5 priežastys, dėl kurių Kipras tampa lietuviams patrauklia atostogų sala

Kipras daugeliui lietuvių - vis dar neatrasta atostogų žemė. Tačiau šią vasarą kelionių organizatoriai fiksuoja rekordinį susidomėjimą šia subtropine sala, kuomet paklausa viršijo pasiūlą. „Kiprą kaip naujieną pasiūlėme vos šiemet ir jau esame išpardavę visas keliones, todėl suformavome tūkstantį papildomų vietų rudeniui, - sakė Irma Baublytė, „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė. – Konkurencija turizmo sektoriuje – didžiulė, todėl Kipro krypties populiarumas rodo laiku patenkintą rinkos poreikį“. Tuo tarpu saloje jau ketverius metus gyvenanti bei dirbanti lietuvė Aleksandra Žolynaitė įvardija priežastis, dėl kurių Kipras lietuviams tapo itin patraukli atostogų kryptis.

1 priežastis– mažėjanti didelių kainų baimė. Daugelis lietuvių dar nėra buvę Kipre dėl įsitikinimo, neva sala – labai brangi, kad joje ilsėtis gali tik pasiturintys žmonės. Tačiau, pasak Aleksandros, po visą Europą palietusios finansinės krizės, kainos saloje - smarkiai sumažėję. „Restoranuose ir kavinėse kainos mažesnės nei iki krizės ir jos nekyla. Parduotuvės taiko daug įvairių nuolaidų, akcijų - savaitei maisto galima nusipirkti už 50 eurų. Viešbučio kambarys – nuo 30 eurų nakčiai. Tai nežinau, kur pietinėse Europos šalyse yra pigiau, - sakė Aleksandra. - Žinoma, Kipre daug prabangių viešbučių, tačiau dabar visų jų kainos yra kritę, todėl atsiranda galimybė saloje ilsėtis ir tiems, kurie dėl mažesnio biudžeto anksčiau rinkdavosi kitas šalis“.

2 priežastis– galimybė pamatyti dvi skirtingas kultūras. Sala yra padalinta į pietinę, graikiškąją, ir šiaurinę, kurią valdo turkai, tačiau sienos turistams kirsti niekas nedraudžia, o pasižiūrėti ir šiaurinėje dalyje tikrai yra ką. Pavyzdžiui, Famagusta – miestas vaiduoklis, kuriame negyvenama jau apie 30 metų. Anksčiau Famagusta buvo vienas gražiausių Europos kurortų, jame ilsėjosi monarchai. Dabar Famagusta daro didžiulį įspūdį kontrastais: išlikusia anų laikų didybe ir šių dienų apleistumu.

Turkiškojoje dalyje yra ir išskirtinio grožio Kirenijos miestas (garsus istorinis uostas ir pilis) bei kurortas. Patekti į Turkijos administruojamą dalį pakanka paso. Pervažiuoti sieną galima išsinuomotu automobiliu ar autobusu – iš Larnakos oro uosto kursuoja autobusai, kurie veža turistus į Kireniją.

Net Nikosija, Kipro sostinė ir didžiausias miestas (200 500 gyventojų), yra perskeltas pusiau – šiaurinę dalį valdo turkai, ten karaliauja islamas, o pietinėje dalyje – graikai ortodoksai. „Kipro respublikai toks pasidalijimas yra skausmingas. Vis dėlto turistas, būdamas visiškai saugus, gali pamatyti vieną šalia kitos dvi kultūras. Kelionė viena, o aplankomos šalys – tarsi dvi“, - sakė I. Baublytė. Šiaurinė Kipro dalis turkų valdoma nuo 1974-ųjų.

3 priežastis– nuoširdūs žmonės. „Kipras yra unikali sala dar ir tuo, jog joje žmonės, skirtingai nei, pavyzdžiui, Europos didmiesčiuose, nuoširdžiai laukia turistų ir jais džiaugiasi, - pasakojo A. Žolynaitė. – Todėl viešbučiams, aptarnavimui, maitinimui juose skiriamas ypatingas dėmesys, o maisto visuomet bus daug. Labai populiaru maitinimo tipas „viskas įskaičiuota“.

Pasak Aleksandros, kipriečiai yra paprasti žmonės, išsaugoję savo natūralumą ir širdies gerumą, todėl ir aptarnavimas ten – ne tik geras, bet ir tikras, nuoširdus. „Kipriečiai, o ypač – vyresnioji karta, tebesilaiko tradicinės moralės ir vertybių. Jie visuomet padės, jei kas nutiks gatvėje. O jei nuklysite kur giliau į salos gilumą, tai ir į namus pasikvies, ir pavaišins, - pasakojo Aleksandra. – Visa tai – ne tik gražios istorijos. Kipre tai gali nutikti bet kuriam turistui“.

Lietuvė pastebėjo, jog salos gyventojai itin didžiuojasi viskuo, kas yra jų, kiprietiška, juntamas sveikas nacionalizmas, todėl, kai viešėsite Kipre, girkite ne graikus, o kipriečius, ne Graikiją, o Kiprą, kuris yra nepriklausoma respublika.

4 priežastis – subtropikai Europoje. Kipro klimato juosta – subtropikai, todėl apie salos orą sakoma, jog 9 mėnesius ten – vasara, o 3 – nuo gruodžio iki kovo - pavasaris. Tačiau net ir „pavasarį“ jūra išlieka 18-19 laipsnių temperatūros, tad Baltijos jūros užgrūdintiems lietuviams maudynės Kipro paplūdimiuose bus malonios ir vėsiuoju laikotarpiu. Puikų klimatą lemia geografinė Kipro padėtis: nors politiškai ir kultūriškai Kipras – Europa, tačiau geografiškai ši Viduržemio jūros sala – jau Azija. „Dėl 9 mėnesius trunkančios vasaros Kipre galima paankstinti vasarą pavasarį ir prailginti vasarą rudenį, - sakė „Tez Tour“ atstovė. – Papildomos tūkstantis vietų į Kiprą suformuotos rudenį, kuomet saloje bus apie 25 laipsnius šilumos“.

Nors Kipras – viena sausiausių ir karščiausių Viduržemio jūros salų, tačiau drėgmės ore nedaug, nuo jūros visada pučia gaivus vėjelis, todėl ir vasaros karštis gana lengvai pakeliamas.

5 priežastis – paplūdimių įvairovė. Kipre jų daug ir jie labai skiriasi – rinksitės iš uolėtų pakrančių, kur galima atrasti jaukią įlankėlę tik sau ar savai kompanijai, arba galėsite patogiai įsitaisyti gražiuose, erdviuose paplūdimiuose. Ypatingo grožio paplūdimiai - Nissi (Agia Napoje) ir Fig tree (Protaro kurorte), kur smulkius baltas smėlis ir žydra jūra primena Karibus.

O važiuojant nuo Limasolio link Pafoso plyti laukiniai paplūdimiai. „Galima išsinuomoti keturratį ir važiuoti, sustojus – išsimaudyti jūroje, - pasakojo Aleksandra. – Tik svarbu būti atsargiam, kad gana stiprios bangos nenuneštų į jūrą“. Pasak A. Žolynaitės, sala – tikras rojus vandens sporto mėgėjams: pakrantėse nardoma, buriuojama, renkasi jėgos aitvarų sporto mėgėjai. Norintiems pasipliuškenti civilizuotai, rekomenduojamas „Fasouri Watermania“ vandens pramogų parkas – vienas geriausių Europoje.

Jei būsite Pafose, būtinai nueikite į paplūdimį. Pasak graikų legendos, seniai seniai dabartinio Pafoso miesto apylinkėse iš jūros bangos užgimė grožio ir meilės deivė Afroditė. Todėl tikima, kad apsilankymas saloje, o ypač – pajūryje rastas ir į namus parsivežtas širdies formos akmenėlis, padeda meilės reikaluose.

Ką verta pamatyti Kipre

Netoli Larnakos plyti Makenzie paplūdimys - viena gražiausių salos pakrančių. Šį paplūdimį mėgsta ir vietos gyventojai, ir iš svetur atvykstantys poilsiautojai.

Prie pat Larnakos oro uosto plyti druskos ežeras, kuriame galima išvysti būrius flamingų.

Troodo kalnyne pakilkite į aukščiausią salos tašką - Olimpo kalną.

Kiko (Kykkos) vienuolynas garsėja pasakiškais turtais, jam priklauso ne tik vietinės vyninės, bet ir Kipro transporto įmonės, keletas 5 žvaigždučių viešbučių.

Pafoso kurortas - muziejus po atviru dangumi, kuriame išlikę karalių kapai. Miestas ir jo apylinkės įtrauktos į UNESCO kultūros paveldo sąrašą. Rekomenduojama aplankyti promenadą, garsėjančią žuvies tavernomis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15971589sec.