Naujoji turizmo žvaigždė Bulgarija siekia pakartoti Turkijos sėkmės istoriją

Planuojant vasaros atostogas, turbūt daugeliui į galvą pirmiausia šauna Turkijos, Ispanijos ar Italijos kurortai. Tačiau su šiomis klasikinėmis kryptimis pastaraisiais metais varžosi ir Bulgarija, kasmet pritraukianti vis daugiau užsienio šalių poilsiautojų – per metus Bulgarija jų sulaukė daugiau nei 8 milijonų. Kaip ši valstybė staiga tapo viena patraukliausių krypčių ir ko ten ieško poilsiautojai?

Infrastruktūra vejasi Turkiją

Tyrimų bendrovės „Socialinės informacijos centras“ (SIC) 2018-ųjų vasarą atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, jog į Bulgariją atostogauti kasmet keliauja 3–5 proc. Lietuvos poilsiautojų. Turkijos, kuri dominuoja metai iš metų ir kur keliauja per 40 proc. turistų, Pietryčių Europos valstybė nepasiveja, tačiau keliautojų tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų šalių ji pritraukia vis daugiau.

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė Agnė Paulavičiūtė aiškina, jog poilsiautojų meilę skatina kryptingi Bulgarijos pokyčiai.

„Ne be reikalo Bulgarija dažnai palyginama su Turkija – „viskas įskaičiuota“ tipo poilsinės kelionės Bulgarijoje labai kokybiškos, pastaraisiais metais atidarytas ne vienas aukštos klasės tarptautinių tinklų viešbutis. O kur dar galimybė ilsėtis prie Juodosios jūros. Visa tai atostogas šioje šalyje šiek tiek pabrangino, bet Europos keliautojų tai neatbaido. Čia yra viskas, ko reikia: švari jūra ir tvarkingi paplūdimiai, skanus tradicinis maistas ir itin malonios oro sąlygos“, – aiškina A. Paulavičiūtė.

Nepaisant to, kelionių specialistė perspėja – kuomet turizmo sektoriaus progresas greitas ir radikalus, nepatyrusi akis gali apsigauti. Todėl Bulgarijoje renkantis, kur apsistoti, rekomenduojama pasidomėti kelionių agentų ar turistų atsiliepimais. Kadangi pasiūla labai plati, galima „pataikyti“ ir į viešbutį, kuris neatitiks turėtų lūkesčių.

Didžiausia prabanga – teisingas šilumos kiekis

Bulgarijoje reikėtų išskirti būtent temperatūrą, kuri liepos mėnesį pakyla iki 30 ˚C. Tačiau šalies pakrantes retai kada pasiekia ilgos alinančio karščio bangos, kas vis labiau būdinga Pietų Europos valstybėms.

„Jei anksčiau atostogautojai visų pirma ieškodavo vasariškos šilumos, tai šiandien jau bijoma pernelyg didelių karščių ir maloniai šilta vasara tapo prabanga. Žmonėms, ypač gyvenantiems vėsesniuose kraštuose, darosi priimtiniau keliauti anksčiau, tai yra vasaros sezono pradžioje, ar vėliau, jau sezono pabaigoje, bei vykti į ne tokios karštos metinės temperatūros šalis“, – sako „Tez Tour“ atstovė.

Priėjimas prie Juodosios jūros Bulgarijos pusėje – smėlio paplūdimiai ir kopos, kokių rasite anaiptol ne visose kurortinėse šalyse. Be to, reikia nepamiršti, jog daugiau kaip pusę Bulgarijos ploto sudaro kalnai ir kalvos. Tad visą šalį išraizgę įvairaus sudėtingumo ir ilgumo žygiavimo takai. Jei nuspręsite per atostogas vienu jų pasivaikščioti, galite rasti kelią, vedantį per vieną iš trijų nacionalinių ir devynių gamtos parkų. Du iš šių dėl savo unikalios gamtos įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Beje, 2019-ųjų Europos kultūros sostinė (drauge su Matera Italijoje) yra Plovdivas, laikomas vienu seniausių miestų pasaulyje. Randama pėdsakų, kad pirmosios gyvenvietės čia steigėsi dar VI amžiuje prieš mūsų erą. Vėliau Plovdivas buvo vienas regioninių Romos imperijos centrų – antrame didžiausiame šalies mieste iki šiol stovi iš dalies rekonstruotas 7000 žiūrovų talpinęs teatras. Kultūros sostinės metų proga miestas rekonstravo ištisą mikrorajoną, kuriame iki metų pabaigos vyks festivaliai, koncertai, parodos ir mugės.

Traukia ne vien gamta, bet ir maistas

Gamtos grožiu Bulgarija tikrai nenusileidžia net pačioms populiariausioms poilsiautojų šalims, o infrastruktūra pastaraisiais metais pasiekė visai naujas aukštumas. Tačiau yra ir dar viena išpopuliarėjimo priežastis – vietinė kultūra. Krikščioniškoji Bulgarija labiau priimtina tiems Europos gyventojams, kurie per atostogas ieško ne neatrastų skonių, o atpažįstamos kokybės.

Išskirtinių plojimų nusipelno bulgarų virtuvė. Jai būdingi visi svarbiausi Balkanų skoniai ir patiekalai, o dėl geografinės valstybės įvairovės tradiciniuose bulgarų patiekaluose daug vietoje auginamų daržovių bei vaisių. Ir valgyti šios šalies gyventojai mėgsta sočiai, todėl didesnės porcijos negaili nei vienas restoranas.

Europietiška tradicija su įtaka iš Rytų susiduria ir virtuvėje. Bulgarijoje galite paragauti burekų, dzadzikio ir lėkštėje patiekiamo kebabo su ryžiais – tai tipiniai turkiški patiekalai, Bulgarijoje įgavę šiek tiek kitą, europietišką atspalvį.

„Tipinis Bulgarijos poilsiautojas – žmogus, kuris per atostogas nori pabūti gamtoje, gerai pailsėti ir skaniai, sočiai pavalgyti. Keliautojams patinka, kad čia socialinių neramumų tikimybė – itin maža, o už adekvačią kainą galima rasti labai aukštą kokybę, kaip ir visose turizmo rinką auginančiose šalyse“, – teigia „Tez Tour“ atstovė A. Paulavičiūtė.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54742098sec.