Ventspilio amatų namai dalyvauja akcijoje Didžioji kelionė per Baltiją

Ventspilio amatų namai yra vieni iš dvylikos Latviją (taip pat vieni iš dviejų Kuržemę) atstovaujančių dalyvių visų trijų Baltijos šalių organizuotoje akcijoje „Didižioji kelionė per Baltiją”, kurią trečiadinį, gegužės 20 dieną, 13:00 val., restorane "Hospitālis" vykusioje spaudos konferencijoje (Ryga Stabu g. 14) pristatė Valstybinė turizmo vystymo agentūra (VTVA).

Amatų namai įsikūrė Kuržemės hercogistės laikais (XVIII a.) statytos mokyklos patalpose. Ji yra seniausia Ventspilyje išlikusi mokykla, kuri yra renovuota ir virtusi šiuolaikiniu ir įdomiu kultūros ir turizmo objektu, traukiančiu miesto svečių dėmesį. Amatų namai yra laimėjusi nemažai apdovanojimų: „Geriausias metų statinys Latvijoje 2007” nominacijoje „Restauracija”, Kuržemės Turizmo Asociacijos apdovanojimą „Didysis Jokūbas” – „Geriausias muziejus Kuržemėje 2008”, Ekonomikos ministerijos apdovanojimą – „Geriausias naujas Latvijos turizmo produktas 2008 m.” už Amatų namų parengtas lavinimo programas bei laimėjo GRAND PRIX apdovanojimą nominacijoje „Istorinių pastatų restauracija, rekonstrukcija ir renovacija” kaip sėkmingai veikiantis architektūros objektas Ventspilyje.

Nuo 2008 metų Ventspilio muziejaus padalinys – Amatų namai māja yra vienas sėkmingiausiai dirbančių naujųjų turizmo objektų. Amatų namai įkurti 19 amžiuje. Juos sudaro: sena mokyklinė klasė, audėjų ir puodžių dirbtuvės, parodų salė, amatininkų ir menininkų suvenyrų salonas „Ventiņpūrlād”. Šiuose namuose galima ne tik apžiūrėti muziejų ir pamatyti, kaip vyksta amatininkystės darbai, bet ir aktyviai įsitraukti į šių namų veiklą. Kiekvienas gali pabūti XIX a. pabaigos mokyklos moksleiviu ir pajausti auklėjimo ir lavinimo metodus. Čia galima pasimokyti audimo, puodų žiedimo meno. Didelis dėmesys skiriamas nematerialiųjų kultūrinių regiono vertybių išsaugojimui ir paveldėjimui. Teorines ir praktines konsultacijas ir seminarus organizuoja Ventspilio Amatininkų bendrija bei pirmasis ir kol kas vienintelis Kuržemės tautinių rūbų centras.

Muziejaus pedagogė – pasakorė ir istorikė iš Ventspilio Lyga Reiterė, kuri, iš anksto užsisakius, pakvies Amatų namų lankytojus į įdomias ir linksmas pamokas:

  • Dailyraščio pamoka XIX a. klasėje pagal tų laikų mokykloje vyravusias auklėjimo ir mokymo tradicijas: caro laikų disciplina, klūpėjimas ant žirnių, senoji raidžių rašyba ir kaligrafija. Rašoma arba grifeliu ant lentutės, arba plunksnakočiu ir rašalu.
  • Ventspilio regiono gyventojų tautiniai rūbai. Tradicinių Ventspilio regiono tautinių rūbų demonstravimas. Ventspilio regiono gyventojų tautinių rūbų nešiojimo tradicijos seniau ir dabar. Merginų kraitis. Rankdarbių įvairovė. Lankymasis audėjų dirbtuvėje. Audimas senovinėmis staklėmis.
  • Žolininkystė arba Žolininkės auksiniai patarimai apie Kuržemėje augančių vaistinių augalų panaudojimą liaudies medicinoje seniau ir dabar. Žaidimas „Trejos devynerios žolių arbatos”. Arbatžolių degustacija. Galimybė užsisakyti sklandraušių ar juoduos ruginės duonos su medumi.
  • Senosios vakaronės. Vakaronių tradicijos seniau ir dabar. Šeimyna prie stalo. Užstalės, buities ir darbo dainos. Pasakojimai ir rankdarbiai. Tamniekų dialektas. Ventspilio regionui būdingas atšiaurumas ir užsigrūdinimas. Vaistažolių arbatų gėrimas. Galima pasiklausyti senųjų dainų, šokti senuosius šokius kartu su kitais vakarotojais.
  • Senieji žaislai ir žaidimai. Medžio apdirbėjo iš Kuržemės Aldono Baldinio padaryti vaikų žaislai ir papuošalai. Vilkelių šokdinimas, rutulio ridenimas, vėjo gaudymas ir kiti žaidimai.

Pamokas yra skirtos tiek moksleiviams, tiek suaugusiems

Užsiėmimų trukmė: 30-50 min.

Bilietų kainos: suaugusiems Ls 0,60; vaikams Ls 0,30; šeimos bilietas (2 suaugę ir 1-5 vaikai) Ls 1,50 Ls.

Mokestis už dalyvavimą pamokose: 7,70 Ls grupei + įėjimo bilietai.

Darbo laikas vasaros sezono metu (nuo gegužės 1 iki lapkričio 1 dienos): antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį 10:00-18:00 val.; šeštadienį 10:00-18:00 val.; sekmandienį 11:00-15:00; pirmadieniais nedirba.

Jus pasitiks ir ekskursijų praves pasakorė ir žolininkė iš Ventspilio – Lyga Reiterė. Pamokas ir ekskursijas prašome užsisakyti iš anksto telefonui:  29... vai  63....

Adresas: Ventspilis, Skolas gatvė 3

E-paštas: [email protected]

www.ventspilsmuzejs.lv

Akcijos „Didžioji kelionė per Baltiją 2009” pagrindinė idėja yra naujų Baltijos turizmo produktų populiarinimas ir bendradarbiavimo ryšių tarp Baltijos šalių skatinimas. Taip pat raginti šeimas, draugų grupes, darbo kolektyvus praleisti vasarą keliaujant po Latviją ir kitas kaimynines šalis. VTVA pabrėžia, kad šiemet labai svarbu remti vietos turizmą ir todėl kviečia visus keliauti po Latviją kartu su “Didžiąją kelione per Baltiją 2009”. ŠI Akcija vyksta jau trečius metus iš eilės, ją labai pamėgo keliautojai.

Ventspilio TIC/Foto: L.Gabranė

www.tourism.ventspils.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.61123991sec.