siūloma keliauti ne tik po Amazonę ar Ramiojo vandenyno pietinę dalį, bet ir nuvykti į Aliaską ar net Antarktidą. Žinoma, ekspedicinės kelionės gerokai brangesnės ir trunka ne vieną savaitę“, - sako kelionių agentūros vadovė.

Skaičiuojama, kad per artimiausius keletą metų bus pastatyta daugiau kaip dvidešimt naujų kruizinių laivų. Tačiau dabar konkuruojama nebe dydžiu – čia nepralenkiamas daugiau kaip 6000 keliautojų talpinantis „Allure of the Seas“ – bet išskirtiniu dizainu ir pramogomis. Pavyzdžiui, šių metų gale keliones pradėsiančiame laive „Quantum of the Seas“ įrengta į 91 metro aukštį pakilti galėsianti apžvalgos kapsulė.

1980 metais į kruizinę kelionę per Atlanto vandenyną buvo paimta... karvė. Jos dėka dvi savaites trukusios kelionės svečiai buvo aprūpinti šviežiu pienu. Anot kelionių ekspertės, augantis dėmesys gastronominiams aspektams yra dar viena kruizinių kelionių tendencija: „Intensyvėja konkurencija dėl virtuvės šefų, vis daugiau dėmesio dedikuojama specialiems meniu – pavyzdžiui, skirtiems vegetarams ar asmenims, netoleruojantiems tam tikrų maiste esančių medžiagų, taip pat etninei virtuvei“.

Prieinami daugeliui

Ž. Gavelienė teigia, kad kruizai – tinkama kelionės forma kiekvienam: „Net jei jūsų organizmas ne itin mėgsta bangų supimą, nebūtina atsisakyti malonumo keliauti vandeniu: galite išbandyti kelionę upe“. Be to, kruizinių kelionių trukmė labai įvairi – jos trunka nuo kelių dienų iki kelių mėnesių.

Tai, kad kelionės kruizais itin brangios, moteris vadina mitu. „Žinoma, ekspediciniai kruizai ar kelionės po itin tolimus kraštus kainuoja ne vieną tūkstantį litų, tačiau pasimėgauti Baltijos kruizu aplankant Sankt Peterburgą, Helsinkį, Stokholmą galima ir už kelis šimtus litų“, - sako kelionių ekspertė.

„Estravel Vilnius“ vadovė taip pat atkreipia dėmesį, kad kruizinės kelionės kaina dažnai apima ne tik nakvynę, bet ir maitinimą bei visą spektrą pačių įvairiausių pramogų. Tad, įvertinant laiką, kurio prireikia norint suplanuoti pažintinę kelionę po keletą šalių, apsistojant ne viename mieste, kruizas yra itin patraukli alternatyva. Galiausiai – tai išties išskirtinė patirtis, kupina įspūdžių, egzotikos ir romantikos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.03.2024 - 20.03.2024 Neaizmirstama atpūta TUNISIJĀ! Latvia Tours
Dzidrais un tīrais ūdens pludmalēs, vēsturiskās, iespaidīgās ēkas, kā arī daudzveidīgās atpūtas iespējas piesaista tūristus katru gadu. | Skatīt vairāk
no 525 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.03.2024 - 23.03.2024 Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājas reģiona TIB
Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, 15. martā koncertzāles “Lielais dzintars” ar džeza programmu publiku priecēs “Trio Elpo”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39156294sec.