Reabilitacijai po egzaminų studentai renkasi užsienio „sanatorijas“

Nors kartais egzaminai vadinami švente, ko gero, daugelis abiturientų ar studentų, jei tik galėtų rinktis, mielai apsieitų ir be tokių „linksmybių“. Išgyvenę egzaminus, jauni žmonės kaip tik šiuo metu ieško patikimiausių reabilitacijos būdų, o tiksliau – kaip atsigriebti už prie knygų prarymotas dienas ir naktis. Viena alternatyvų – ilgesnė ar trumpesnė išvyka į užsienį, kur patirtą stresą ir nuovargį it ranka nuima svetimų kraštų įspūdžiai ir, jei keliaujama su kompanija, dar ir geras laikas su bendraamžiais, bendraminčiais! Juk po egzaminų jauniems žmonėms priklauso šis tas daugiau nei vien atostogos pas močiutę kaime?

„Jei prieš metus jaunimo atostogas iškart po egzaminų stebėjome kaip ryškėjančią tendenciją, tai šiemet tokias keliones jau vadiname abiturientų, studentų tradicija, - apie susiformavusią naują keliautojų grupę pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė. – Mūsų duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, šiemet vasaros pradžioje užsienyje besiilsinčio, sėkmingai išlaikytus egzaminus švenčiančio jaunimo padaugėjo apie 15 procentų. Tokioms atostogoms populiariausios šalys - Turkija, Bulgarija, Graikijos arba Ispanijos salos. Poilsio trukmė įvairi – nuo kelių dienų iki savaitės ar dviejų“.

Jaunimui didžiausios įtakos konkrečios šalies pasirinkimui bei atostogų trukmei turi pramogų asortimentas ir kaina. „Natūralu, jog dauguma abiturientų, o dažnai ir studentai, pinigų patys neužsidirba, jų skiria ar bent kelionei prideda tėvai, todėl kainos kriterijus – vienas svarbiausių. Ir tai yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių pasirenkamas iš anksto sudarytas kelionės paketas, kuris garantuoja apibrėžtas išlaidas, kai tuo tarpu keliaujant savarankiškai jas prognozuoti sunkiau“, - sakė I. Aukštuolytė.

Tuo tarpu šiemet abitūros egzaminus sėkmingai išlaikiusiam sūnui Gabrieliui kelionę į Graikiją, Kretos salą, padovanojęs ekonomistas Karolis Butrimas sakė, jog dėl parinkto kelionės tipo „viskas įskaičiuota“ jis jaučiasi išleidžiantis vaiką į užsienį su draugu bendramoksliu daug ramiau: „Esu girdėjęs istoriją, kaip iki Čekijos nukeliavę ir joje atostogauti ketinę jaunuoliai per tris dienas išleido kone visus turėtus pinigus, o jau kai susizgribo ir pasiskaičiavo likusius, jų tebuvo likę vos dviem mėsainiams per dieną. Numatydamas panašų galimą sūnaus atostogų scenarijų, norėjau nuo to apsidrausti: Gabrieliui visada bus padengtas programos „viskas įskaičiuota“ stalas, o atgalinis bilietas – įdėtas į kišenę“.

Žinoma, abiturientams, studentams ne mažiau nei kaina svarbu pramogos, t. y. ką konkrečiai galima veikti kurorte. Mat jei, pvz., šeimos su vaikais ieško komforto, tai jaunimui už patogią lovą yra žymiai svarbiau tai, kad kelionėje būtų įdomu.

Komunikaciją Vilniaus Gedimino technikos universitete studijuojanti Kristina Sušinskytė, šiemet įveikusi jau trečią kursą, poilsį lietuviškame pajūryje į atostogas Turkijoje, Bodrume, išmainė ir dėl kurorto populiarumo: „Juk kai nori linksmintis, šokti, kojos pačios kilnojasi ne ten, kur esi šokių aikštelėje dviese, o kur vienu ritmu linksminasi minia ir tiesiog traukte įtraukia į veiksmą. Bodrume atostogavome su drauge. Susipažinome su daugybe žmonių iš viso pasaulio. Buvo smagu atsidurti laisvoje, pačių įvairiausių, įdomiausių žmonių pilnoje aplinkoje. Labai linksma ir Bodrumo kurorto prieplaukoje – dar niekur nemačiau tiek daug restoranų, kavinių, barų“, - atostogų prisiminimais dalijosi trečiakursė.

Jaunimo tarpe vasaros atostogoms itin pamėgti niekuomet nemiegančiais miestais jau ne vienerius metus tituluojami Turkijos Bodrumo, Antalijos ir Marmario kurortai. Juose vyksta geriausi vakarėliai, o klubų scenose pasirodo aukščiausio lygio atlikėjai ir DJ. Pavyzdžiui, Marmaris garsėja barų gatve, kurioje klubus galima rinktis pagal muzikinį skonį. Itin energingas kurortas - Bodrumo miestas. Jame restoranai, barai, naktiniai klubai, kavinės lankytojų laukia visą naktį. Kiekvieno naktinėtojo svajonė - Bodrumo Cumhuriyet gatvė, dar vadinama „Barstreet“. Bodrume rekomenduojama užsukti ir į vieną didžiausių Europos diskotekų „Halikarnasas“.

Aktyviems ir ieškantiems aštresnių pojūčių siūlomas plaukimas plaustais – leidžiamasi sraunia kalnų upe, taip pat pasivažinėjimas visureigiais per kalnus, iškyla laivu ir kitos pramogos. „Pavyzdžiui, būtent jauniems žmonėms skirta pramoga – plaukimas jachta naktį, su joje veikiančia diskoteka. Naktiniai 4 valandų turai vykdomi iš Antalijos – jachta iš Čelebi uosto išplaukia 22 valandą, - pasakojo „Tez Tour“ atstovė. – Laivas plaukia palei žiburiais apšviestos Alanijos pakrantę, o inkarą išmetus į krantą, laukia smagi diskoteka ir didžėjai“.    

„Tėvai dėl savo vaikų gali būti ramūs – kurortuose ypatingai žiūrima tvarkos, saugumo. Dar prisideda ir asmeninė atsakomybė – į užsienį su bendraamžiais išvykę jaunuoliai yra vieni, tad automatiškai tampa pareigingesni, o grįžta pasavarankiškėję“, - tikino I. Aukštuolytė. 

Dėl kiek mažesnių išlaidų – ir pačios kelionės, ir kainų jau nuvykus į kurortą – tarp jaunimo krypčių viena populiariausių yra Bulgarija. Jos pramogų sostine laikomas Auksinių kopų kurortas. Skrydis į šį kurortą trumpas, vos 2,5 valandos, skrydžiai dažni, tad su visa kompanija galima susiorganizuoti kelionę  į Bulgariją ir savaitgaliui – maitinimu bei viešbučiu pasirūpins kelionių organizatorius, o įšilusią jūrą, saulę ir diskotekas iki ryto garantuoja pati šalis.

„Poilsiautojų iš kitų šalių kontekste turistai iš Lietuvos išsiskiria žingeidumu, lietuvis nenori sugrįžti namo kažko nauja nepamatęs, nepatyręs, neparagavęs, o keliaujančiam jaunimui tai dar aktualiau, nes jam kelionės – akiračio plėtimo, pasaulio pažinimo priemonė, - sakė I. Aukštuolytė. - Dėl gausaus antikinio paveldo, daugybė jaunuolių ištisomis kompanijomis traukia į Graikijos bei Ispanijos salas. Jose randa ne tik įšilusią jūrą ir orą, bet ir gali pakeliauti išsinuomotu automobiliu“.

Jaunimo kelionėms dviese ar su dar didesne kompanija įtakos turi ir noras dalintis su bendraminčiais – juk tuomet kelionės įspūdžiai, atradimai tampa keleriopai stipresni.  

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58583117sec.