Paplūdimio avalynė: kiek ir kokios įsimesti į atostogų lagaminą?

Nors vaikščioti basomis, o ypač – vasarą, ir norisi, ir sveika, tačiau anaiptol ne kiekvienas žemės lopinėlis yra draugiškas niekaip neapsaugotoms jūsų pėdoms. Užsienyje esama tokių pakrančių, kokių mes, malonių lietuviškų paplūdimių išpaikinti, nė sapnuoti nesapnavome: prie vienų be batų tiesiog neprieisi, o prie kitų priėjęs basas į vandenį neįlipsi ar įlipęs nesidžiaugsi. Tad nuo ko reikėtų saugoti savo pėdas nepažįstamose pakrantėse ir kaip išsiaiškinti, kokio paplūdimio tikėtis šalyje, į kurią vykstate? Ir galiausiai: kokią paplūdimio avalynę įsidėti į atostogų lagaminą?

 

Patirties turizmo tyrėja bei kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ atstovė  dr. Rasa Levickaitė išskiria, jog jei lietuviškuose vandens telkiniuose bene baisiausia užlipti ant aštrios stiklo šukės, tai svečiuose kurortuose, kurie yra nuolat itin kruopščiai tvarkomi ir prižiūrimi, didesnį pavojų už žmogaus veiklą kelia gamta: ekstremalesnis nei mums įprasta landšaftas, gyvūnija ir klimatas.

 

Ar kiaušinis iškeps ant įkaitusio akmens? 

 

Būtent šį eksperimentą per vieną iš savo kelionių atliko garsieji Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius. Ir įsitikino, kad šis teiginys – gerokai pagražintas. Vis dėlto atsidurti pietinių šalių paplūdimiuose per patį vidurdienį neapsiavus – menkas malonumas, mat smėlis ar akmenys gali būti tiek įkaitę, kad basomis ant jų išbūti tiesiog neįmanoma, - net jei kiaušinis ir neiškepa!

 

Todėl tinkamiausia avalynė auksinio ir sykiu puikiai įkaistančio smėlio paplūdimiuose - populiariausios visų laikų įsispiriamos šlepetės „Flip Flops“. Tai tobulas apavas ne tik smėlio paplūdimiui, bet ir prie baseino.

 

„Jei paplūdimys šiurkštesnis, pavyzdžiui, smulkaus žvyro ar tiesiog vaikštinėjate pakrante, nusėta akiai (bet ne pėdai!) maloniais apvaliais akmenukais, verčiau rinkitės „Flip Flops“ giminaičius - paplūdimio klasika vadinamus „Sports“, - susiruošusiems atostogų patarė mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė. - Šios šlepetės taip pat įsispiriamos, tačiau tvirčiau apgula pėdą iš viršaus ir sykiu dovanoja lengvumo jausmą, o storesnis elastingas padas amortizuoja pakrantės akmenis“.

 

Kur dėvėti „Flip Flops“?

 

Pavyzdžiui, ypač švelnaus smėlio Kleopatros paplūdimyje, Alanijos kurorte, Turkijoje. Sakoma, kad legendinė karalienė smėlio į šią jai itin patikusią pakrantę laivais gabenosi net iš gimtojo Egipto. Ne tik Kleopatros, bet ir visi kiti Turkijos Rivjera vadinamos Alanijos paplūdimiai yra apdovanoti mėlyna vėliava.  

 

Smagius gelsvo smėlio paplūdimius rasite ir tarp poilsiautojų iš Lietuvos populiarėjančiame Kipre. Ayia Napa kurorte poilsiautojams patinka Nisi paplūdimys, nes jūra ten negili ir puikiai tinka leisti dienas su vaikais. Protaro kurortas garsėja Fig tree paplūdimiu, apaugusiu figmedžiais, kaip kad byloja pavadinimas. O viena nuostabiausių Pafoso pakrančių laikoma Coral Bay įlanka, turinti ypač gražų smėlio paplūdimį tiesiog mieste.

 

„Net 6 km tobulo balto smėlio juosta vilioja Chia paplūdimys Sardinijoje. Įsispiriamų šlepečių visiškai pakaks ir Bulgarijos Auksinio kranto paplūdimiuose, - malonius, kartais apsiauti vos paprastas įsispiriamas šlepetes besiprašančius paplūdimius vardijo R. Levickaitė. - Beje, lietuviams labiau norisi apsiauti ir juoduose, vulkaninės kilmės, paplūdimiuose. Tad jei vykstate į, pavyzdžiui, Islandijos Vik Beach pakrantę, ir paplūdimio avalynė būtų ne pro šalį“.

 

Atsargiai, uolos!

 

Nors ir prie Baltijos jūros galima rasti akmenuotų vietų, vis dėlto dažniau tai – išimtis nei taisyklė. O štai svetur natūralūs paplūdimiai labai dažnai yra tiesiog plikos uolos. Akmenuota gali būti ne tik pati pakrantė, bet ir jūros dugnas, o dažnai ir pats priėjimas prie pakrantės gali vesti uolėtu ar stačiu nusileidimu, tad tinkama avalynė visais šiais atvejais – būtina ir net privaloma. 

 

Batai, su kuriais bus patogu ir saugu eiti į akmenuotą paplūdimį, turi gerai laikytis ant kojų, - įsispiriamos šlepetės netinka, nes gali nukristi, o jei koja pakryps ar šiaip kliudysite kokį akmenį, jos menkai apsaugos nuo nubrozdinimų. „Uolėtam, akmenuotam paplūdimiui rekomenduojami „Monster inc“ vadinami batai. Šiuose pirštuotas pirštines, tik maunamas ant kojų, primenančiuose batuose estetikos mažai, bet praktiškumu ir patogumu jiems nėra lygių“, - sakė M. Palaikytė.  

 

Kad koja nepaslystų

 

Kas jau kas, o pargriūti akmenuotame paplūdimyje – malonumas menkas. Viena iš akmenuotų, uolėtų pakrančių bėdų – slidu, mat akmenis nugludina bangos. O jei drėgmė laikosi, akmenys gali apaugti dumblu ar kita augmenija ir dėl to tapti dar slidesni. „Tokiems krantams tobula avalynė – guminiai įsispiriami bateliai, kurie turi grublėtą, neslidų padą ir uždengia pėdą iki čiurnos. Jie tvirti, lengvi ir gerai sukimba su paviršiais, - pasakojo M. Palaikytė. – Tokia avalynė tinka ir jachtose – mažesnė tikimybė paslysti denyje“.

 

Kiek batų porų į lagaminą krauti?

 

Žinoma, jei apsistojate viename viešbutyje, internetu mikliai išsiaiškinsite, koks ten paplūdimys. Tačiau yra ir intuityvi taisyklė: kokią avalynę rinktis geriausia spręsti pagal atostogų įpročius. „Natūralu, kad kurortinėse zonose, taip pat ir miestų paplūdimiuose, dažniausiai bus smulkaus smėlio paplūdimiai. Tad jei planuojate būti patogiausiai prieinamuose, poilsiui paruoštuose paplūdimiuose, greičiausiai jums pakaks paprastų įsispiriamų šlepečių ar jų atmainos - „Sports“ batų, - pasakojo „Baltic Tours“ atstovė. - Tuo tarpu jei mėgstate eksperimentuoti, keliaujate toliau nuo viešbučio ar gal net išnuomotu automobiliu važiuojate per šalį, tai labai tikėtina, jog pataikysite į laukinį paplūdimį, kuris sužavės savo jaukumu, atokumu, privatumu, o kojas sauganti avalynė leis apsidrausti nuo nemalonių ir net nelaimingų nutikimų“.

 

Dar viena intuityvi R. Levickaitės rekomenduojama taisyklė dėl paplūdimių: salose, kurios ir yra ne kas kita kaip didelė iš vandens iškilusi uola – akmenuotų, uolėtų, skardingų paplūdimių bus žymiai daugiau nei žemyniniuose kurortuose. Uolėtų, iš pirmo žvilgsnio tarsi atšiaurių, tačiau iš antro – įdomesnių, akies rečiau matytų paplūdimių daugiausia galima rasti salose, pvz., Ispanijoje, Graikijoje, Sardinijoje, Kipre...

 

Kad jūros ežys nebūtų baisus

 

Šiltose jūrose augmenijos bei gyvūnijos yra gausiau, tad visai nesudėtinga užlipti ant aštrios kriauklės briaunos ar dygliuoto koralo, jūros ežio ar kokio kito jūros dugno gyvio. Kaip nuo akmenų, taip ir nuo kriauklių ar šarvuotų, spygliuotų dugno būtybių geriausiai apsaugo jau minėtieji „Monster inc“.

 

Nardantiems ar užsiimantiems kitomis vandens pramogomis – buriuojantiems, plaukiantiems banglente, primygtinai rekomenduojama dėvėti specialius vandens batus. „Nes jūs nežinote, kur nuplauksite ir nuo kokio kranto turėsite atsispirti tam, kad užliptumėte ant banglentės. Nardytojai paprastai renkasi it antra oda lengvus, kibaus paviršiaus „Scuba“ batelius, kurie apsaugo nuo neįtikėtinu aštrumu pasižyminčių rifų. Buriuotojai aunasi kiek tvirtesnius vandens sportbačius“, - vardijo M. Palaikytė. Žinoma, juos įsimesite keliaudami į Egipto kurortus. Alternatyva Hurgadai ir Šarm aš Šeichui – šiemet pasiūlytas naujas Marsa Alamo kurortas.

 

Kokius paplūdimio batus į atostogų lagaminą įsimesite jūs?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.71068001sec.