Lietuvių tremties pėdsakai - Talino muziejuje

2008 spalio 7 d., antradienį, Okupacijų ir kovų už laisvę muziejuje Taline atidaryta paroda „Tremtis“, kurioje pristatomi Šiaulių „Aušros“ muziejaus tremties ir rezistencijos rinkinio eksponatai bei Juozo Kazlausko (1941–2002) fotografijos. Parodoje eksponuojami tremtinių ir politinių kalinių sukurti rankdarbiai, buities daiktai, laiškai ir 48 nespalvotos J. Kazlausko fotografijos, sukurtos 1989–1990 m. ekspedicijose Sibire. Eksponatuose atsispindi lietuvių tautinės simbolikos motyvai, kurie alsuoja meile ir ilgesiu Tėvynei.

Paroda veiks iki 2008 m. lapkričio 11 d.

Okupacijų ir kovų už laisvę muziejus Estijos sostinėje Taline buvo atidarytas 2003 m. išeivės iš Estijos Olgos Kistler-Ritso iniciatyva. Jame pristatoma trijų estų tautos okupacijų ekspozicija: pirmoji sovietų okupacija 1940–1941 metais, vokiečių okupacija 1941–1944 metais ir antroji sovietų okupacija, kuri tęsėsi nuo 1944 iki 1991 metų. Muziejus Taline buvo įkurtas pagerbti tuos, kurie kovojo už laisvę okupacijų metu.

Talino muziejuje pristatyta šiauliečių paroda susideda iš dviejų dalių. Pirmoje – „Aušros“ muziejaus tremties ir rezistencijos rinkinio eksponatai, įvairūs tremtyje buvusių žmonių padaryti rankdarbiai. Tai – dėžutės su tautine simbolika, buities daiktai, rankdarbiai. Muziejaus lankytojai parodoje galės pamatyti politinės kalinės Jadvygos Daraškaitės Buchtavano lageryje 1950 m. išsiuvinėtą paveikslą „Mergaitė už grotų“, su žodžiais „Kada klaiki naktis sapnų ateina austi, mama, tavo beviltišką skausmą aš girdžiu. Norėčiau prie tavęs nubėgti, prisiglausti – bet grotos prieš akis – aš verkiu. Buchtavanino“. Tremtinių neviltimi dvelkia Salomėjos Škikūnienės įkapės-mirties marškiniai, kuriuos tremtinė pasisiuvo Sibire 1956 m., sunkiai sirgdama tuberkulioze ir nebesitikėdama grįžti į tėvynę. Tremties kasdienybę, tėvynės ilgesį byloja iš duonos padaryti rožiniai, laiškai ir sveikinimai ant tošies, religinio turinio piešiniai, tokie, kaip „Dievas Tėvas“, „Jėzus Kristus“, naudoti lietuvių tremtinių pasidarytame altoriuje, ir daugelis kitų įdomių eksponatų.

Antroji parodos dalis – fotografo, kino operatoriaus ir režisieriaus, buvusio tremtinio Juozo Kazlausko nespalvotos, rankiniu būdu spaustos fotografijos. Autoriaus pasirinkta tema – išskirtinė, retai sutinkama kitų Lietuvos fotografų darbuose. Fotografijose įtaigiai perteikta skaudi jo asmeninė patirtis suteikia kūriniams ypatingo tikroviškumo. Dažnai atsirasdamas reikiamu laiku reikiamoje vietoje, autorius užfiksavo lietuvių tremtinių bei politinių kalinių kasdienybę, tragišką likimą menančius lagerių barakų griuvėsius, kameras ir karcerius, išlikusius daiktus, vietas, kurios tremtiniams prievarta tapo namais ir kalėjimu. Šiandien J. Kazlausko kūriniai yra vieninteliai, taip profesionaliai ir meniškai įamžinantys vieną iš reikšmingiausių ir skaudžiausių lietuvių tautos istorinių patirčių, kurių pilietinė auklėjamoji reikšmė yra neabejotina.

„Aušros“ muziejaus darbuotojus Taline priėmė Lietuvos ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis, trečioji sekretorė Evelina Petronė bei Estijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Cecilija Rasa Unt. „Aušros“ muziejaus darbuotojų pristatyta paroda „Tremtis“ susilaukė didelio dėmesio.

Išsamesnę informaciją teikia ,,Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė tel. 8 41 52 43 98, 8672 2 11 52

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94143391sec.