Talinas vėl atranda teigiamą marcipano poveikį sveikatai

Sena legenda byloja, kad marcipano tėvynė nėra Liubeko miestas Vokietijoje, kaip buvo manoma iki šiol – Talino vaistininkai marcipaną gamino jau viduramžiais ir skyrė jį kaip vaistą žiemos peršalimams ir liūdesiui gydyti. Prieš Kalėdas Talino miesto gyventojai ir svečiai vėl atranda šį senovinį saldumyną – rankų darbo marcipano pardavėjai šiuo metu pluša didesniu, nei įprasta, ritmu.

„Marcipanas yra gaminamas iš migdolų riešutų, kuriems yra priskiriama ne viena sveikatinimo savybė. Nuo seno žinoma, kad migdolai gerina širdies ir smegenų veiklą. Žinoma, šiais laikais marcipanu gardžiuojamės kaip labai žiemišku ir kalėdiniu skanumynu, tačiau terapinis marcipano poveikis nuotaikai pakelti vis dar jaučiamas“, – teigia „Kalev“ šokolado gamyklos atstovė Ruth Roht.

Estų legenda pasakoja, kad seniausioje Talino miesto rotušės vaistinėje, kuri rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėta dar 1422 metais, vaistininkai ligonius gydė įvairių žvėrelių viduriais ir ekskrementais. Jaunas vaistininko padėjėjas kartą pagailėjęs ligonių – jis sumaišė migdolų drožles, rožių vandenį bei cukraus miltelius ir tokį mišinį jiems įdavė vietoj tikrųjų vaistų. Padėjėjo paruoštas mišinys buvo ne tik sveikas, bet ir labai skanus, tad ligoniams pakilusi nuotaika padėjo sveikti žymiai greičiau.

Taline marcipanas yra gaminamas be dirbtinių konservantų, todėl parduodamas jis yra visuomet šviežias. Deja, dėl šios priežasties marcipano Talino gamintojai neeksportuoja į kitas šalis. Tikrojo, senas tradicijas išlaikiusi saldumyno galima paragauti nuo 19 amžiaus vidurio veikiančioje kavinėje „CISSP“, kurioje marcipano receptūrą kūrė ne tik Estijoje, bet ir Livonijoje bei Rusijoje žymus konditeris Georgas Strude.

Pasak R. Roht, kiekvieno gamintojo marcipano skonis ir tekstūra skiriasi – tai priklauso nuo skirtingų receptūrų ir gamintojų saugomų marcipano paslapčių. Marcipanai Estijoje ar bet kurioje kitoje šalyje gaminami saldūs, jiems naudojami migdolai. Taline marcipano galima rasti įvairiausių formų ir spalvų – vietiniai gamintojai didžiuojasi savo menininko siela natūraliais maistiniais dažikliais puošdami marcipano skulptūrėles.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46024203sec.