Čekija: modrotisk UNESCO sąraše

Modrotisk, sena audinių spausdinimo ir dažymo technika su indigo naudojimu, buvo įrašytas į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo objektų sąrašą Čekijoje, o taip pat Slovakijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir Vengrijoje!


Ši technika naudojama nuo XVIII amžiaus, kai kurioms medinėms formoms yra net iki 300 metų, juos jau naudoja septintoji spausdintuvų karta. Čekijoje tradicinė modrotisk gamyba tęsiama dviejose šeimos įmonėse: „Modrotisk Danzinger“ Olešnice mieste ir „Arimo“ Strážnice mieste.

   

Modrotisk dirbtuvė Strážnice mieste Rytų Moravijoje gali pasigirti didesne kaip 100 metų tradicija, įkurta 1906 m. (www.straznicky-modrotisk.cz). Be dirbtuvės taip pat rasite parduotuvę, kurioje galėsite įsigyti gražiai dekoruotas staltieses, skareles, rankines ir kitus daiktus, irgi drabužius. Apsilankymas gamyboje trunka apie pusvalandį, už įėjimą sumokėsime 60 Kč (apie 2,30 EUR), už šeimos įėjimą 110 Kč (apie 4,25 EUR). Individualių turistų ekskursija prasideda 12 val., grupines ekskursijas reikia užsakyti iš anksto. Dirbtuvė veikia visus metus.


Olešnice miestas anksčiau buvo žinomas dėl linų auginimo, beveik kiekviename name buvo audimo dirbtuvė, taigi taip pat vystėsi ir audinių dažymo technikos. Iki šiol išsaugotas Danzinger šeimos dirbtuvė nuo XIX a. pradžios (www.modrotisk-danzinger.cz). Čia vis dar naudojami tradiciniai gamybos metodai, naudojant pirmines medines formas ir senas taisykles. Savininkai su malonumu susipažins svečius su gamybos procesu. Ekskursija trunka apie pusvalandį. Taip pat galima įsigyti vietinius produktus. Dirbtuvė veikia nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos. Ne sezono metu ekskursiją reikia užsakyti iš anksto. Įėjimas kainuoja nuo 25 iki 40 Kč (apie 1-1,55 EUR).

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43251491sec.