Vienos Kunsthalės parodoje «Kosmosas: menas ir svajonė»

Po Deimanto Narkevičiaus filmo “Aplakant Soliarį” pristatymo prestižiniame Vienos filmų muziejuje jį ir vėl galima pamatyti Austrijos sostinėje, šį kartą šiuolaikinio meno parodoje „Kosmosas. Menas ir svajonė“. Didelio žiniasklaidos ir meno mylėtojų dėmesio susilaukusią parodą kovo 31 dieną Kunsthalėje atidarė Austrijos Respublikos prezidentas Haincas Fišeris. Paroda vyks iki rugpjūčio 15 dienos.


„Aplankant Soliarį“
Trumpas menininko Deimanto Narkevičiaus video darbas „Aplankant Soliarį“ (2007) sukurtas pagal paskutinį Stanislawo Lemo knygos skyrių, kuris Tarkovskio filme neinterpretuojamas. Šiame skyriuje astronautas Chrisas Kelvinas pasakoja apie jo trumpą nusileidimą ant Soliario planetos paviršiaus prieš pat jam grįžtant iš kosminės misijos. Soliario kraštovaizdžio vizualizacijai Narkevičius panaudojo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 1905 metais Anapoje darytas fotografijas. Juodosios jūros peizažas buvo panaudotas ir Andrejaus Tarkovskio filme. Kaip ir rusų režisieriaus taip ir lietuvių menininko darbe astronauto vaidmenį praėjus trisdešimt penkeriems metams po Tarkovskio „Soliario“ pastatymo atlieka aktorius Donatas Banionis.
„Aplankant Soliarį“ ne tik pratęsia Stanislawo Lemo ir Andrejaus Tarkovskio pasakojimą apie kosmosą ir žmonių tarpusavio santykių likimą nuolat tobulėjančių technologijų pasaulyje ir šia prasme „grįžta į ateitį“, bet ir papildo jį daugybe istorinių kontekstų – t.y. „grįžta į praeitį“ ir mokslinės fantastikos žanrą papildo dokumentikos elementais, istorinėmis sąsajomis.


Deimantas Narkevičius
Deimantas Narkevičius gimė 1964 metais Utenoje, šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Vilniaus dailės akademijoje baigęs skulptūros studijas, 1992 m. jis metams išvyko studijuoti į Londoną. Šios studijos stipriai įtakojo jo vėlesnį susidomėjimą vietą žyminčiu menu bei vietos apibrėžimu platesne diskursyvine prasme. Pastaruosius dešimt metų Narkevičiaus kūriniai dažniausiai atsiranda kino juostoje.
Deimanto Narkevičiaus kūryba yra sulaukusi plataus pripažinimo tarptautinėje meno scenoje. Šis menininkas atstovavo Lietuvą 49-oje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje 2001 metais. Jis buvo pakviestas į tokias parodas kaip Manifesta, Busano ir Gvangdžu šiuolaikinio meno bienalės, dalyvavo Miunsterio Skulptūros projekte bei Tarptautiniuose Roterdamo kino festivaliuose. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, 2008 metais apdovanotas prestižiniu šiuolaikinio meno Vincento prizu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52237701sec.