Nauja vasaros kryptis Italijoje – alternatyva pirkinių sostinei Milanui

Nėra labiau klasikinės kelionių krypties nei Italija – šioje šalyje vietos ir veiklos nesunkiai sau randa įvairiausių kelionių mėgėjai. Nepaisant to, Italijoje yra regionų, kuriuos atrandame tik dabar. Vienas jų – Markės regionas, į kurį poilsiautojai iš Lietuvos bus skraidinami jau šių metų birželį.
Kuo ypatingas šis kraštas ir kodėl jis patrauklus mūsų poilsiautojams, – pasakoja neseniai Lietuvoje viešėjusi tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Italijoje vadovė Marina Nikitenko.

Ką veikti?           
Kalbant apie Markę, klausimas „Ką veikti?“ iškyla ne tuomet, kai nėra iš ko rinktis, o kai nepavyksta pasirinkti ko nors iš galybės pasiūlymų.
Markė – centrinės Italijos regionas, tačiau tai nereiškia, kad jis apsuptas kitų sričių. Regionas turi 180 km ilgio Adrijos jūros pakrantės. Beje, palei pat Markės ribą yra garsusis Riminio kurortas.
„Markės regionas išskirtinis tuo, kad keliautojui atveria gausybę poilsio galimybių. Jūs galite likti puikiuose pakrantės viešbučiuose ar leistis į gastronomines bei pažintines keliones po regioną, ar tiesiog eiti šturmuoti gausių žinomų prekės ženklų išparduotuvių, kurių Markėje tiek daug, kad išvyką vertėtų tinkamai susiplanuoti.
Visos šios veiklos skirtos tiems, kurie nori likti regione. Tačiau Markės geografinė padėtis yra labai patogi tiems, kurie dar nematė klasikinių Italijos turistinių vietų: Romos, Florencijos, Venecijos, Bolonijos. Nuo Ankonos, Markės sostinės, į kurios oro uostą skraidins „Tez tour“, iki minėtų miestų apie 200–380 km“, – sako M. Nikitenko.

Pajūrio regionas, arba pirkinių sostinė
Markę galima drąsiai vadinti pajūrio regionu. 10 km jūros pakrantės Markėje tenka 1 „Mėlynos vėliavos“ paplūdimys. O 26 regiono pajūrio kurortai pasiūlys kiekvienam poilsiautojui įtiksiantį viešbučio klasės, paslaugų bei pramogų balansą.
„Nors keliaujantieji į Italiją dar retai derina poilsinį turizmą su apsipirkimais, Markė lengvai gali pakeisti šiuos įpročius – regionas jau nuo viduramžių garsėja avalynės bei drabužių suvimo tradicijomis, kurios gyvuoja ir klesti iki šiol. O išparduotuvės stilingą ir išskirtinę itališką avalynę bei drabužius padaro įperkamus daugeliui. Beje, Markėje netgi yra atskiri teminiai apsipirkimo maršrutai tiems, kurie ieško vietinės gamybos drabužių“, – teigia M. Nikitenko.

Istorinio paveldo klodai
Tiems, kurie mėgsta pažintinį poilsį, Markės regiono užteks ne vienoms atostogoms. Apskaičiuota, kad regione yra 500 aikščių, 1000 stambių paminklų, 37 tvirtovės, 106 pilys, 15 citadelių, 170 bokštų, per tūkstantį bažnyčių, 72 senoviniai teatrai, 315 bibliotekų. Net ir matuojant Italijos masteliais, Markės regione yra didžiausia muziejų bei paveikslų galerijų koncentracija šalyje.
Pasiilgusiesiems gamtos grožybių Markė siūlo 2 nacionalinius parkus, 3 gamtos rezervatus. Į būtinų aplankyti objektų sąrašą reikėtų įtraukti vieną įspūdingiausių Italijos gamtos objektų – didžiulę, stalaktitais bei stalagmitais turtingą olą Frasassi.
Norite pamatyti tik išskirtinius objektus? Markė jums pasiūlys Urbino istorinį centrą bei dalį kultūrinio benediktinų gyvenviečių landšafto, atsiradusio viduramžiais. Regiono pasienyje yra ir San Marinas su jo įspūdingu senamiesčiu. Visa tai – UNESCO pasaulinio paveldo objektai.
Dar viena išskirtinė Markės vieta – miestelis Loretas, tiksliau jame esanti šventykla Santa Casa, kurioje, kaip tikima, yra perkelti Šv. Marijos namai.

0 km politika restoranuose

Vynas ir vyndarystė – dar viena svarbi Markės regiono kultūros dalis. Čia veikia apie 14 tūkst. vyno ūkių. Nemaža jų dalis – šeimyniniai vynuogynai, gaminantys savo vyną. Neretai šie ūkiai turi ir nuosavą restoranėlį, kuriame bus patiekiamas ne tik vietos vynas, bet ir patiekalai, paruošti iš čia pat užaugintų produktų. Apskritai Markėje gausu restoranų, kurie laikosi 0 km politikos, t. y. – lankytojams patiekiami patiekalai, produktai, užauginti vietoje.
„Kadangi Markė – pajūrio regionas, čia gausu žuvies ir jūrų gėrybių patiekalų. Vienas įdomesnių – brodetto, vienur jis patiekiamas kaip sriuba, kitur – kaip troškinys, ir yra gaminamas iš 13 skirtingų žuvų. Tiesa, žuvų rūšių skaičius gali skirtis, šalia jų gali atsirasti ir jūrų gėrybių. Tačiau visuomet išlieka esminė brodetto savybė – puikus skonis“, – pasakoja „Tez Tour“ Italijoje vadovė.
Nuodėmė būtų išvykti iš Markės neparagavus vietinio saliamio ciauscolo – tiesa, šią dešrą reikia ne raikyti, o – tepti. „Kiekviename Italijos kampelyje vietiniai sako, kad jų makaronai – geriausi. Tiesą sakant, jie visi teisūs, nes šį patiekalą čia gaminti moka. Jeigu norite įdomesnių makaronų, tuomet paragaukite Urbino pasididžiavimo – passatelli. Šie makaronai gaminami iš duonos trupinių, parmezano sūrio ir kiaušinių, kai kur dar dedama šiek tiek citrinos bei muskato.
Na, ir žinoma – Markės gastronominės kultūros brangakmenis – triufeliai, kurie auga čia pat. Tiesą sakant, triufelių paieška (čia jų ieškoma su šunimis) bei kasimas yra viena iš pramogų, kurias gali užsisakyti ir keliautojai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83068514sec.