Festivalis "Baltica-2009" skambės Siguldoje ir Turaidoje

Šią vasarą liepos 8­–12 dienomis Latvijoje vyks XXII Tarptautinis folkloro festivalis „Baltica-2009“, kuriame dalyvaus daugiau kaip 2000 dalyvių iš Latvijos ir 200 dalyvių iš užsienio šalių. Festivalio tikslas – išsaugoti, vystyti ir populiarinti visuomenėje latvių, lyvių, latgalių ir kitų tautų nematerialųjį kultūrinį paveldą. Šių metų festivalio tema „Ženklai“.

Festivalis vyks Siguldos apylinkėse, Rygoje, Jelgavoje ir kituose Žiemgalos miestuose. Pirmoji festivalio diena, kuri vyks Rygoje, Siguldoje ir Turaidoje, bus užbaigta ant Dainų kalno, kuris yra tarsi ženklas, simbolizuojantis latvių liaudies dainų turtingumą ir gamtos grožį. Turaida saugo Gaujos žiemgalių, lyvių, latvių ir kitų Europos tautų, gyvenusių šiose vietovėse, istoriją ir jos slėpinius.

Liepos 9 dieną 16–18 val. Siguldoje (aikštėje prie miesto kultūros namų)vyks dienos koncertai REGIONŲ ŽENKLAI (laukumā pie pilsētas kultūras nama), Alažuose (prie mokyklos), Muorėje ir Turaidoje (muziejaus rezervate, aikštėje prie įėjimo), kuriuose dalyvaus visų Latvijos regionų folklore grupės ir etnografiniai ansambliai.

Liepos 9 dieną 19 val. Turaidos muziejuje–rezervate ant Dainų kalno ir Dainų sode vyks Baltijos valstybių folklorinių ansamblių koncertas „NEMĖJOS ŽIEDO PYNĖJE“. Koncertas prasidės ant Dainų kalno prie skulptūros „Trys jaunos seserys“. Kiekvienas norintis galės dalyvauti ritualuose, įrodyti Baltijos tautų jėgą, atkaklumą ir dainų džiaugsmą, širdyje nešti žinią apie mūsų tautų kultūros turtingumą.

Ant dainų kalno esančiame Turaidos muziejuje-rezervate parengta žiemgalių kultūros paveldo paroda „Gauja. Žiemgaliai. Ženklai.“, supažindinanti su žiemgalių gyvenimo buitimu palei Gaujos upę 1-8 amžiais.

Koncerto simbolis bus Nemėjos žiedas, simbolizuojantis Baltijos tautų likimus, kurie susipynė tvirtą pynę – taip kaip ir ant Nemėjos žiedo. Nemėjos žiedo simbolinė jėga kaip senovėje, taip ir šiandien kviečia visus būti vieningiems Baltijos šalių šeimoje ir remti vienas kitą.

Nemėjos žiedas bus simbolis, kviečiantis į bendrą pokalbį – lyvio ir žiemgalio, latvio ir lietuvio, lyvio ir esto, ruso ir latvio, – gamtos ir žmogaus, žodžio ir dainos, melodijos ir šokio. Tai kvietimas pakalbėti apie ženklus šalia rūsenančiai ugniai, akmeniui ir vėjui.

Anda Skuja

BALTICA 2009


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.66619515sec.